Hoe Open Process Automation de toekomst van pompbesturing zal vormgeven

Open Process Automation OPA

Hoewel Industrie 4.0 potentieel kan zorgen voor de intelligente optimalisatie van multi-pomp systemen, kan het zonder een open besturingsplatform zoals Open Process Automation (OPA) voor uitdagingen zorgen bij operators om hun apparaten op de juiste manier te coördineren. Industrie 4.0 zorgt voor optimale prestaties, verbeterde betrouwbaarheid en kostenbesparingen bij de bediening van geautomatiseerde systemen, inclusief multi-pomp systemen die worden gebruikt in gemeentelijke water- en afvalwatersystemen. Deze voordelen kunnen echter niet volledig worden benut met behulp van verouderde besturingsplatforms.

Open platforms vergemakkelijken Industrie 4.0 door de integratie en interoperabiliteit van diverse systemen en apparaten, en bieden een basis voor samenwerking en innovatie. Pompsystemen verschillen sterk, net als de apparaten die ze besturen. Over het algemeen zijn er twee uiteinden van het pompbesturingsspectrum. Aan de ene kant bevindt zich de speciaal ontworpen controller. Aan de andere kant zijn er algemene apparaten, zoals programmeerbare logische controllers ofwel PLC’s, die zijn geprogrammeerd om multi-pomp systemen te besturen, samen met randfuncties of zelfs hele pompstations.

Speciale controllers of PLC’s voor pompbesturing?

Speciale controllers zijn geoptimaliseerd voor pomptoepassingen, hebben een gedefinieerde reeks functies, zijn eenvoudig te specificeren en worden ondersteund door de fabrikant. PLC’s daarentegen kunnen worden geprogrammeerd om elke gewenste functie te bieden en bieden een breed scala aan keuzes voor hardwareplatforms en communicatie voor integratie in fabrieksnetwerken.

Beide benaderingen zijn al tientallen jaren in gebruik en elk heeft voordelen voor specifieke gebruiksscenario’s. Ze hebben echter ook nadelen. Speciale controllers hebben doorgaans vaste ontwerpen zonder opties voor upgrades of migratie naar nieuwere technologie. PLC’s vereisen specifieke kennis van propriëtaire platforms voor programmering en ondersteuning, en de door een derde partij geprogrammeerde functies zijn vaak op maat gemaakt en moeilijk te ondersteunen gedurende de levenscyclus van het systeem. Hoewel PLC’s meer migratieopties bieden naar nieuwere platforms dan speciaal ontworpen controllers, kan de overgang van een verouderd PLC-systeem naar een huidig platform tijdrovend en kostbaar zijn, zelfs bij gebruik van dezelfde fabrikant. Andere nadelen waar zowel speciale controllers als PLC’s mee te maken hebben, zijn onder meer beperkte opties voor procesvisualisatie en de noodzaak van gespecialiseerde hardware die mogelijk aanvullende programmering en configuratie vereist.

De ideale pompbesturing zou de beste kenmerken van een speciaal ontworpen controller en een op PLC gebaseerde besturing combineren, zonder de nadelen. Het wordt gebouwd op een open platform dat de ontwikkeling van applicaties in verschillende programmeeromgevingen van verschillende bronnen ondersteunt. Het belangrijkste is dat de controller eenvoudig geïntegreerd wordt met andere systemen en apparaten, waardoor realtime gegevens en analyses worden gedeeld om betere beslissingen te nemen bij het bedienen van een pompsysteem.

Waarom open automatisering voor pompbesturing en andere toepassingen?

Waarom zijn open platforms zo gunstig in procesautomatisering? Open platforms maken het gebruik van geavanceerde technologieën en toepassingen mogelijk, zoals het IIoT, machine learning en cloudcommunicatie, om meer connectiviteit, interoperabiliteit en flexibiliteit te bieden.

Linux is een populair open-source platform vanwege zijn open-source karakter, flexibiliteit, stabiliteit, veiligheid en betaalbaarheid. Een pompbesturingsapplicatie die draait op industriële hardware met een Linux-besturingssysteem kan geavanceerde functionaliteiten bieden die verder gaan dan de basisfuncties van het starten en stoppen van pompen.

Open Process Automation voor de toekomst van pompbesturing

Open Process Automation (OPA) kan de toekomst van pompbesturing vormgeven door de ideale pompbesturing mogelijk te maken. Het biedt een open en gestandaardiseerd platform dat de interoperabiliteit tussen verschillende apparaten en systemen bevordert. Hierdoor kunnen leveranciers en ontwikkelaars samenwerken om geavanceerde en flexibele oplossingen te creëren die aan de veranderende behoeften van de industrie voldoen.

Een open platform maakt het eenvoudiger om nieuwe technologieën te adopteren en verouderde systemen te vervangen, waardoor de operationele efficiëntie en betrouwbaarheid van pompsystemen wordt verbeterd. Door realtime gegevens en analyses te delen tussen verschillende apparaten en systemen, kunnen operators beter geïnformeerde beslissingen nemen en de algehele prestaties van hun pompsystemen optimaliseren. Bovendien kan een open platform de ontwikkeling en implementatie van innovatieve toepassingen en diensten stimuleren, zoals voorspellend onderhoud en energiebeheer, wat resulteert in kostenbesparingen en een verlengde levensduur van pompsystemen.

Open Process Automation stelt bedrijven in staat om te profiteren van de vele voordelen van Industrie 4.0, zoals verbeterde connectiviteit, gegevensbeheer en procesautomatisering. Hierdoor kunnen zij efficiënter en effectiever werken en concurrerender worden in een steeds veranderende markt. Open Process Automation zal een belangrijke rol spelen bij het vormgeven van de toekomst van pompbesturing. Het biedt een open en flexibele basis voor het ontwikkelen en implementeren van geavanceerde, interoperabele en schaalbare oplossingen die voldoen aan de groeiende behoeften van de industrie en de vele voordelen van Industrie 4.0 mogelijk maken.

Pompbesturing en verder

De doelen van procesoptimalisatie en kostenvermindering zijn niet beperkt tot het pompsysteem. De ideale pompcontroller zou elk type pomp of pompsysteem ondersteunen en eenvoudig integreren met andere systemen om fabrieksbrede doelen voor verbeterde efficiëntie en kostenreductie te bereiken.

Sommige leveranciers bieden geavanceerde platformen aan die op elk pompsysteem kunnen worden gebruikt. Gebruik realtime monitoring om de prestaties van de pomp te optimaliseren en de levenscycluskosten te verlagen door gedetailleerde informatie te verstrekken over wanneer een pomp gerepareerd of vervangen moet worden. Een nadeel van deze benadering is dat het een gesloten, propriëtair systeem is, duur om te installeren en een abonnementsdienst vereist om toegang tot gegevens te behouden. De ideale pompcontroller behandelt besturing en geavanceerde functies op één platform om kosten en ondersteuningsvereisten te minimaliseren.

De ideale controller is gebouwd op een open platform zoals Linux, maakt integratie van de beste componenten mogelijk, biedt cloudconnectiviteit en ondersteunt applicaties in verschillende programmeertalen van verschillende bronnen. Natuurlijk blijft dit niet beperkt tot pompbesturing. Het concept van Open Process Automation wint aan populariteit in de procesindustrieën, waar het upgraden of vervangen van grootschalige fabriekssystemen enorm kostbaar is en langdurige stilstand vereist om te voltooien.

Opkomst nieuwe open standaarden Open Process Automation

Open Process Automation ontwikkelt een nieuwe standaard voor procesautomatiseringssystemen. Het doel van OPA is het creëren van een open, interoperabele en veilige standaard voor procesautomatiseringssystemen die gebruikers in staat stelt om hardware- en softwarecomponenten van meerdere leveranciers te combineren, wat meer flexibiliteit en innovatie mogelijk maakt.

OPA wordt ontwikkeld door het Open Process Automation Forum (OPAF), een groep van meer dan 200 bedrijven uit een breed scala aan industrieën. Het OPAF forum ontwikkelt een reeks normen en specificaties voor OPA, die de interoperabiliteit van hardware- en softwarecomponenten van verschillende leveranciers mogelijk maakt.

De voordelen van OPA zijn onder andere het vermogen om procesautomatiseringssystemen aan te passen en te optimaliseren voor specifieke behoeften; kosten te verlagen en efficiëntie te verhogen met behulp van standaard, kant-en-klare componenten; en het verbeteren van cybersecurity met behulp van veilige, interoperabele componenten. OPA betekent een belangrijke verschuiving in de procesautomatiseringsindustrie, van gesloten, propriëtaire systemen naar open, interoperabele systemen die meer flexibiliteit en innovatie bieden. Hoewel het nog enige tijd zal duren voordat Open Process Automation een gangbare aanpak is voor pompbesturing, is de basis – een open platform voor industriële systemen – nu al beschikbaar. Ook zijn er pompbesturingsapplicaties die draaien op een Linux-platform en die de toekomst van pompbesturing vertegenwoordigen.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Erik de Jong (Advercom)

Erik bevindt zich al ruim 18 jaar in de uitgeefwereld. Hij studeerde HEAO Bedrijfseconomie en was betrokken bij het industriële automatiseringsvakblad Automatie|PMA en het vakblad Vision+Robotics. In 2020 richtte hij samen met Yuk Chi Kan het online nieuwsplatform IndustrieVandaag op. Momenteel is Erik uitgever bij Industrievandaag.nl, waar hij zijn uitgebreide kennis van online uitgeven, SEO en AI inzet. Zijn bedrijfseconomische achtergrond en technische inzichten maken hem een unieke speler in de in de wereld van industriële automatisering en digitale publicatie.
Lees meer van: Erik de Jong (Advercom)

Procesindustrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.