Kernfusie, hoe werkt dat?

Fusiereactor modulaire kernreactor

Kernfusie als klimaatvriendelijke elektriciteitsbron

Het Canadese bedrijf General Fusion gaat een eerste demonstratiereactor voor kernfusie bouwen in Engeland. De nieuwe technologie werkt met een kleinere reactor dan bestaande kernfusie methodes. Daardoor ligt commerciële toepassing binnen bereik. Ook in Nederland is belangstelling voor kernfusie als klimaatvriendelijke elektriciteitsbron.

Kernfusie geldt voor veel wetenschappers en politici als de heilige graal van energie-opwekking, omdat er bij de fusie geen CO2 vrijkomt en omdat er niet of nauwelijks sprake is van radio-actief afval. De kernfusiereactoren van General Fusion krijgen een vermogen van waarschijnlijk 200 megawatt. Ter vergelijking, grote kolencentrales hebben een vermogen van 1200 tot 1500 megawatt.

De techniek die General Fusion heeft ontwikkeld werkt met plasma dat onder hoge druk wordt gebracht in een buis in de vorm van een donut. De druk wordt gecreëerd met cilinders die met behulp van stoomenergie het plasma samenpersen zodat de kernfusie kan ontstaan. Tussen het plasma en de buitenkant zit een laag van vloeibaar metaal dat de energie opneemt die vrijkomt bij de kernfusie. Via warmtewisselaars wordt de energie uit het plasma opgevangen, waarna er stoom van wordt gemaakt. Die stoom wordt vervolgens gebruikt om turbines aan te drijven die elektriciteit opwekken.

Het bijzondere aan de demoreactor die General Fusion gaat bouwen is de omvang. De gehele reactor zal niet groter zijn dan een sporthal. Daarmee is de technologie sneller op commerciële schaal te realiseren. Het legt anders dan zonne- en windenergie minder beslag op de beschikbare ruimte. De reactor kan elektriciteit produceren maar ook warmte die bijvoorbeeld gebruikt kan worden in de industrie of voor het verwarmen van woningen en kantoren.

Bijkomend voordeel is dat kernfusie ongevaarlijk is. Anders dan bij kernsplitsing waarmee op dit moment kernenergie wordt opgewekt is een meltdown zoals bij Tsjernobyl plaatsvond niet mogelijk. Daarom zou een reactor ook in dichtbevolkte gebieden zoals bij grote steden geplaatst kunnen worden.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie