Kubli: een balancerend technisch wonder (video)

Kubli

Kubli, een dobbelsteen van 15 x 15 x 15 cm, onthult een verbazingwekkende technische capaciteit – het kan op zijn hoek springen en balanceren. Door reactiewielen op drie vlakken van de kubus met hoge hoeksnelheden te laten draaien en vervolgens abrupt te remmen, kan de Kubli springen. Dit ongewone technische juweeltje bewijst dat zelfs een eenvoudig uitziende kubus een verbazingwekkende reeks vaardigheden kan hebben.

Wanneer de Kubli bijna de stand van de hoek bereikt, worden gecontroleerde motorkoppels toegepast om hem op zijn hoek te laten balanceren. Het beheren van deze techniek vereist aanzienlijke precisie en controle. Het is niet alleen in staat om in evenwicht te brengen, maar de motor kan ook gebruikt worden om een gecontroleerde val te bereiken. Zo kan de Kubli in elke willekeurige richting vallen. Door deze drie vaardigheden – springen, balanceren en gecontroleerd vallen – kan de Kubli ‘lopen’.

Reactiewielen zijn primair in gebruik bij ruimtevaartuigen voor driedimensionale houdingscontrole, zonder de noodzaak van raketten of externe toepassingen van koppel. Ze bieden een hoge richtnauwkeurigheid en zijn vooral handig wanneer het ruimtevaartuig heel kleine hoeveelheden moet draaien, zoals bij het richten van een telescoop op een ster.

Meer informatie over de makers van de Kubli

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Erik de Jong (Advercom)

Erik bevindt zich al ruim 18 jaar in de uitgeefwereld, was betrokken bij onder meer het industriële automatiseringsvakblad Automatie|PMA en het vakblad Vision+Robotics. Samen met Yuk Chi Kan heeft hij in 2020 het online nieuwsplatform IndustrieVandaag opgezet.
Lees meer van: Erik de Jong (Advercom)