Door: Redactie - 2 juni 2023 |
Tata Steel, een van de grootste spelers in de wereldwijde staalindustrie, heeft digitalisering hoog op de agenda staan. Carlet Hoes, programmamanager DataDrivenSteel bij Tata Steel Nederland, legt uit hoe technologie de basis vormt van de nieuwe strategie van het bedrijf, gericht op het produceren van groener, schoner en circulair staal.
In deze tijden van energietransitie ziet Tata Steel de noodzaak om haar rol te herdefiniëren. Met een scherp oog voor de veranderingen in de wereld, heeft het bedrijf een ambitieus plan opgesteld om bij te dragen aan deze mondiale transitie. “We hebben een strategie uitgestippeld gericht op het produceren van staal op een schonere, groenere en circulaire manier. Dit is geen verandering die binnen een dag plaatsvindt, het vereist een langetermijnvisie en een gedetailleerd plan”, legt Carlet uit.
Het plan omvat een brede waaier aan initiatieven, van het verminderen van de huidige ecologische voetafdruk tot het implementeren van nieuwe energiebronnen in de toekomst. Zo is Tata Steel van plan om oude hoogovens te vervangen door nieuwe installaties, waarbij waterstof zal worden ingezet om vloeibaar ijzer te produceren. Hiermee kunnen ze het gebruik van kolen volledig elimineren, wat resulteert in een aanzienlijke CO2-reductie.
Echter, geen enkele grote verandering in de industrie kan plaatsvinden zonder digitalisering, zo ook bij Tata Steel, waar de digitale transformatie een integraal onderdeel vormt van het plan voor de toekomst. Carlet Hoes, eindverantwoordelijke voor het datagedreven staalprogramma van Tata Steel, is nauw betrokken bij dit proces.
“We zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van een CO2-transparantie-dashboard, waarmee we op productniveau de CO2-uitstoot kunnen volgen. De eerste stap naar verandering is inzicht, en van daaruit kunnen we bepalen welke projecten we moeten uitvoeren om de uitstoot te verminderen”, zegt Carlet.
Daarnaast zijn er andere technologieën in het spel die een belangrijke rol spelen in de dagelijkse werkzaamheden van Carlet en haar team. Dit omvat alles van het efficiënter maken van fabrieken met behulp van geavanceerde analytics, tot procesoptimalisatie in de logistiek en voorspellend onderhoud.
Tata Steel heeft een grote invloed op de wereldwijde staalindustrie, met activiteiten in 26 landen en kantoren in 35 landen. Elke kleine verandering die het bedrijf maakt, zoals het verminderen van de uitstoot met slechts 1%, kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de wereldwijde CO2-uitstoot.
“Tata Steel speelt een grote rol in de energietransitie, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Als wij in 2045 als staalbedrijf CO2-neutraal zijn, bieden we een inspirerend voorbeeld voor andere staalbedrijven om hetzelfde te doen”, legt Carlet uit. Dit concept, bekend als leiding geven door inspiratie, is een van de drijvende krachten achter de ambities van Tata Steel.
Bij Tata Steel wordt erkend dat digitalisering een sleutelrol speelt in het faciliteren van deze noodzakelijke veranderingen. Geavanceerde data-analyse, procesoptimalisatie en voorspellend onderhoud zijn slechts enkele van de technologische hulpmiddelen die het bedrijf gebruikt om zijn energieverbruik te verminderen en zijn productieprocessen te verduurzamen. Deze technieken, in combinatie met het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals waterstof, zijn cruciaal voor het bereiken van de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid.
Bovendien is transparantie een belangrijk element in de digitale transformatie van Tata Steel. Door middel van dashboards en data-analyse kunnen ze inzicht krijgen in de CO2-uitstoot op productniveau, waardoor ze beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen en effectieve maatregelen kunnen implementeren om deze uitstoot te verminderen.
Ben je geïnteresseerd om meer te leren van Carlet en ben je benieuwd naar de toekomst van energie in de industrie? Mis dan niet de kans om het evenement Industrie in Energie van FHI bij te wonen op 20 juni in Van der Valk Vianen.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.