Programmeer robot in een handomdraai met Handguiding

Handguiding robot

Automatisering heeft voor ondernemingen vele voordelen, vooral bij gevaarlijke, vermoeiende of monotone taken. Het enige probleem is vaak nog de programmering. Hoe zorg je ervoor dat je mechanische helper precies doet wat hij moet doen? Door handguiding: KUKA ready2_pilot is de oplossing voor dit probleem.

Er zijn talloze toepassingsscenario’s voor het gebruik van robots in bedrijven: lassen, boren en lijmen zijn slechts 3 voorbeelden van taken die machines snel, onvermoeibaar en met een constante hoge kwaliteit kunnen uitvoeren. Automatisering betekent echter ook digitalisering. Want met industrieel gebruik van robots wordt niet alleen het apparaat zelf bedoeld, ook de besturing en de software van de robot horen bij dit proces. Voor vele bedrijven is precies dat de grote uitdaging. Uit een onderzoek van de sectorvereniging Bitkom en het Duitse ‘Zentralverband des Deutschen Handwerks’ (ZDH) is gebleken dat 81% van de ondervraagde bedrijven open staat voor innovatie, maar dat tegelijkertijd 64% bedenkingen heeft bij digitale technologieën.

Handguiding in plaats van ingewikkelde programmering

Een grote hindernis voor de integratie van robots is vaak de bediening ervan. Geïnteresseerde gebruikers denken dat ze veel in scholingen en personeel moeten investeren en kiezen daarom niet voor een robotgebaseerde oplossing. Het antwoord voor deze uitdaging: ready2_pilot van KUKA. Volgens het principe van ‘easy programming’ is deze oplossing bedoeld voor ondernemingen zonder specifieke ervaring met het programmeren van robots.

De medewerker leidt de robot manueel met de Commander, een soort 6D-muis, langs een werkstuk en ‘laat zien’ wat de robot moet doen. Via de draadloze verbinding met het de KUKA SmartPAD worden de bewegingen in vaste bewegingen omgezet die vervolgens nog kunnen worden gewijzigd of uitgebreid. Zo kunnen taken heel snel worden aangeleerd en letterlijk in een handomdraai worden geprogrammeerd.

De robot bij de hand nemen: net als zelf doen

De commander is een besturingskop in de vorm van de 6D-muis van de KUKA smartPAD. Hij kan in alle richtingen worden bewogen en herkent ook opdrachten met betrekking tot vooruit en achteruitbewegingen. De commander kan met enkele bewegingen direct op de robot worden aangebracht en reageert dan uiterst gevoelig. Zo kunnen werkstappen direct op het onderdeel worden uitgevoerd. Het grote voordeel: Ook mensen zonder veel robotervaring leren zo snel met robots werken en ‘geven’ hem eenvoudig opdrachten zonder dat er behoefte is aan opleidingen of certificaten. Bovendien is de commander multifunctioneel. Hij kan bij allerlei robottypes worden gebruikt. De investering verdient zich dus snel weer terug.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie