Kabinet ontziet industrie met CO2-heffing

CO2-heffing

Kabinet ontziet industrie vanwege coronacrisis met CO2-heffing

Grote bedrijven hoeven de komende jaren geen CO2-heffing te betalen. Dat verwacht Greenpeace nu het kabinet besloten heeft om de industrie extra dispensatierechten te geven. Dit schrijft RTLZ.

“Er waren al allerlei haken en ogen en uitzonderingen op de regel. Nu er nog meer dispensatierechten komen, komt het er per saldo op neer dat bedrijven als Shell en Dow tot 2024 niets hoeven te betalen voor hun uitstoot”, stelt de milieuclub.

Over de CO2-heffing is jaren gesteggeld en ongeveer een jaar geleden werd de knoop doorgehakt. Grote bedrijven zouden vanaf 2021 te maken krijgen met een heffing op een teveel aan CO2-uitstoot. Zo wil de overheid bedrijven stimuleren snel te verduurzamen.
Boven de drempel is betalen

Bedrijven die boven een vooraf bepaalde drempel uitkomen moeten gaan betalen, werd afgesproken. Het gaat om 30 euro per ton in 2021, een bedrag dat oploopt naar 150 euro per ton in 2030.

Omdat de industrie het moeilijk heeft vanwege de coronacrisis heeft het kabinet echter besloten om meer dispensatierechten te geven. De bedrijven hebben het geld hard nodig, is de gedachte. “De industrie ontvangt in de eerste jaren meer dispensatierechten dan nodig is. Daardoor zal de heffing in de eerste jaren ook tot nagenoeg geen lastenverzwaring voor het bedrijfsleven leiden”, zo stelt het kabinet in een notitie die een toelichting geeft op het wetsvoorstel over de CO2-heffing.

“Je hoeft maar weinig te doen om onder een betaling uit te komen. Het kabinet had al niet veel zin om die heffing op te leggen”, vertelt Faiza Oulahsen van Greenpeace. Zij zat met de sector industrie aan de overlegtafel van het Klimaatakkoord. “Het kabinet ging alleen overstag door de maatschappelijke druk en misbruikt nu de coronacrisis. De heffing komt er in theorie, maar het is tandeloos.”

Bedrijven zullen niets of zeer weinig gaan betalen, stelt Oulahsen. “Vanwege alle uitzonderingen is het een wet voor spek en bonen.” De klimaatdoelstellingen van Parijs zullen we niet halen, voorspelt ze. De doelstelling voor de industrie blijft echter volgens het kabinet wel degelijk overeind: een CO2-reductie van zestig procent.

Kwart van de uitstoot

Grootvervuilers in Nederland zijn onder meer de ijzer- en staalindustrie, de Nederlandse raffinaderijen, petrochemie en de kunstmestindustrie. De industrie is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek verantwoordelijk voor bijna een kwart van de totale uitstoot.

“De heffing is geen straf. Het opgebrachte geld zou worden geïnvesteerd in de vorm van subsidies voor vergroenende maatregelen. Het kostte bedrijven dus eigenlijk niets. Maar met de coronacrisis is een smoes gevonden om hun te helpen”, aldus Oulahsen.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.