igus legt uit hoe u met IoT aan de slag kunt gaan

IoT-devices hack Internet of Things

Het Internet of Things (IoT) heeft een groeipotentieel van biljoenen euro’s. Maar veel industriële bedrijven hebben moeite om hun processen te digitaliseren. Als nieuw lid van het in Berlijn gevestigde IoT Use Case expertnetwerk legt igus uit hoe u met Internet of Things aan de slag kunt gaan.

Maandagmorgen in een broodfabriek: het verpakkingssysteem valt plotseling uit. Een klein onderdeel heeft het begeven, met mogelijk lange stilstand en hoge reparatiekosten tot gevolg. Het meest vervelende is dat een kleine investering in digitalisering en netwerken voldoende zou zijn geweest om maatregelen te treffen om de exploitant via het Internet of Things voor het probleem te waarschuwen. Intelligente conditiebewaking is iets dat, ondanks de economische efficiëntie, weinig bedrijven in Duitsland implementeren. Deze lethargie wordt bevestigd in een onderzoek van International Data Corporation (IDC), een Amerikaans marktonderzoeksbureau.

Van de 250 ondervraagde bedrijven met meer dan 100 werknemers is slechts 29 procent bezig met Internet of Things (IoT)-projecten. “Om het tempo van de digitalisering te versnellen, hebben we ons in oktober 2022 aangesloten bij het in Berlijn gevestigde Internet of Things Use Case netwerk van experts,” zegt Richard Habering, hoofd van de smart plastics business unit bij igus. “Door educatief werk te verrichten met voorbeelden van best practice, expertise te delen en synergie-effecten te genereren, hopen we het voor bedrijven gemakkelijker te maken om in het Internet of Things te stappen en hun toekomstige concurrentiepositie te verbeteren.”

“Bedrijven moeten in een vroeg stadium de juiste koers uitzetten voor digitalisering”
Meer dan 80 industriële partners uit meer dan 15 landen hebben zich inmiddels aangesloten bij de community van technologie- en industrie-experts, waaronder Microsoft, Siemens en Schaeffler. “Alleen als we best practices van onze projecten delen en specifiek praten over de waarde die Internet of Things toevoegt, zullen we hier succesvol zijn – geen fancy PowerPoint slides!” zegt IoT Use Case oprichtster Madeleine Mickeleit.

De experts delen kennis over het Internet of Things en bespreken hoe de kwaliteit, veiligheid en verspreiding van IoT-technologie kan worden verbeterd. Geïnteresseerde bedrijven kunnen meer dan 350 use cases en projecten uit het netwerk lezen, podcasts van experts volgen en eenvoudig ideeën uitwisselen met gelijkgestemde bedrijven. Het internet van de dingen heeft een enorm potentieel voor de economie. Volgens McKinsey, zal het waardepotentieel in fabrieksomgevingen tegen 2030 stijgen tot 3,3 biljoen dollar. “Het is dus belangrijk dat bedrijven nu de juiste koers uitzetten voor digitalisering, zodat ze niet achterblijven in de internationale concurrentiestrijd,” zegt Habering.

igus zal het netwerk verrijken met zijn expertise op het gebied van smart plastics
smart plastics zijn sensorsystemen die de status van kabelrupsen en kabels bewaken, zodat technici onderhoudswerkzaamheden gericht kunnen plannen en vroegtijdig kunnen reageren op dreigende defecten van componenten.

Eén van de gebruikers – die als use case op de website van het netwerk te vinden zijn – is GHD Georg Hartmann Maschinenbau. Het bedrijf heeft een broodverpakkingsmachine uitgerust met igus i.Sense CF.Q. Het sensorsysteem bewaakt in real time de energie- en datakabels die met hoge snelheid door de kabelrupsen bewegen. Zegt Habering: “De geavanceerde technologie van i.Sense CF.Q detecteert dreigende kabelbreuken voordat ze zich voordoen.” Bezoekers van de automatiseringsbeurs SPS in Neurenberg zullen deze technologie ook met eigen ogen kunnen zien.

Van 8 tot 11 november 2022 toont igus producten uit de smart plastics sector – waaronder i.Sense TR.B, een intelligent conditiebewakingssysteem voor 3D-kabelrupsen op industriële robots; de voordelige i.Sense EC.W levensduursensor; en zijn nieuwste i.Sense CF.D prototype voor de bewaking van intensief gebruikte datakabels. Tijdens de beurs wordt ook een Internet of Things Use Case community meeting gehouden.

Meer informatie bij igus

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie