Lineaire geleiding met hygiënisch ontwerp

Hygiënisch ontwerp

Reinigen met chemicaliën is dagelijkse kost voor machines in de voedselverwerkende industrie. Zelfs de kleinste dode hoek kan vocht ophopen en kan leiden tot verontreiniging in de machine. Steeds meer exploitanten ontwerpen daarom onderdelen met de nadruk op Hygienic Design. igus is lid van de EHEDG en heeft het eerste lineaire geleidingssysteem ontwikkeld, gebaseerd op de Hygienic Design richtlijnen. Het gebruik van FDA-conforme materialen zoals het hoogwaardige polymeer iglidur A160, hooggelegeerd roestvaststaal en een afwasbare binnenkant van de slede zorgen ervoor dat het hygiënische ontwerp wordt nageleefd.

Principes hygiënisch ontwerp

In de voedingsmiddelen-, farmaceutische- en cosmetische industrie gelden speciale regels. Hygiëne is de hoogste eis die gesteld wordt aan onderdelen binnen machines. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er nooit enige verontreiniging op producten komt. Daarom zorgen machinebouwers en fabrieks-exploitanten ervoor dat ze onderdelen ontwerpen met de beste materialen voor de componenten. In het beste geval voldoen ze aan de FDA- en EU-regelgeving. “Steeds meer klanten willen een geoptimaliseerd ontwerp op basis van hygiënische ontwerpprincipes. Ze zijn op zoek naar onderdelen met een open ontwerp dat bestand is tegen reguliere reinigingsprocessen met chemicaliën, stoom en water onder hoge druk”, zegt Stefan Niermann, hoofd van drylin Linear and Drive Technologie bij igus GmbH. Bedrijven eisen nu smeermiddelvrije componenten die snel kunnen worden gereinigd, waardoor stilstandtijden worden beperkt. igus heeft nu een drylin W lineaire geleiding ontwikkeld volgens de richtlijnen van het hygiënische ontwerp. De kunststofspecialist is aangesloten bij de EHEDG, een vereniging van toeleveranciers aan de voedingsmiddelenindustrie, universiteiten, gezondheidsinstanties en onderzoeksinstituten.

Een spleetvrije constructie met de juiste materialen

De belangrijkste uitdaging was hoe een ontwerp zonder spleten kon worden geconstrueerd. De focus lag op het ontwerpen van een zelflozende slede en rail waarmee vloeistoffen vrij kunnen weglopen zonder water te verzamelen. “Dit is een geheel nieuwe innovatie voor de lineaire technologiemarkt. Tot nu toe waren de meeste oplossingen voor het hygiënische ontwerp gebaseerd op een volledig gesloten unit”, legt Niermann uit. Deze nieuwe zelflozende slede bestaat volledig uit het hoogwaardige polymeer iglidur A160, een van de FDA- en EU10/2011-conforme igus-materialen. Het smeermiddelvrije materiaal heeft zich als glijlagermateriaal al bewezen in tal van toepassingen in de levensmiddelenindustrie. Hygiënische schroeven en grote groeven worden ook gebruikt als een methode om te voorkomen dat water zich ophoopt en afgeschuinde randen zorgen ervoor dat reinigingsoplossingen gemakkelijk weglopen. De bodemafdichting beschermt de ruimte onder de rail tegen ophoping van vuil, zodat er geen etensresten kunnen blijven hangen. De assen zijn ook afgedicht om te voorkomen dat eventuele spleten vuil verzamelen. Een corrosievrij en hooggelegeerd roestvaststaal 316 wordt gebruikt als lineaire rail om microscopische oppervlaktestructuren te voorkomen die voorkomen dat vuil zich hecht.

Meer informatie bij igus

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie