Kogelomloopspindels voor elektrische persen

Kogelomloopspindels

Kogelomloopspindels van NSK ideaal voor elektrische persen

NSK kogelomloopspindels uit de geavanceerde HTF (High Tough) gamma helpen kantpersfabrikanten met de omschakeling van conventionele hydraulische aandrijvingen naar elektrische aandrijfsystemen. Dat leidt tot een aantal opmerkelijke voordelen.

De kogelomloopspindels worden geleverd aan NSK klant Sangalli Servomotori, die deze componenten inzet in combinatie met borstelloze servomotoren. Zo levert het bedrijf wereldwijd een totaaloplossing aan fabrikanten van kantpersen.

Kantpersen zijn een veelvoorkomend type machine in de industrie. Ze worden ingezet om plaatwerkstukken in voorgeprogrammeerde vormen te buigen, dat gebeurt door kracht uit te oefenen via de boven- en onderkant (ponsen en matrijzen) van de perskanten van de machine. Traditioneel werden hydraulische aandrijfsystemen gebruikt om de vereiste duwkracht te creëren, maar de laatste jaren zijn steeds meer kantpersfabrikanten begonnen met de ontwikkeling van elektrische alternatieven voor die systemen.

Elektrische kantpersen dragen steeds meer de voorkeur weg van maakbedrijven omwille van meerdere redenen zoals de productiviteit verhogen, de buignauwkeurigheid vrijwaren, de veiligheid waarborgen, de energierekening verminderen en de milieukwalificaties verbeteren. Dat laatste kan omdat het gebruik en de verwerking van hydraulische olie niet langer noodzakelijk is bij elektrische aandrijvingen. Een laag geluidsniveau en minimale onderhoudsvereisten zijn bijkomende voordelen van deze werkwijze.

Sangalli Servomotori

Sangalli Servomotori, gevestigd in Italië, ontwerpt en produceert al sinds 1957 elektromotoren. Ze produceren borstelloze servomotoren en geïntegreerde oplossingen met directe aandrijving voor industriële automatiseringstoepassingen. Toen het bedrijf benaderd werd door een kantpersfabrikant die een reeks elektrisch aangedreven machines wilde ontwikkelen, besefte Sangalli dat het wel over de motortechnologie beschikte, maar dat het nog een geschikte leverancier van kogelomloopspindels moest vinden.

Het bedrijf gebruikt al jaren lagers van NSK in de motorproductie en is zo overtuigd van de prestaties en kwaliteit van de componenten het bedrijf. Daarom dacht Sangalli ook aan het lineaire productassortiment van NSK, meer bepaald voor de inzet van kogelomloopspindels.

Een team met experts van NSK analyseerde de applicatie en raadde het gebruik aan van de HTF- serie kogelomloopspindels van het bedrijf. Die zijn ideaal voor de zware belastingen en krachten eigen aan de werking van kantpersen. De grootte van de kogels, hun speciale ontwerpconfiguratie en het gebruikte materiaal zijn de belangrijkste voordelen van het type HTF-kogelomloopspindels. Sangalli en NSK begonnen aan het project om een nieuw elektrisch systeem met directe aandrijving te ontwikkelen, in functie van de HTF-kogelomloopspindels die gekoppeld zijn aan aangepaste servomotoren. Op die manier wordt komaf gemaakt vmet de conventionele hydraulische cilinders.

Om de perskracht van 20 ton te creëren werd gekozen voor een HTF-kogelomloopspindel met een diameter van 63 mm. Samen met een Sangalli-servomotor vormde de kogelomloopspindel de basis voor het prototype. Deze opstelling werd met succes getest op de kantpers van een klant. Voor toepassingen die een perskracht van 60 ton vereisen, is een elektrisch systeem met twee HFT kogelomloopspindels ontwikkeld.

De kogelomloopspindel fungeert als ‘een zuiger’ en wordt bestuurd door de elektromotor, wat leidt tot zeer nauwkeurige positionering. Naast de vervanging van hydraulische machines kan het systeem ook worden ingezet om het aandrijfsysteem in kantpersen met mechanische aandrijving te vervangen.
Ondertussen heeft NSK al het eerste productieorder ontvangen en Sangalli is al begonnen met de massaproductie. Belangrijk is dat de single-source oplossing van Sangalli kan worden toegepast op de kantpersen van elke fabrikant, evenals op andere types persen die ingezet worden voor het volledig persen, stampen of vormen van plaatwerk.

Over NSK Europe

NSK Europe Ltd. is de Europese organisatie van de in Tokio gevestigde lagerfabrikant NSK, die in 1916 in Japan werd opgericht en vandaag ongeveer 31.000 mensen in dienst heeft ten behoeve van haar wereldwijde activiteiten. De producten en oplossingen die door de industriële en automotive leverancier worden aangeboden kunnen overal waar dingen bewegen worden aangetroffen. Naast vrijwel alle soorten rollagers omvat het portfolio van de onderneming gesloten lagers, lineaire techniek, wiellagerunits, transmissie- en motorlagers en stuursystemen. De onderneming streeft in al haar zakelijke activiteiten naar perfectie. Het doel is leiderschap in de industrie waar het gaat om kwaliteit, wat ze probeert te bereiken door een voortdurend proces van verbetering, productontwikkeling van topniveau, geoptimaliseerde productieprocessen en klantgerichte serviceprocessen.

Meer informatie

Lees ook:
Kleine stootdempers zorgen voor turbosnelheid sorteerinstallatie

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie