Hannover Messe 2023: Making the Difference

Hannover Messe

Klimaatverandering, energietekorten en verstoorde toeleveringsketens: de grote uitdagingen waarvoor de wereld op dit moment staat, vragen om innovatieve oplossingen. Wie een goed beeld wil krijgen van de laatste technologische trends en ontwikkelingen voor de industrie, kan niet om de Hannover Messe heen. Deze grootste industriebeurs ter wereld biedt een staalkaart van de allerlaatste industriële innovaties die een antwoord bieden op de grote vragen van deze tijd. Bovendien is de Hannover Messe (die dit jaar plaatsvindt van 17 tot en met 21 april) al sinds 1947 dé plek voor bedrijven om waardevolle contacten op te doen en businesskansen te verzilveren.

De Hannover Messe vormt hét wereldwijde brandpunt voor trends en ontwikkelingen op het snijvlak van industrie, innovatieve technologie en duurzaamheid. Het is de plek waar het bedrijfsleven, beleidsmakers en journalisten elkaar ontmoeten en waar dit jaar meer dan vierduizend bedrijven uit de machinebouw, elektrotechniek, energie, software en IT zich presenteren.

Vijf megatrends

Het aantal ontwikkelingen en thema’s dat bezoekers van de Hannover Messe krijgen voorgeschoteld is enorm, maar overall onderscheidt de organisatie dit jaar vijf overkoepelende ‘megatrends’.

Industrie 4.0
In steeds meer sectoren ontstaan op het snijvlak van big data en technologieën als AI, cloud computing, procesautomatisering/robotisering en het Internet of Things (IoT) allerlei nieuwe verdienmodellen en optimalisatiemogelijkheden. Niet voor niets is Industrie 4.0 (in Nederland ook vaak aangeduid als Smart Industry) ook in 2023 weer een leidend thema op de Hannover Messe. Hoe is het in dit post-Covid-tijdperk gesteld met digitale transformatie binnen de industrie?

CO2-neutrale productie
Bedrijven staan in toenemende mate onder druk van overheden, investeerders en klanten om te verduurzamen. In de strijd tegen klimaatverandering wordt C02-neutrale productie meer en meer de norm. Op de Hannover Messe kunnen bedrijven kennismaken met de laatste innovaties op dit vlak. Hoe kun je je productie vergaand verduurzamen, zonder aan performance in te boeten?

AI en Machine Learning
Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning vormen een megatrend op zich. Afgelopen jaar zagen we de doorbraak van AI-toepassingen bij het grote publiek (denk maar aan toepassingen als ChatGPT en DALL-E), maar ook in de industrie worden steeds meer systemen en processen aangestuurd op basis van kunstmatige intelligentie. Wat zijn op dit moment de mogelijkheden als het gaat om zelflerende systemen? En: hoe ziet de toekomst van de industrie eruit naarmate machines steeds slimmer worden?

Energiemanagement
Een vierde belangrijke megatrend is energiemanagement. Nu de mondiale energievoorziening door de ontwikkelingen in Oekraïne flink op de schop is gegaan en de prijzen voor energie over de gehele linie zijn gestegen, is er bedrijven veel aan gelegen om hun energiehuishouding fundamenteel te herzien. Hoe kunnen bedrijven zich wapenen tegen alle ontwikkelingen nu de tijden van goedkoop gas voorbij lijken?

Waterstof en brandstofcellen
Op het snijvlak van energie-efficiëntie, duurzame energie en CO2-reductie spelen waterstof en brandstofcellen een steeds grotere rol binnen de energiemix van veel industriële productiebedrijven. In hoeverre vormen deze technologieën een reëel alternatief voor het steeds schaarsere en duurdere gas? De Hannover Messe omvat dit jaar onder meer het evenement ‘Hydrogen + Fuel Cells EUROPE’, voor de laatste stand van zaken op het gebied van waterstof, brandstofcellen en stationaire batterijen.

Hannover Messe
Illustratie: Hannover Messe

Nederland: goed vertegenwoordigd op de Hannover Messe

De Hannover Messe biedt meer dan een blik op innovatie alléén. Met meer dan 100.000 bezoekers is het ook dé plek om waardevolle contacten op te doen. De Nederlandse industrie presenteert zich gezamenlijk in het NL Holland High Tech House, een initiatief van Holland High Tech, FME, Koninklijke MetaalUnie, FIER Automotive, RAI Automotive Industrie NL, RVO en het Ministerie van EZK. Gedurende de gehele Hannover Messe vinden in het Nederlandse paviljoen tal van interessante presentaties en workshops plaats en is er volop gelegenheid om te netwerken. Voor start-ups en scale-ups is er verder het NL Innovation Square, met een focus op actuele innovatiethema’s als Energy Solutions, Nanotech en AI & Big Data.

Kom ook naar Hannover!

Wie écht op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van industriële innovatie, kan niet om een bezoek aan de Hannover Messe heen. Download hier uw gratis toegangskaart via Global Fairs Nederland.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie