Hoger rendement dankzij automatisch ontbramen met robots

Automatisch ontbramen met robots

Om zuivere eindproducten te verkrijgen, moeten scherpe randen, oneffenheden of uitsteeksels betrouwbaar worden verwijderd tijdens het snijden van metaal en gietprocessen. Tot nu toe kon deze vereiste gevoeligheid alleen worden bereikt door manuele bewerking of direct in de bewerkingsmachines. Maar nu kunnen gebruikers hun proces naar een hoger niveau tillen door het automatisch te ontbramen. SCHUNK heeft zijn portfolio voor robotic material removal uitgebreid. Het automatisch ontbramen zorgt voor perfecte bewerkingsresultaten, verhoogt de efficiëntie, bespaart kosten en ontlast werknemers van zwaar, vermoeiend werk.

In de metaalbewerkingsindustie wordt het ontbramen meestal uitgevoerd als een extra werkstap met een verhoogde logistieke en personele inspanning. Tegelijkertijd worden reeds vele robotsystemen gebruikt voor het laden en ontladen van bewerkingsmachines. Dit is precies waar de nieuwe SCHUNK-producten om de hoek komen kijken. Omdat robots meer kunnen dan laden en ontladen, kunnen ze ook worden gebruikt voor geautomatiseerd ontbramen. Het ontbramen van de werkstukken kan gelijktijdig met de bewerking van het volgende werkstuk worden uitgevoerd, waardoor een extra bewerkingsstap wordt uitgespaard. Gelijktijdig ontbramen vermindert de doorlooptijd van componenten en de kosten per eenheid, en draagt bij tot een betere benutting van bestaande laad- en losrobots. De herhaalnauwkeurigheid van de robot zorgt ook voor consistente reproduceerbare resultaten. Als robots vuile, eentonige taken krijgen toebedeeld, zullen de werknemers die naast hen werken profiteren van meer veiligheid en een betere ergonomie. Met de nieuwe SCHUNK-tools kunnen gebruikers van al deze voordelen profiteren.

Passende oplossingen voor elk toepassingsgebied

Met de CRT, RCV, en CDB heeft SCHUNK drie units ontwikkeld voor verschillende ontbraamtaken waardoor er voor elke toepassing een optimaal gereedschap is. De pneumatisch aangedreven vijl, CRT, is bijzonder geschikt voor kleine en smalle gereedschapsgeometrieën. Zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen zoals sleuven, hoeken en groeven kunnen overbodige randen nauwkeurig worden verwijderd en zonder resten worden gereinigd. De compensatiehoek van +/- 1,8 mm compenseert positienauwkeurigheden en werkstuk- en robottoleranties op betrouwbare wijze. Doordat de vijl kan worden uitgerust met conventionele vijlbladen, kan bestaand materiaal worden hergebruikt en kan gemakkelijk worden overgeschakeld op geautomatiseerde processen.

De pneumatische RCV-ontbraamspindel is momenteel het meest robuuste product op de markt, en bewijst zijn capaciteiten tijdens het reinigen van onbewerkte stukken en gefreesde onderdelen. Aangezien verschillende roterende gereedschappen kunnen worden gebruikt, kan de RCV flexibel worden ingezet voor diverse ontbraamwerkzaamheden. Dankzij zijn robuustheid en hoge kwaliteit kunnen met de RCV consistent goede bewerkingsresultaten worden bereikt. De schoepenmotor verkort de machinetijd met een hoog koppel en een korte nalooptijd, en zorgt daardoor voor een hogere output.

Omschakeling

De CDB-eenheid vergemakkelijkt ook de omschakeling van handmatige naar automatische processen. Voor het eerst kunnen beproefde handgeleide ontbraammessen worden gebruikt en zijn extra investeringen in nieuwe materialen niet nodig. Dankzij de uniforme gereedschapsopname en de mogelijkheid tot automatische gereedschapswissel is de insteltijd aangenaam kort, zodat ook kleine series economisch verwerkt kunnen worden. De unit is regelbaar in axiale en radiale richting en is geschikt voor het ontbramen van diverse werkstukken. Een verscheidenheid van materialen, zoals kunststoffen, aluminium, staal of messing, en verschillende geometrieën kunnen gemakkelijk worden bewerkt.

Automatisch ontbramen
Flexibel in gebruik: de CDB-unit is regelbaar in axiale en radiale richting en kan worden uitgerust met conventionele ontbraammessen. Afbeelding: SCHUNK

Alle genoemde producten zijn cardanisch. De gereedschappen kunnen worden aangepast door ze met pneumatische druk in werking te stellen. Daardoor is een variabele uitbalanceerfunctie gewaarborgd en wordt de programmeerinspanning voor de robot merkbaar verminderd. De ingebruikname is erg snel en gemakkelijk. Met de optioneel verkrijgbare fixatie van de y-as kunnen gebruikers overschakelen van oscillerende naar radiale compensatie. Deze flexibiliteit garandeert een efficiënte bewerking, zelfs van verschillende werkstukgeometrieën. Minder afgekeurde werkstukken, aanzienlijk kortere stilstandtijden en slechts een zeer beperkte behoefte aan reserveonderdelen zijn positieve resultaten van het geautomatiseerde proces. Het effect van deze resultaten zal blijken uit de kostenbesparingen.

Aanvullende producten

Aanvullende producten maken het SCHUNK-portfolio compleet en maken extra toepassingsgebieden beschikbaar. De PCFS-compensatie-eenheid blijkt veelzijdig te zijn. Als een werkstuk moet worden bewerkt met een vooraf gedefinieerde kracht, levert het waardevolle diensten op. De unit is universeel toepasbaar en zorgt ervoor dat in elke positie een consistente compliance-kracht optreedt. Dit wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van een positiesensor. Deze compenseert de gewichtskracht samen met de door de klant geleverde drukregelkleppen. De PCFC kan worden gecombineerd met diverse tools en is daarom geschikt voor talrijke toepassingsdoeleinden.

Met de nieuwe ontbraamgereedschappen vult SCHUNK haar end-of-arm-portfolio aan met nog meer modules. Bovendien worden gebruikers optimaal ondersteund tijdens het procesontwerp: klanten kunnen hun toepassing vooraf testen in het nieuwe SCHUNK CoLab applicatiecentrum. SCHUNK voert een haalbaarheidsanalyse uit van de bewerkingsopdracht en vergemakkelijkt zo de overstap naar geautomatiseerde bewerking.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.