Kuka presenteert twee nieuwe cobot modellen

Cobot modellen

Kuka (met Benelux-vestiging in Houthalen in Belgisch Limburg) introduceert twee nieuwe cobot modellen: de LBR iisy met een laadvermogen van 11 kg en de LBR iisy die zelfs 15 kg kan hanteren. Dankzij het grotere laadvermogen, de grotere reikwijdte en een hogere IP-beschermingsklasse zijn de twee gevoelige lichtgewicht cobots geschikt voor een breed scala aan nieuwe taken en toepassingen.

Operating system

Het opstarten gebeurt in slechts enkele minuten, ook zonder voorkennis van robotica of programmeervaardigheden. Dit wordt mogelijk gemaakt door het nieuwe Kuka iiQKA.OS besturingssysteem dat eenvoudig en intuïtief te gebruiken is.

Samen met de LBR iisy versie voor 3 kg laadvermogen zijn de nieuwe ‘big iisys’ de eerste robots die op iiQKA.OS werken. Typische toepassingsgebieden voor de cobot modellen van deze serie zijn de flexibele automatisering van pick and place, assemblage, testen en handling taken en het laden en lossen van machines. Alle cobots uit de LBR iisy serie zijn geschikt voor industriële toepassingen, bieden een goede prijs/prestatie verhouding en beschikken over een volledige Kuka service.

Volgens Kuka belooft eersteklas hardware in de LBR iisy serie in combinatie met het nieuwe iiQKA.OS een nieuwe robotica ervaring. De cobots zijn in minder dan negentig minuten klaar voor gebruik. De programmering gebeurt met behulp van drag-and-drop functies, gemakkelijk inleren via de ergonomische Commander en bediening door de operator via de smartPAD pro maken robotica eenvoudiger en sneller dan ooit tevoren.

Eigenschappen cobot modellen

De gewrichtskoppelsensoren van de cobots maken bediening zonder veiligheidshek mogelijk. Ze vergemakkelijken het aanleren door middel van handmatige begeleiding en zorgen voor een veilige samenwerking tussen mens en robot. Vooral kleine en middelgrote bedrijven zullen profiteren van de snelle opstart van de LBR iisy zonder grote integratie-inspanningen en zonder dat speciale knowhow vereist is. Dankzij de teachfunctie voor handmatige besturing kan de automatisering snel en gemakkelijk verlopen.

Beide nieuwe cobot modellen kunnen zowel op de vloer als aan het plafond of de muur worden gemonteerd. Ze voldoen aan de eisen van beschermingsklasse IP54 en zijn dus beschermd tegen stof en vocht.

Bij de automatisering met de LBR iisy cobots heeft menselijke veiligheid de hoogste prioriteit. Dat ging vanaf het ontwerp dat letsel moet voorkomen tot de implementatie van de veiligheidsfuncties van het robotsysteem. De cobots worden aangestuurd met de ruimtebesparende KR C5 micro besturing, waardoor het systeem met 230 volt kan worden gevoed en het scala aan mogelijke toepassingen nog flexibeler wordt. In de Kuka Marketplace biedt het bedrijf accessoires aan die perfect op het systeem zijn afgestemd. Hiertoe behoren bijvoorbeeld grijpers of vision-sensoren voor diverse automatiseringstoepassingen.

Meer informatie bij Kuka

Bron: Robot Magazine

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Ad Spijkers (Spijkers Technische Teksten)

Ad Spijkers heeft meer dan veertig jaar ervaring in de wereld van technische vakbladen. Opgeleid als kunststoftechnoloog richtte hij zich meer en meer op mechanisering en industriële automatisering. Hij was onder meer hoofdredacteur van het blad Aandrijftechniek en werkte als freelance journalist voor diverse bladen in de machinebouw, voedingsmiddelentechnologie, bouwkunde, procestechniek en logistiek. Sinds begin 2020 is hij medehoofdredacteur van Robot Magazine.
Lees meer van: Ad Spijkers (Spijkers Technische Teksten)