Door: Redactie - 13 oktober 2023 |
Tijdens periodes waarin duizenden raketten op Israël zijn neergedaald, heeft het land wederom vertrouwd op het Iron Dome raketsysteem om zijn burgers te beschermen. Dit raketafweersysteem is een van de belangrijkste instrumenten in het arsenaal van Israël en heeft in het afgelopen decennium tijdens diverse conflicten talloze burgerlevens gered, zo stellen analisten. De effectiviteit van het systeem is indrukwekkend: volgens de Israel Defense Forces behaalde het raketsysteem een succespercentage van 95,6% tijdens een raketbeschieting door Islamic Jihad in mei.
De ontwikkeling van het raketsysteem ging van start in 2007. Na tests in 2008 en 2009 werden de eerste Iron Dome-batterijen in 2011 ingezet. Sindsdien is het systeem meerdere keren geüpgraded om het aan te passen aan nieuwe bedreigingen en rakettechnologieën.
Het Iron Dome raketsysteem is ontworpen om inkomende projectielen neer te halen. Het is uitgerust met een radar die raketten detecteert en vervolgens gebruik maakt van een commando- en controlesysteem dat snel berekent of een binnenkomend projectiel een bedreiging vormt of waarschijnlijk een onbewoond gebied zal raken. Als een raket als bedreigend wordt beschouwd, vuurt het systeem raketten af vanaf de grond om deze in de lucht te vernietigen.
Voor degenen op de grond klinkt een directe onderschepping als een luide knal, die soms zelfs gevoeld kan worden.
In Israël zijn er 10 Iron Dome batterijen, waarbij elke batterij bestaat uit drie tot vier lanceerinrichtingen, aldus Raytheon en het Center for Strategic and International Studies. Het raketsysteem is zeer verplaatsbaar en kan binnen enkele uren worden opgezet. De raketonderscheppers zijn zeer wendbaar, hebben een lengte van bijna 3 meter, een diameter van ongeveer 15 cm en een gewicht van 90 kilogram bij lancering, zo meldde de veiligheidsanalysegroep IHS Jane’s in 2012.
De springkop draagt vermoedelijk ongeveer 11 kilogram hoogexplosieven. Daarnaast varieert het bereik van 4 km tot 70 km. Bovendien richt het Iron Dome systeem zich specifiek op ongeleide raketten die laag vliegen. Dit in contrast met andere luchtverdedigingssystemen die gemaakt zijn om ballistische raketten te onderscheppen. Vooral militante groeperingen in Gaza vuren dit type raket vaak af.
Tijdens oorlogsperioden kunnen de kosten voor het inzetten van het Iron Dome raketsysteem snel oplopen. Elke raket kost ongeveer $ 40.000, dus het onderscheppen van duizenden inkomende raketten loopt in de cijfers. De Amerikaanse overheid heeft al meer dan $ 2,9 miljard uitgegeven aan het programma, volgens de Congressional Research Service. De verwachting is dat Israël na recente aanvallen waarschijnlijk extra onderscheppers en andere militaire hulp zal aanvragen van Washington.
Er is geen Iron Dome in Nederand zoals dat in Israël. Israël heeft het raketsysteem specifiek ontwikkeld. Het doel is om korteafstandsraketten en artilleriegranaten te onderscheppen. Deze worden vaak afgevuurd vanuit gebieden zoals de Gazastrook.
Nederland heeft echter wel eigen luchtverdedigingssystemen en maakt deel uit van de NAVO, die ook gezamenlijke lucht- en raketverdedigingscapaciteiten heeft. De Nederlandse luchtverdediging is vooral gericht op het detecteren en onderscheppen van vliegtuigen en ballistische raketten. Hierbij maakt men gebruik van verschillende systemen en radartechnologieën, in samenwerking met NAVO-bondgenoten.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.