Innovatie Dual Seal technologie als 2e procesbarrière op WoTS

Dual Seal technologie

In de industrie is het meten van temperatuur in veel processen een vereiste en een belangrijke parameter voor productkwaliteit, procesveiligheid en productie-efficiency. U wilt toch ook het risico van lekkage van het medium voorkomen. Daarvoor is de nieuwe thermometer van Endress+Hauser voorzien van Dual Seal technologie als 2e procesbarrière. Stem op deze innovatieve temperatuurmeter tijdens de WoTS – TechAward World of Automation. U kunt stemmen via de online stemmodule voor de TechAward op de WoTS.

Thermometer signaleert onopgemerkte defecten en lekkage van thermowells

In veel fabrieken, vooral in de olie & gas en chemische industrie worden ontvlambare of giftige procesmedia bij hoge temperatuur en onder druk verwerkt in pijpleidingen, tanks of reactoren die zijn uitgerust met meetinstrumenten zoals thermometers. Om veiligheidsredenen als milieubescherming en wettelijke voorschriften is het belangrijk dat deze media niet in het milieu of andere delen van de installatie lekken.

Voortdurende blootstelling aan het proces, ontwerp- of materiaaldefecten kunnen leiden tot lekkage en veroorzaken dat het medium zich in de thermowell maar ook in de sensorkop ophoopt, van waaruit het ongecontroleerd kan ontsnappen naar de omgeving, de bedrading en verder in een schakelkast.

Dual Seal technologie

De ANSI/ISA 12.27.01 en IEC TS 60079-40 normen eisen een 2e procesbarrière voor meerpuntsthermometers (Multi Points). Met Dual Seal technologie op de iTHERM TM131 is dit nu ook mogelijk voor thermometers en wordt zo het risico van onopgemerkte defecten en lekkage van media voorkomen. Het bewaakt de integriteit van de thermowell in het proces dat met een speciaal ontwikkelt mechanisme gassen en vloeistoffen insluit. 

Dual Seal technologie

Hoe werkt het?

Een 2e procesbarrière bevindt zich in de halsbuis tussen de thermowell en de aansluitkop, zodat wanneer een thermowell defect raakt, er geen procesmedium in de aansluitkop of het bedradingscircuit komt.

In geval van lekkage neemt de druk in de thermowell en de behuizing toe, het afdichtingspakket van de 2e procesbarrière wordt hierdoor samengedrukt en sluit de dompelbuis hermetisch af zodat er geen procesmedium ongecontroleerd kan weglekken.

In de thermometer aansluitkop bevindt zich een Endress+Hauser iTEMP TMT82 2-kanaals temperatuurtransmitter met HART® protocol.

Het 1e kanaal zet de signalen van de temperatuursensor om in een 4 – 20mA signaal en levert een temperatuurmeting met temperatuurwaarde op. Zolang de drukschakelaar op het 2e kanaal in gesloten toestand is, betekent dit dat de thermowell intact is.

Het 2e kanaal gebruikt de sensordetectiefunctie in thermokoppelconfiguratie en verzendt storingsinformatie (NAMUR NE107) via het HART® protocol als de drukschakelaar wordt geactiveerd door de stijgende druk in de thermowell.

Het temperatuursignaal wordt gedurende een periode gehandhaafd zodat het proces veilig kan worden stopgezet en het onderhoudspersoneel waarschuwt voor een gevaarlijke situatie.

  1. Aansluitkop met ingebouwde temperatuurtransmitter
  2. Behuizing met dubbele kabelinvoer.
  3. De 2e procesbarrière Dual Seal technologie.
  4. Geïnstalleerde drukschakelaar.
  5. Bovenste deel van de thermowell.

Meer informatie bij Endress+hauser

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Procesindustrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.