Door: Redactie - 10 maart 2023 |
Of het nu gaat om scheepvaart, ruimtevaart of agri- en tuinbouw, onze samenleving kan niet zonder de technologische maakindustrie. Dat deze industrie diep geworteld zit in Zuid-Holland zal al snel duidelijk worden voor wie in maart een bezoek brengt aan ZIE 2023, de centrale ontmoetingsplek voor de techindustrie. Een van de keynotesprekers is Jan van der Tempel, CEO van Ampelmann Operations. Hij vertelt er over hoe zijn bedrijf, een leverancier van offshore loopbrugsystemen, uitgroeide van start-up tot wereldspeler. “Samenwerken met andere bedrijven is spannend en uitdagend, maar brengt je uiteindelijk veel verder.”
Terwijl Nederland haar klimaatdoelstellingen en ambities op het gebied van digitalisering verder aanscherpt, neemt ook de vraag naar innovatieve technologieën in rap tempo toe. Het is dan ook geen verrassing dat de technologische maakindustrie momenteel een echte groeimotor is binnen Nederland. Met name in Zuid-Holland is dat goed te zien. In de regio zijn inmiddels meer dan 30.000 maakbedrijven en toeleveranciers gevestigd.
Veelbelovende innovaties vragen echter om structurele, cross-sectorale samenwerking en kennisdeling tussen al deze partijen. Dat is de filosofie die ten grondslag ligt aan het evenement ZIE 2023: de technologische industrie, dat Hi Delta en Mikrocentrum samen organiseren op 21 maart in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.
Het programma is breed opgezet. Naast lezingen van diverse keynotesprekers, maken bezoekers op de beursvloer kennis met tientallen bedrijven en organisaties, bijvoorbeeld op de Space, Robotica en Metaal paviljoens. Ook is er een Startup & Scale-up plein ingericht. Daarnaast zijn onder meer Rabobank, TNO en diverse scholen aanwezig.
Van der Tempel kijkt uit naar het evenement en benadrukt de noodzaak ervan. “We staan met z’n allen voor een enorme opgave. De transitie naar een duurzame toekomst komt er niet zomaar. Het evenement is de perfecte gelegenheid om mensen aan elkaar te verbinden om de uitdaging aan te gaan.”
Samenwerking is al vanaf het begin af aan een hoofdthema bij Ampelmann. Dat is een van de boodschappen die de CEO wil overdragen tijdens zijn presentatie. Het bedrijf, ooit begonnen als spin-off aan de TU Delft, maakt loopbruggen die worden ingehuurd om op zee over te steken van een schip naar een boorplatform. Van der Tempel, uitvinder van het systeem, liet zich voor het ontwerp inspireren door een geheel andere tak van sport: die van de vliegtuigsimulatoren. “Een presentatie op een conferentie in Berlijn bracht ons op het probleem van veilig overstappen op zee: het schip beweegt in alle 6 richtingen. Een vliegtuigsimulator kan diezelfde bewegingen maken, maar ook tegensturen. Het concept van Ampelmann was geboren. Zo zie je dat de start van Ampelmann eigenlijk al meteen begon met een cross-sectoraal idee.”
Inmiddels is Ampelmann uitgegroeid tot een echte wereldspeler, met grootse ambities. Momenteel staan de pijlen gericht op het energiezuiniger maken van de loopbrug. We zijn nu bezig de Ampelmann, zoals het systeem heet, te elektrificeren. Nu draait het nog op diesel maar het blijkt met 90 procent minder energie precies hetzelfde te presteren. Een enorme sprong voorwaarts dus.”
Om dat voor elkaar te krijgen, werkt het bedrijf onder meer samen met de TU Delft en met bedrijven uit de omgeving. Een voorbeeld is Airborne Composites, ontwerp- en bouwpartner van geavanceerde lichtgewicht composietstructuren en onder andere actief in het aerospace domein. “We kunnen veel van elkaar leren als het gaat om ontwerpprocessen en certificering. Zij hebben dit in deze processen in de ruimtevaart doorlopen, wij in de offshore. Beide erg uitdagende en veeleisende industrieën, maar toch ook weer anders. Daarin vullen we elkaar goed aan.”
Ook Ampelmann en Batenburg JB Systems zijn al jarenlang trouwe partners van elkaar. Batenburg richt zich op industriële automatiseringsoplossingen voor klanten in de machinebouw, offshore en procesindustrie. “Zij zijn heel sterk op het gebied van software engineering. Onze kracht ligt in het conceptontwerp, zij kunnen het robuust programmeren.” En zo zie je dus weer: “Samenwerken met andere bedrijven is spannend en uitdagend, maar brengt je uiteindelijk veel verder.”
Kortom, Ampelmann had nergens anders dan in Zuid-Holland kunnen uitgroeien tot een succesvol bedrijf met wereldwijd bereik, zo is Van der Tempel overtuigd. “We kunnen hier samen zo ontzettend bewerkstelligen. Bovendien liggen Schiphol en de Rotterdamse haven, die ons verbinden met de rest van de wereld, binnen handbereik. De regio heeft dus alle componenten in huis om de maakindustrie naar een hoger niveau te tillen.”
Ook ZIE 2023 is een onmisbaar ingrediënt om dat volgende niveau te bereiken. “We moeten mensen, vooral ook de jongere generatie, enthousiast zien te krijgen over de maakindustrie. De komende dertig jaar gaan we ons energiesysteem binnenste buiten keren en daar hebben we ontzettend veel handen voor nodig. Dat is gelukkig iets waar we hier in de regio goed in zijn. Bezoekers van het evenement zullen dat zelf gaan ervaren.”
Uiteindelijk zullen steeds meer mensen inzien dat werken binnen de maakindustrie zoveel meer is dan het standaard beeld van mensen in vieze overalls in fabriekshallen. “Ik kan je uit eigen ervaring vertellen, het is ontzettend leuk werk. En uiteindelijk kan je er nog een goede boterham mee verdienen ook!”
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.