Door: Redactie - 8 januari 2024 |
Productiebedrijven staan voor grote uitdagingen bij hun digitale transformatie. Connectiviteitsproblemen, veroorzaakt door verouderde technologieën en uiteenlopende gegevensformaten, belemmeren de integratie en efficiëntie. Deze situaties manifesteren zich vaak in de vorm van air gaps op de productievloer, waardoor de extractie van belangrijke gegevens voor analyses en cloudgebaseerde processen wordt gehinderd. Dergelijke air gaps kunnen zowel opzettelijke beveiligingsmaatregelen zijn als een bijproduct van het ontbreken van netwerkschakelaars die IT en OT apparatuur verbinden. Het ontbreken van standaarden en API’s draagt verder bij aan deze uitdagingen. Visualisatiesoftware en HMI-technologie (Human Machine Interface) spelen hierin een sleutelrol. Deze technologieën verbeteren de connectiviteit en uitbreidbaarheid door open systemen die samenwerking, communicatie en interactie bevorderen.
Kosten vormen een ander substantieel obstakel. Digitale transformatie vereist aanzienlijke investeringen in technologie en talent. Technische schulden, vooral in oudere faciliteiten die afhankelijk zijn van legacy software, compliceren integratie met nieuwe digitale technologieën en verhogen de algehele complexiteit en kosten. Dit is vooral een uitdaging voor kleinere organisaties die deze uitgaven moeten afwegen tegen de verwachte opbrengsten. Legacy software is een applicatie uit een vorig tijdperk, gebouwd op technologie en normen die niet langer actueel zijn. Legacy software, ontstaan door het pensioneren van de oudere arbeidskrachten, vormen een uitdaging. Hier bieden moderne HMI- en visualisatiesoftware grote voordelen. Ze stroomlijnen het inschakelingsproces, versnellen de digitale transformatie en creëren kansen voor nieuw personeel. Trainingen om de bekwaamheid met nieuwe producten en technologieën te verbeteren zijn noodzakelijk om de expertise van bestaand personeel te behouden en uit te breiden.
De convergentie van IT en OT is een kritiek aspect bij het bevorderen van digitale transformatie met HMI- en visualisatiesoftware. Het afstemmen van uiteenlopende doelstellingen, technologieën en culturen vereist zorgvuldige planning en samenwerking. Een strategische aanpak is essentieel om de kloof tussen IT- en OT-domeinen te overbruggen en succes te waarborgen.
Ook schaalbaarheid is een uitdaging. Organisaties moeten zorgvuldig plannen en middelen toewijzen om de groeiende eisen te kunnen bijhouden en optimaal te presteren. Het waarborgen van de schaalbaarheid van hun digitale systemen is zeer belangrijk voor aanhoudend succes.
Visualisatiesoftware speelt een belangrijke rol bij het minimaliseren van stilstandtijd en het optimaliseren van de productie-efficiëntie. HMI, als centrale interface, biedt operators realtime inzichten, waardoor de productievloer verbonden wordt met hogere kanalen die essentieel zijn voor gegevensanalyses. Visualisatiesoftware presenteert verzamelde gegevens op een begrijpelijke en handelbare manier, met aanpassing voor specifieke operaties als een sleutelaspect.
De uitbreidbaarheid van systemen is van groot belang, vooral in de context van Industrie 4.0. Geïntegreerde systemen vereisen flexibiliteit, schaalbaarheid en het vermogen om met meerdere controllers en systemen te communiceren. Protocollen zoals OPC Unified Architecture (OPC UA) of Message Queuing Telemetry Transport (MQTT) zijn hierbij onmisbaar.
Toegang tot historische gegevens is essentieel voor runtime-operaties. Visualisatiesoftware met een geïntegreerde datalogger of historicus digitaliseert het handmatige volgen op de productievloer. Daarnaast spelen HMI- en visualisatiesoftware een belanghebbende rol bij het versnellen van de digitale transformatie in het ontwerp. Ze bieden een collaboratieve ontwikkelomgeving, waar eindgebruikers kunnen verbinden met ontwerpteams via cloudgebaseerde SaaS-tools.
Tot slot draagt visualisatiesoftware bij aan de digitale transformatie in het onderhoud van machines. Het biedt operators mogelijkheden voor externe toegang, markeert problemen en verbindt operators ter plaatse met technici op afstand voor probleemoplossing. Het effectief beheren van wijzigingen via beveiligde cloudarchieven is essentieel voor een efficiënt onderhoudsproces.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.