Leroy-Somer verovert nieuwe exportmarkten

Leroy-Somer

Met Nidec Leroy-Somer versterkt Ahlstrom-Munksjö zijn band met de lokale economie en verovert nieuwe exportmarkten

Om het orderboek bij te kunnen houden en zich verder te kunnen blijven ontwikkelen, werd onlangs de fabriek van Ahlstrom Specialties in Saint-Séverin in de Charente (Frankrijk) uitgebreid. De fabriek omvat momenteel vier volledige productielijnen die alle vier volledig zijn uitgerust met Nidec Leroy-Somer motoren. Waarom is gekozen voor deze motoren?

Ahlstrom-Munksjö produceert materialen op vezelbasis en in het bijzonder innovatief en ecologisch papier. De industriële groep is toonaangevend op zijn gebied, met een hoofdkantoor in Finland. De groep heeft 8000 medewerkers in dienst en beschikt over 45 productie-units in 14 landen. De vestiging in het Franse Saint- Séverin (in het zuiden van het departement Charente) is gespecialiseerd in de productie van perkament. De vestiging is zelfs wereldleider op dit gebied. De belangrijkste klanten zijn voornamelijk te vinden in de voedingsindustrie, de elektronica en de luchtvaart.

Reuzenformaat

Voor de beeldvorming, stel je een rechthoekige machine voor, enkele meters breed, enkele meters hoog en ongeveer 100 meter lang. Aan het ene uiteinde van de machine bevindt zich een haspel waaruit een strook papier van twee tot drie meter breed en slechts enkele tientallen micron dik tevoorschijn komt. Deze strook papier loopt vervolgens tussen honderden stalen rollen door, die de papierstrook transporteren en er tegelijkertijd voor zorgen dat deze op de juiste spanning blijft langs de hele productielijn. Terwijl de papierstrook door de machine zigzagt, legt hij een totale afstand van meer dan 200 meter af met een snelheid van enkele meters per seconde.

Dat betekent dat het papier, vanaf het moment dat de strook aan het begin van de lijn wordt afgewikkeld tot het moment dat het aan het eind van de lijn op een trommel wordt gewikkeld, met zeer hoge snelheid tussen de stalen rollenlangs 4 productiestations op een afstand van ongeveer 100 meter (coaten, drogen, afwerken, opwikkelen), wordt getransporteerd. In deze enorme machine dienen de dwarsrollers om de papierstrook voort te bewegen en de spanning te regelen (het papier mag niet scheuren) langs een perfect uitgekiende productiegang.

Uiteraard is hierbij de perfecte synchronisatie van de rotatie van deze rollen één van de sleutels tot succes. Bij de geringste snelheidsafwijking bij één van deze rollen zal de papierstrook tijdens de productie scheuren, met grote gevolgen voor de productiekosten. Kortom, de productie van hightech-papier van hoge kwaliteit vereist, in het hart van de machine, nauwkeurige controle van parameters als vochtigheidsgraad en poreusheid. Even belangrijk daarbij is de garantie van absolute operationele uniformiteit van de motoren en motorreductoren die zorgen voor het roteren van de aandrijfrollen.

Behoud van controle over de productiefaciliteiten

De fabriek van Ahlstrom Specialties heeft ervoor gekozen om haar machines zelf te ontwerpen en te bouwen en doet daarbij een beroep op lokale spelers. “Wij besteden veel zorg aan de kwaliteit van onze producten en aan de beheersing van onze kosten”, verklaart Gérard Giry, Maintenance and Engineering manager bij Ahlstrom Specialties. Hij voegt eraan toe: “We moeten daarom volledige controle hebben over onze productielijn.” Zoals op zoveel zeer gespecialiseerde of gevoelige terreinen is de ontwikkeling van machines op locatie een efficiënte manier om controle te houden over de productiefaciliteiten. Hierdoor ontstaat de garantie voor een efficiënt beheer van het onderhoud dan wel innovaties te kunnen ontwikkelen, en niet te vergeten ervoor te kunnen zorgen dat productiegeheimen geheim blijven.

En precies dit is waar Nidec Leroy-Somer in beeld komt. Niet alleen brengt het bedrijf de technische prestaties van zijn elektromechanische aandrijfoplossingen in (met name de CB3000 serie motorreductoren op de nieuwe, onlangs in gebruik genomen productielijn), tevens hebben de ingenieurs van Ahlstrom- Munksjö voor deze producent gekozen vanwege zijn reactiviteit.
Uiteraard werkte de reputatie van zijn lokale partner SEFI, de Franse distributeur gespecialiseerd op het gebied van aandrijftechniek, voordelig uit voor Nidec Leroy-Somer, met zowel een gevestigde reputatie in fabrieksomgevingen, als in de omgang met nieuwe fabrieks- en onderhoudsmanagers, en met productiemanagers. Daarbij moet tevens vermeld worden dat de efficiency van het Nidec Leroy-Somer Assembly Centre in de sector zeer gewaardeerd wordt. Deze service – die overigens geen gelijke kent op de markt – stelt de fabrikant van elektromotoren en generatoren dynamo’s in staat om zijn klanten, partners en distributeurs te ondersteunen met dezelfde service die zij zelf dagelijks aan gebruikers leveren.

“Om de zorg en aandacht te kunnen garanderen die wij onze klanten willen bieden”, zegt de heer Giry, “moeten wij volledig op onze leveranciers kunnen rekenen”. Hij voegt hieraan toe: “Sinds de toetreding tot Nidec heeft Leroy-Somer nog meer aandacht kunnen besteden aan de uitdrukkelijke behoeften van haar klanten.”

“De productie van hightech papier van hoge kwaliteit vereist dat we een hoge nauwkeurigheid moeten kunnen garanderen in de automatiseringssystemen, die overeenkomt met onze machines, en dat gecombineerd met een grote finesse. De principes van de papierproductie zijn wel bekend. Tijdens het productieproces doorloopt een 2,5 m brede strook papier vier uitgebreide fasen: coaten, drogen, afwerken en opwikkelen. Deze strook papier doorloopt de verschillende fasen van de productielijn over een afstand van ongeveer 100 meter. De papierstrook (200 meter lang) komt deze lijn aan één kant binnen. Aan de andere kant wordt een enorme rol papier (ongeveer 3 ton zwaar) weer opgewikkeld (35 km papier per trommel). . De ongeveer 180 aandrijfrollen die met de hoogste graad van finesse en synchronisatie gecontroleerd moeten worden, moeten stuk voor stuk dezelfde doorgangsnelheid voor het papier garanderen om te voorkomen dat het scheurt.

De technische oplossing

De Compabloc 3000 motorreductoren met parallelle tandwielen van Nidec Leroy-Somer worden gebruikt om het toerental van de elektromotor aan te passen aan dat van de aangedreven machine. Het volledige programma omvat 10 verschillende groottes. Bij de technische eigenschappen van deze lijn motorreductoren zijn vooral de volgende onderscheidend: een nominaal uitgangskoppel tussen 10 Nm en 14.500 Nm, een uitgaand vermogen van 0,06 tot 110 kW, overbrengingsverhoudingen tussen 1,16 en 252 en een hoge efficiëntie tussen 95 en 98%. Daarbij moet nog worden vermeld dat deze motorreductoren omkeerbaar zijn. Ook de geluidsarme werking van deze apparaten wordt gewaardeerd.

De oplossingen van de fabrikant zijn al meer dan een eeuw te vinden in elke tak van industrie waar energie moet worden geproduceerd en bewegingen moeten worden doorgegeven. Gesteund door deze schat aan ervaring, bieden de ingenieurs en technici van dit Franse bedrijf innovatieve en betrouwbare oplossingen voor de meest uiteenlopende toepassingen. Bovendien kan het bedrijf dankzij zijn ontwerpbureaus al vanaf de eerste ontwerpfasen van de toepassingen en producten samenwerken met zijn klanten. Zo kan Nidec Leroy-Somer haar productlijnen aanpassen en afstemmen door rekening te houden met de eisen van de klant betreffende specificaties of processen (controle, zelfdiagnose, communicatie, automatisering, monitoring, enz.), de eisen over de werkomgeving (vochtigheid, corrosie, hoge temperatuur, explosieve atmosferen, enz.), de beperkingen van de machinefuncties (handling, pompen, compressie, ventilatie, enz.) en de industriële normen en standaarden (chemie, automotive, food, papier, scheepsbouw, enz.).
Nidec Leroy-Somer heeft nieuwe technologieën ontwikkeld voor de koeling van machines, hoge snelheden, elektromagnetische compatibiliteit, geluid- en trillingreductie, oppervlaktebehandeling, mechanische bestendigheid van materialen en de coating en isolatie van wikkelingen, waarmee een ongeëvenaarde rijkdom aan oplossingen beschikbaar is gekomen.

Over Nidec
Nidec is opgericht in 1973 in het Japanse Kyoto door Shigenobu Nagamori, voorzitter, president en CEO van dit bedrijf. In 1979 was Nidec het eerste bedrijf in de wereld dat succesvol voor HDD ́s een direct-drive spindelmotor op basis van een borstelloze DC-motor op de markt bracht. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot een wereldwijd toonaangevende fabrikant van een uitgebreid assortiment motoren. Nidec heeft wereldwijd ongeveer 300 filialen en heeft 120.000 mensen in dienst. De jaarlijkse omzet bedraagt ongeveer 13,7 miljard dollar. Nidecs motoren, aandrijvingen, generatoren en aanverwante producten zijn te vinden in een breed scala aan toepassingen, waaronder computers, smartphones, huishoudelijke apparaten, auto ́s, fabrieken, robots en nog veel meer.

Over Leroy-Somer
Leroy-Somer is een van de grootste producenten ter wereld van elektromechanische en elektronische aandrijfsystemen en wereldleider op het gebied van industriële generatoren. Het bedrijf werd in 1919 in Frankrijk opgericht en stelt wereldwijd ongeveer 6200 mensen te werk.

www.leroy-somer.com
www.ahlstrom-munksjo.com
www.sefitransmission.fr

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.