Invasie Oekraïne leidt tot hogere kosten voor Nederlandse industrie

Snelle groei industrie

De NEVI Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie steeg van 60,1 in januari naar 60,6 in februari, wat wijst op snelle groei. De druk op toeleveringsketens nam verder af, waardoor veel bedrijven de productie hebben opgevoerd. Dit meldt Sectoreconoom Industrie & Transport en Logistiek Albert Jan Swart van ABN AMRO.

De Nederlandse industrie produceert al sinds vorig jaar beduidend meer dan voor de pandemie. Het aantal nieuwe orders tonen een snelle groei, zowel vanuit eigen land als vanuit andere landen. Over de hele breedte profiteren ondernemers daarvan, maar vooral producenten van investeringsgoederen, zoals machines, en halffabricaten doen het goed.

Ondanks snelle groei afname langere levertijden

Ondanks de snelle groei en de nog aanwezige verstoringen in de toeleveringsketens is het percentage bedrijven dat langere levertijden ervaart verder afgenomen. In februari meldde weliswaar nog altijd 51 procent van de respondenten langere levertijden, maar de situatie lijkt te verbeteren aangezien dit het laagste percentage is sinds januari 2021.

De geleidelijke normalisering van toeleveringsketens lijkt bovendien te leiden tot minder prijsstijgingen. Inkoopkosten stijgen nog steeds snel, maar wel in het laagste tempo sinds februari 2021. Toch nemen afzetprijzen nog zeer snel toe, vermoedelijk omdat veel ondernemingen de eerdere grote toename van de inkoopkosten met vertraging doorberekenen aan hun afnemers.

Hogere kosten

De respondenten hebben hun antwoorden ingestuurd voordat Rusland de onafhankelijkheid van twee volksrepublieken van Oekraïne erkende en een invasie startte. De Nederlandse industrie krijgt naar verwachting te maken met hogere kosten voor olie, gas en metalen. De gasprijs is al zeer hoog en kan ondanks de milde winter opnieuw pieken als de situatie verder uit de hand loopt. Veel Nederlandse fabrieken gebruiken grote hoeveelheden aardgas in hun productieproces en het is vaak niet mogelijk om op korte termijn om te schakelen naar een andere energiebron. Hoewel sommige ondernemingen de afname van gas voor langere tijd contractueel hebben vastgelegd, kan de stijgende gasprijs wel degelijk hun winstmarge ernstig onder druk zetten naarmate de crisis langer duurt en oude contracten aflopen. Indien Europa zonder gas zou komen te zitten, bijvoorbeeld komende winter, zouden grote industriële bedrijven op last vast van de overheid als eerste worden afgesloten.

Gevolgen economische sancties

Sommige ondernemers kunnen ook last krijgen van economische sancties richting Rusland. Jaarlijks besteedt Rusland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zo’n 5 miljard euro aan Nederlandse industriële goederen, waaronder chemicaliën, landbouwmachines en medische apparatuur. Dat is ongeveer anderhalf procent van de totale Nederlandse export van industriële goederen. Door de sancties wordt de handel bemoeilijkt.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie