EC keurt staatssteun voor LNG Terminal Brunsbüttel goed

LNG Terminal

Op donderdag 27 juli heeft de Europese Commissie, op basis van de EU-staatssteunregels, een Duitse steunmaatregel ter waarde van € 40 miljoen goedgekeurd. Deze steunmaatregel is bedoeld voor de ontwikkeling en exploitatie van een nieuwe LNG Terminal in Brunsbüttel.

Dit besluit zal een positieve invloed hebben op de betrouwbaarheid en diversificatie van de energievoorziening in Duitsland en is een belangrijke stap in de richting van onafhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen. Dit alles past perfect binnen het kader van het REPowerEU-plan. Daarbij wordt verwacht dat deze terminal in de komende jaren een significante bijdrage zal leveren aan de Duitse en Europese aardgasvoorziening.

De GLNG (German LNG Terminal) zal naar schatting eind 2026 operationeel zijn. De verwachte capaciteit is om jaarlijks ongeveer 10 miljard m3 aardgas te hervergassen en terug te leveren aan het Duitse net. Het totale investeringsvolume van dit ambitieuze project bedraagt ongeveer € 1,3 miljard. De drie belangrijkste aandeelhouders dragen de kosten. Ten eerste neemt de Duitse overheid 50% voor haar rekening via de KfW bank. Daarnaast financiert Gasunie 40% van de kosten. Tot slot draagt RWE 10% bij.Gasunie zal echter wel de volledige exploitatie van het project en de toekomstige terminal op zich nemen.

De German LNG Terminal bestaat momenteel uit een team van 25 tot 30 specialisten. Zij zijn bezig met de zorgvuldige planning en constructie van deze toekomstgerichte terminal. Eerst zullen we de terminal gebruiken om conventioneel vloeibaar aardgas (LNG) te importeren. De installatie is zo ontworpen dat het na ingebruikname ook klaar is voor de import van klimaatneutrale waterstof. Zodra deze nieuwe terminal operationeel is, zal deze de huidige FRSU vervangen die momenteel nog door RWE wordt geëxploiteerd.

Bron: Gasunie

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.