Veilig werken met gevaarlijke stoffen: wat zegt de Arbowet? 

Arbowet Gevaarlijke stoffen

De Arbowet is bedoeld om medewerkers te beschermen voor potentiële gevaren op de werkvloer. Het is de plicht van de werkgever om een gezonde en veilige werkomgeving te bieden. Hierbij houden ze zich aan de regels die gesteld zijn in de Arbowet. Dit houdt bijvoorbeeld in dat er regels gelden over het stimuleren van een gezonde werkhouding en waar een gezonde werkomgeving aan moet voldoen. Hierbij wordt ook specifiek gelet op het veilig werken met gevaarlijke stoffen. 

Als je met gevaarlijke stoffen werkt, is het extra belangrijk dat dit op de juiste manier wordt gedaan. Veilig te werk met gevaarlijke stoffen vraagt om een geheel andere aanpak. Je moet hierbij rekening houden met een aantal belangrijke richtlijnen. De werkgever is verplicht om alles in werking te zetten om dit te realiseren. In dit artikel leggen we uit welke regels er gelden als je werkt met potentieel gevaarlijke stoffen. 

Plicht van de werkgever 

De werkgever moet maatregelen treffen om te voorkomen dat werknemers überhaupt in aanraking komen met gevaarlijke stoffen. Helaas is dat niet altijd te voorkomen. In sommige sectoren moet er wel met gevaarlijke stoffen worden gewerkt. Anders kan het werk niet worden verricht. In dat geval heeft de werkgever echter nog altijd maatregelen te treffen om ervoor te zorgen dat de blootstelling aan deze gevaarlijke stoffen onder het acceptabele niveau blijft. 

Kennis van wettelijke grenswaarden 

Bij gevaarlijke stoffen zijn wettelijke grenswaarden gesteld. Als mensen hier dus echt mee moeten werken, moet de werkgever maatregelen treffen zodat de blootstelling aan deze stoffen tot het minimum beperkt wordt. Dit kan door het gebruik van beschermende kledij, maar ook door het minimaliseren van contact. Het is belangrijk dat de werkgever op de hoogte is van de wettelijke grenswaarden en dat regelmatig wordt gecontroleerd of het bedrijf hieraan voldoet. Als het bedrijf getest wordt en de grenswaarden blijken toch te hoog zijn, kan dit een fikse boete opleveren en zullen werkgevers verplicht worden gesteld om dit binnen korte termijn op te lossen. Als die maatregelen niet getroffen worden, kan het werk zelfs volledig worden stilgelegd. 

Goede voorlichting 

Het is van belang dat werknemers op de hoogte zijn van het mogelijke risico dat zij lopen als ze onvoorzichtig met gevaarlijke stoffen te werk gaan. Goede voorlichting en het inwerken van nieuw personeel is dan ook essentieel om problemen in de toekomst te voorkomen. Daarnaast moeten regels uit zogenaamde veiligheidsinstructiebladen duidelijk worden afgebeeld in de werkruimtes. Zo worden medewerkers altijd opnieuw herinnerd aan de stappen die zij moeten nemen om het risico te beperken. 

Extra regels bij zeer gevaarlijke stoffen 

Soms wordt er met zeer gevaarlijke stoffen gewerkt. Denk bijvoorbeeld aan kankerverwekkende of mutagene stoffen. In dat geval kan er zelfs sprake zijn van een aanvullende regelgeving. Dat geldt voor iedereen die werkt of in aanraking komt met deze stoffen. Extra maatregelen moeten in dit geval wel getroffen worden om problemen op de lange termijn te voorkomen en het risico voor de medewerkers tot het minimum te beperken. 

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.


Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.