IO-Link master maakt pneumatische ventielsystemen toekomstbestendig met IIoT-integratie

IIoT-integratie

In een tijd waarin digitalisering en Industrie 4.0 hoogtij vieren, komt het belang van het integreren van Industrial Internet of Things (IIoT) technologieën steeds meer op de voorgrond. De recent gelanceerde IO-Link Master door Emerson presenteert een significante stap richting de toekomstbestendigheid van pneumatische ventielsystemen via IIoT-integratie.

Verlagen van hardwarekosten

De AVENTICS Series G3 fieldbusplatform, waarop deze nieuwe klasse A IO-Link Master is aangesloten, getuigt van een technologische mijlpaal in het verlagen van hardwarekosten. Door meerdere IO-Link Masters op één G3 Fieldbusplatform te integreren, kunnen klanten nu op een kostenefficiënte wijze de verbinding leggen tussen slimme en standaard analoge sensoren. Het is deze integratie van IIoT die niet alleen de hardwarekosten drukt, maar ook een betrouwbare digitale datacommunicatie tussen veldapparatuur, zoals sensoren en de machinecontroller, garandeert. Dit is bijzonder relevant voor machine-architecturen met een hoge dichtheid aan sensoren en pneumatische ventielen, vooral in sectoren zoals de automobielindustrie, bandenproductie, voedingsmiddelen en dranken, verpakking en metaalbewerking.

De IO-Link technologie, een internationaal gestandaardiseerde I/O-technologie conform IEC 61131-9, speelt een centrale rol in deze IIoT-integratie. Het stelt apparaten in staat om zichzelf automatisch te identificeren en configureren bij vervanging, wat resulteert in een aanzienlijke besparing op onderhoudstijd. Bovendien faciliteert de IO-Link-master pneumatische ventielbesturing door directe digitale datacommunicatie met de machinebesturing. Het biedt zowel event-based als I/O mapped diagnostiek, essentiële voorwaarden voor voorspellend onderhoud binnen Industrie 4.0 en IIoT toepassingen.

Op 50 meter van G3 Fieldbus-platform operationeel met IIoT-integratie

De verminderde kosten als gevolg van het verminderen van communicatieknooppunten is een bijkomend voordeel van deze IIoT-integratie. De G3 IO-Link Master is geoptimaliseerd voor sensorrijke applicaties met 8 klasse A-poorten per module, en kan tot op 30 meter afstand van de G3 worden geplaatst. Dit, samen met de maximale IO-Link-kabellengte van 20 meter, laat sensoren toe om op een afstand van 50 meter van het G3 Fieldbus-platform te opereren, wat resulteert in lagere materiaalkosten en meer gestroomlijnde machines met minder bekabeling.

Deze IIoT-integratie brengt de Emerson-oplossing full circle. Klanten krijgen de gelegenheid om een breed scala aan IO-Link geschikte ventielsystemen en sensoren te ervaren, variërend van de AV03/AV05 en 500-Serie tot de EV12- en EV18-Serie elektropneumatische drukregelaars en vele anderen. Daarnaast biedt de G3 het enige elektronische veldbusplatform voor pneumatische ventielsystemen met een grafisch display voor configuratie, inbedrijfstelling en diagnose, wat de prestaties verbetert en het onderhoud voor zowel OEM’s als eindgebruikers vermindert.

Meer informatie bij Emerson

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie