Intelligent SmartX platform voor lineaire aandrijvingen

Lineaire aandrijvingen

Ewellix, de toonaangevende wereldwijde innovator en producent van geavanceerde lineaire technologieën, heeft een intelligent digitaal platform gelanceerd, dat de basis vormt voor een nieuwe en geavanceerde generatie van lineaire aandrijvingen.

SmartX digitale platform voor lineaire aandrijvingen van Ewellix

Het nieuwe SmartX digitale platform voor lineaire aandrijvingen van Ewellix is ontworpen om ontwerpers te helpen bewegings-, robot- en automatiseringssystemen te ontwikkelen die veel slimmer zijn en meer connectiviteit en flexibiliteit bieden dan met bestaande apparatuur mogelijk is.  Daardoor wordt het mogelijk de productiviteit, betrouwbaarheid, veiligheid en functionaliteit te verbeteren en een toekomst-bestendige oplossing te bieden die voldoet aan de eisen voor Industrie 4.0, slimme fabrieken en IoT.

De nieuwe generatie SmartX lineaire producten heeft slimme digitale besturings-, sensor- en communicatietechnologieën die in de behuizing van het product geïntegreerd zijn. Ter vergelijking: bij traditionele lineaire producten  moeten besturingsunits en kracht- en positiesensoren vaak extern gemonteerd worden. Ze zijn bovendien vaak afkomstig van verschillende leveranciers, wat kan leiden tot problemen met compatibiliteit, functionaliteit en onderhoud.

Een SmartX lineair product heeft standaard een speciale, dubbele CPU controller, met geïntegreerde software, elektronica en interne en externe busverbindingen. Dit maakt programmeren, inregelen en vervolgens aanpassen van de bedrijfsparameters snel en eenvoudig, terwijl de dubbele-CPU configuratie 100% redundantie biedt. Ook kunnen veiligheids-, meet- en controlefuncties worden ingebouwd om de totale prestaties nog verder te verbeteren.

Met het SmartX platform voor lineaire aandrijvingen kan ook gemakkelijk een reeks sensoren worden geïntegreerd. Zo biedt Ewellix zijn eerste SmartX producten aan met inwendige digitale absoluut-positie sensoren. In vergelijking met traditionele technieken hoeven deze niet opnieuw gekalibreerd te worden, wat een uiterst nauwkeurige en constante plaatsbepaling oplevert. Ze vereenvoudigen ook de installatie en maken softwarefuncties mogelijk zoals synchronisatie, virtuele eindposities, tolerantie-eliminatie en kracht in combinatie met positiebepaling.

Andere sensor- en software-opties helpen ook de veiligheid te verbeteren, garantieclaims uit te sluiten, na te gaan hoe de unit in de tijd gebruikt is, en uiterst nauwkeurige feedback te geven in een wijde range van bewegings- en automatiseringssystemen.

Het SmartX platform en de producten zijn ideaal voor een breed scala van toepassingen.  De productreeks zal gebaseerd zijn op Ewellix’ beproefde lineaire technologieën, die bekend staat om zijn robuuste constructie en nauwkeurige fabricage. Ewellix heeft nu drie SmartX oplossingen geïntroduceerd: de nieuwe CAHB-2xS lineaire actuator en verbeterde versies van de Liftkit en de Slidekit, die zijn ontworpen om de mogelijkheden van robots en automatiseringssystemen uit te breiden.

Stefano Gai, Global Product Line and Marketing Manager bij Ewellix, legt uit: “Ons nieuwe SmartX platform voor lineaire aandrijvingen helpt de volgende stap te zetten bij de ontwikkeling van machines. Zo kunnen klanten de constructie vereenvoudigen, de prestaties en functionaliteit verbeteren, en de totale exploitatiekosten verlagen.  We hebben jarenlange ervaring in het ontwerpen en fabriceren van kwalitatief hoogstaande lineaire producten. In combinatie met onze expertise in elektronica, sensor- en digitale technologieën maakt dat we ons in een ideale positie bevinden om klanten een unieke combinatie van producten, toepassingskennis en technische middelen te bieden.”

Toepassingsvoorbeeld

Regis Motors is een Italiaanse fabrikant van elektrische commerciële voertuigen. Voor de EpicO, de elektrische mini-kiepwagen van het bedrijf, wilde Regis een innovatief systeem dat anders was dan de conventionele elektro-hydraulische aandrijfsystemen die gewoonlijk op soortgelijke voertuigen gebruikt worden. De gekozen oplossing moest wel voldoen aan de eisen voor gemakkelijke installatie, gewichts- en kostenbesparing, verbeterde efficiëntie en minimaal onderhoud.

Lineaire aandrijvingen

De vierwielers van Regis Motor zijn uitgerust met een volledig elektrische automatische kiepbak, die flexibeler en efficiënter is, en minder extra onderhoud vergt dan al langer bestaande oplossingen. (Bron: Ewellix)

“Een van de belangrijkste uitdagingen waarvoor we stonden was een uiterst efficiënt voertuig te ontwikkelen met een maximale gebruiksduur tussen oplaadintervallen,” aldus Fabrizio Regis, CTO van Regis Motors. “Om dit te realiseren moesten we een oplossing vinden om onze vierwielers uit te rusten met een volledig elektrische kiepbak. Bestaande vierwielers op de markt zijn uitgerust met elektro-hydraulische aandrijvingen, maar die vergen extra onderhoud en bieden minder flexibiliteit en efficiëntie.”

Regis Motors koos Ewellix’ nieuwste CAHB-2XS actuator uit de nieuwe SmartX serie, die master-en-slave configuraties biedt met synchronisatiemogelijkheid en een belastbaarheid van 13000 N bij een snelheid tot 40 mm/s. De compacte CAHB-2XS bleek ideaal voor de beperkte inbouwruimte.

Omdat de actuatoren volledig elektrisch zijn en draadloos op afstand bediend kunnen worden, geven ze de chauffeur meer mogelijkheden en kan het voertuig op meer plekken ingezet worden. Dit in tegenstelling tot klassieke bekabelde systemen.  Het systeem kan ook beheerd worden via een speciale CANbus lijn die verbonden is met Regis’ VMU (Vehicle Management Unit) om de elektrische stromen tijdens het gebruik te beheren en te controleren op storingen. Door de gerealiseerde gewichtsbesparing van zo’n 60 kg en efficiëntie van het Ewellix systeem is de gebruiksduur van de accu tussen oplaadbeurten met maar liefst 10% verlengd.

“Al onze voertuigen verlaten de productielijn voorbereid voor het achteraf inbouwen van het elektrisch kiepsysteem,” legt Fabrizio Regis uit. “Daarom moet het gemak en de snelheid waarmee de extra onderdelen geïnstalleerd worden binnen ieders mogelijkheden liggen,” zei Fabrizio. “De kosten van dit systeem voor lineaire aandrijvingen zijn in vergelijking met de gebruikelijke elektro-hydraulische onderdelen zo concurrerend dat onze klanten ons steeds vaker vragen om voertuigen met deze elektrische kiepbak in plaats van een vaste laadbak.”

Meer informatie over Ewellix

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.