Door: Redactie - 25 februari 2021 |
We praten al jaren over Industrie 4.0: slimme fabrieken vol automatisering en data-uitwisseling met gouden beloften van efficiëntie en productiviteit. De discussie omtrent het onderwerp wekt regelmatig de indruk dat meedoen met Industrie 4.0 grote uitgaven aan zowel arbeidsuren als materiaal met zich meebrengt. Het is een van de redenen waarom ik vaak van organisaties hoor dat ze ‘nog niet klaar zijn’ voor digitalisering. Maar dat is niet waar. Sterker nog: ze zijn allang begonnen!
Industrie 4.0 is onder andere het verzamelen van nieuwe en bestaande data en de gegevens vervolgens in een online omgeving visualiseren en analyseren. Deze gegevens tonen niet alleen de status van de diverse componenten zelf, maar ook informatie over het proces.
Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om voorspellend onderhoud toe te passen, waarbij je machineonderdelen kunt onderhouden of vervangen voordat ze normaliter defect zouden gaan. Hierdoor druk je direct de kosten en beperk je machine-uitval.
Dit alles klinkt misschien complex, maar Industrie 4.0 is niets anders dan het samenkomen van drie elementen van je machines:
Je ziet het al: niemand ‘begint’ aan Industrie 4.0. Iedereen is al onderweg. De stappen 1 en 2 worden meestal al uitgevoerd, dus ben je al op weg met Industrie 4.0. Denk hierbij aan hoe je nu al omgaat met storingen en meldingen in moderne machines. Tijdens een storing staat op het scherm aangegeven waar de storing plaatsvindt, welk onderdeel de storing veroorzaakt, en hoe je deze kunt vervangen of repareren. Ook deze informatie is al Industrie 4.0!
Het enige wat nog rest is de implementatie van de juiste componenten en technologie om data uit de componenten en het proces te halen en deze in een cloudomgeving te plaatsen, waardoor je niet alleen maar reageert op storingen, maar ook op voorhand analyses kunt maken.
Daarmee komen we aan bij het misverstand dat Industrie 4.0 grote investeringen vergt. Daarnaast is het ook niet noodzakelijk om in één klap een leverancier van IoT-ready besturingen te worden.
In je technologiekeuze ben je niet beperkt tot de aanschaf van gloednieuwe besturingscomponenten. Er zijn genoeg mogelijkheden om processen te digitaliseren zónder de bestaande standaardcomponenten volledig te vervangen. Zo kunnen sommige technologieën een standaardcomponent communicatief maken door er een module met ‘intelligente’ bekabeling aan toe te voegen. Je klikt als het ware de module simpelweg op of in het huidige gebruikte standaardcomponent, waarmee je zo’n component intelligent maakt.
Dankzij deze technologieën wordt het mogelijk meer data over het component of proces zelf te verkrijgen. Deze informatie kan worden verzameld in een PLC. De PLC kan vervolgens deze data weer communiceren naar een online omgeving waar deze veilig kan worden opgeslagen en geanalyseerd. Op basis van deze analyses kan niet alleen onderhoud worden voorspeld, maar ook eventuele noodzakelijke aanpassingen in de productieprocessen en planningen worden gemaakt.
Je kunt de voornoemde intelligente modules direct, deels of later toevoegen aan je componenten. Ook de stap naar de cloud neem je wanneer de situatie daar om vraagt.
Verschillende technologieën maken het mogelijk om je eigen weg en tempo richting Industrie 4.0 te vinden. Of dat nu vandaag, morgen, volgend jaar of over vijf jaar is. Want één ding is zeker: als je langer wacht met digitaliseringsplannen, zullen de uiteindelijke investeringen oplopen.
Zorg dan ook voor een heldere routekaart richting Industrie 4.0. Stel samen met je teams een plan van aanpak op. Houd hierbij rekening met je eigen behoeften, je gewenste tempo van digitalisering en je planning op lange termijn. Als je je digitaliseringsplan vervolgens stap voor stap uitvoert, desgewenst per afdeling of zelfs per machine, ga je zonder gigantische investeringen mee in Industrie 4.0 en kun je op de lange termijn je concurrentievermogen behouden.
Geurt van Bennekom, Field Product Manager bij Eaton Industries
Lees ook:
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.