Laswerkzaamheden uitbreiden met robot lascel

Laswerkzaamheden

In 1978 maakt Janco de Jong van zijn hobby zijn werk, om te beginnen met smeedwerk zoals kandelaars en schoorsteenkappen. Toen in de jaren tachtig de oliecrisis kwam, bracht dit veel vraag naar houtkachels met zich mee. In die tijd heeft De Jong zijn eerste houtkachel ontworpen en vandaag produceert het Friese bedrijf uitsluitend de JAcobus houtkachel en aanverwante artikelen. Inclusief productie zijn er inmiddels 20 man in dienst en er worden ongeveer 4.000 kachels per jaar geproduceerd, met behulp van een aantal Yaskawa robots voor de laswerkzaamheden.

Laswerkzaamheden meer efficiënt

“Ontwerp, prototypebouw, productie, automatiseren van de productie, doen we allemaal zelf. Lasersnijden besteden we uit en bepaalde draaiwerkzaamheden. Maar plaatwerk en lassen wordt door ons gedaan,” aldus eigenaar Rudolf de Jong, zoon van de oprichter. De hoofd productie locatie is in Polen waar het bedrijf een eigen locatie heeft. Daar staat een twin lasinstallatie met 2 Yaskawa robots en een grote manipulator. “In Polen lassen we de JAcobus kachels helemaal in elkaar. Er staat ook nog een lascel voor kleinere onderdelen maar de capaciteit was te krap, dus nu lassen ze daar het ene onderdeel en in Nederland wordt het andere in de Yaskawa lascel gemaakt.” Merendeel van het materiaal voor het genoemde onderdeel komt uit Nederland, waardoor het logistiek gezien efficiënter was om de laswerkzaamheden in eigen land te houden.

Goed contact

Niet alleen de lasrobots in Polen komen van Yaskawa, er is ook nog een kantbank met een Yaskawa robot ervoor. Toen besloten was om een lascel aan te schaffen, was de stap naar Yaskawa een logische. “Ik heb jullie toen gebeld om te vragen of jullie robots in lascellen konden bouwen,” vertelt De Jong. “Maar Yaskawa heeft kant en klare lascellen. Dat is helemaal ideaal, dan hoeven we ook niks meer te bedenken. En omdat het bij jullie een standaard product is, zit je prijstechnisch ook beter. Dit was verreweg de makkelijkste manier, ook omdat we al lang bekend waren met de Yaskawa Motoman robots. En ik had met de Yaskawa robots nooit storing gehad of gekke dingen beleefd. Daarbij is het contact goed. Als er iets was, kon ik altijd bellen en werd ik gelijk geholpen. De helpdesk is goed.”

Lokale ondersteuning

Sinds 2005 zit de productie in Polen en de oudste robots daar staan er sinds 2010. “De ondersteuning van Yaskawa in Polen is ook prima. Dat is erg handig, dat daar iemand zit die de onderdelen heeft of er kennis van heeft.” In de nieuwe lascel worden verschillende delen van de deuren van de kachels gelast. Het scharnier waarmee de deur in de kachel komt te hangen, de sluiting en de sponning waar het glas in komt, zijn allemaal van staal en worden in de ArcWorld cel in elkaar gelast. De acht onderdelen worden in een mal van eigen fabricaat gelegd en dan beginnen de laswerkzaamheden.

De robot lascel is al een standaard onderdeel geworden van het productieproces; alle verschillende deuren zijn geprogrammeerd. “De jongen die de lascel heeft geprogrammeerd kwam voor het eerst in contact met een van jullie robots op de cursus bij Yaskawa en die heeft nu dat ding helemaal geprogrammeerd, dus dat gaat hartstikke goed. Zelfs de eerste deur die gelast werd gaat gewoon mee in de productie. Was ook niet afgekeurd, dat is heel bijzonder,” vertelt De Jong. De robot operators bij Janco de Jong doen naast de robot laswerkzaamheden ook het conventionele plaatwerk zoals knippen, zagen en boren in de werkplaats.

Nieuwe regels

De regels omtrent houtkachels en uitstoot van fijnstof zouden kunnen worden gezien als belemmering, echter zo wordt het niet ervaren door De Jong. “Nieuwe regels moet je zien om te draaien zodat het in je voordeel werkt. De regels gelden voor iedereen, iedere fabrikant, dus als je ervoor zorgt dat je op tijd en in ruime mate voldoet aan die regels, dan heb je een voorsprong op de concurrentie. Als bekend wordt en blijkt dat jouw houtkachel heel schoon is, goed verbrandt, dan zijn mensen juist geneigd om hun oude houtkachel in te ruilen.”

Schonere verbrandingstechniek

Mensen die nu op zoek zijn naar een houtkachel kijken heel bewust naar de uitstoot van fijnstof, het rendement en de levensduur. Het speerpunt van de product ontwikkeling bij Janco de Jong is om de JAcobus kachels schoner en efficiënter te maken. De Jong vertelt verder: “De verbrandingstechniek moet je proberen te verbeteren: hogere temperatuur, de zuurstoftoevoer aanpassen, wervelingen creëren. De branddriehoek is op zich niet heel ingewikkeld maar om hem zo goed mogelijk te krijgen, dat is altijd een zoektocht en geeft wel een stukje uitdaging.” De productieaantallen stijgen door de toenemende keuze voor de verbrandingstechniek van Janco de Jong. Hierdoor kunnen verschillende robots met laswerkzaamheden eenvoudig aan de vraag voldoen.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.