Kabinet moet besluitvorming energietransitie radicaal versnellen

Besluitvorming energietransitie

Een Klimaatcoalitie van bedrijven en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) doen een dringende oproep aan de formateurs van het nieuwe kabinet om de besluitvorming rond de energietransitie radicaal te versnellen. Voor grootschalige projecten om nog dit decennium de CO2-uitstoot radicaal te beperken, zijn namelijk al volgend jaar belangrijke beslissingen van de overheid nodig.

“Het behalen van het klimaatdoel van 2030 is nu al een race tegen de klok. Belangrijke klimaatoplossingen moeten uiterlijk in 2022 starten om operationeel te kunnen zijn in 2030,” schrijven Klimaatcoalitie en NVDE in een brandbrief aan informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees. “2030 is volgend jaar.”

2022 sleuteljaar besluitvorming energietransitie

Grote projecten kosten doorgaans acht tot tien jaar om te realiseren en daarvoor moet de nieuwe regering dus snel actie ondernemen. De besluitvorming rond de energietransitie moet snel van start. “Voor sommige beslissingen rest er nog maar één jaar en is 2022 een sleuteljaar. Doet de nieuwe regering niets, dan moeten we mogelijk al in 2023 constateren dat het CO2-doel van 2030 uit zicht is,” stellen Shell, de overige bedrijven in de Klimaatcoalitie(*) en de NVDE.

De betrokken bedrijven zetten in hun pleidooi uiteen op welke punten een nieuwe regering snel stappen moet zetten om zeven grote klimaatoplossingen van de grond te krijgen. Shell en de overige bedrijven roepen hen op het pleidooi te gebruiken als “spoorboekje voor het (tussen)station 2030” bij het opstellen van een nieuw regeerakkoord.

(*) de Klimaatcoalitie van bedrijven: Shell, Eneco, TenneT, Vattenfall, Gasunie, Alliander, Stedin, Enexis, Dow, Havenbedrijf Rotterdam, Ennatuurlijk.

Bron: Shell Nederland

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie