Hoe Europa concurreert in de geavanceerde maakindustrie

Artificial Intelligence in de maakindustrie MKB maakbedrijven Nederlandse productie industrie Geavanceerde Maakindustrie

De geavanceerde maakindustrie speelt een fundamentele rol in het versterken van de concurrentiepositie van Europa. Met de integratie van geavanceerde technologieën zoals het industriële Internet of Things (IoT), kunstmatige intelligentie (AI), en additieve productie, verandert deze industrie de manier waarop productieprocessen worden uitgevoerd. Deze transformatie bevordert niet alleen de efficiëntie en productiviteit, maar opent ook nieuwe mogelijkheden voor innovatie en slimme productie. Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat het aantal ondernemingen in de Europese ‘geavanceerde maakindustrie’ tussen 2009 en 2023 meer dan is verdubbeld. Deze opkomst heeft geleid tot een hernieuwde focus op strategische investeringen en beleidsvorming binnen de EU. Maar hoe staat Europa ervoor in vergelijking met wereldwijde leiders zoals China en de VS?

Definitie en reikwijdte van geavanceerde maakindustrie

Geavanceerde maakindustrie verwijst naar productiemethoden die voortkomen uit de convergentie en integratie van de nieuwste technologieën om productieprocessen te verbeteren. Deze industrie maakt gebruik van geavanceerde IT-gebaseerde productietechnologieën zoals het industriële Internet of Things (IIoT), big data-analyse, kunstmatige intelligentie (AI), additieve productie en geavanceerde robotica. Deze technologieën stellen bedrijven in staat om productieprocessen in real-time te integreren, wat leidt tot de opkomst van slimme productiemethoden, vaak aangeduid als “smart factory”​​.

Huidige staat van de geavanceerde maakindustrie in Europa

Sinds 2009 is het aantal bedrijven in de EU die zich bezighouden met geavanceerde maakactiviteiten aanzienlijk gestegen, van 1.900 naar 4.500 in 2023. Deze bedrijven zijn geconcentreerd in enkele landen, met Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië die samen bijna 60% van alle EU-bedrijven huisvesten die actief zijn in deze sector​​. Geavanceerde technologiegebieden zoals ‘3D Printing’ (39%), ‘Power electronics’ (10%) en ‘Robotics’ (9%) domineren de geavanceerde maakindustrie in de EU​​.

Vergelijking met de VS en China

Op mondiaal niveau is de geavanceerde maakindustrie sterk geconcentreerd. Ongeveer 72% van alle bedrijven die zich bezighouden met geavanceerde maakactiviteiten zijn gevestigd in China (45%), de VS (17%) of de EU (10%)​​. China heeft zijn leidende positie versterkt en overtrof de VS in 2014 in termen van het aantal bedrijven in deze sector. In de afgelopen jaren heeft de EU echter sneller gegroeid dan de VS, met een groeipercentage van 130% versus 75%​​.

Chinese bedrijven in de geavanceerde maakindustrie zijn vaak innovatiever, met 66% die minstens één patent hebben ingediend met betrekking tot de industriële toepassing van geavanceerde technologieën. Ter vergelijking: in de VS is dit slechts 20% en in de EU 31%​​. Bovendien heeft China een groter percentage activiteiten in de technologiegebied ‘Semiconductor en power electronics’ (23%) vergeleken met de EU (13%) en de VS (13%)​​.

Invloed van buitenlandse eigendomsstructuren

In de EU27 wordt 18% van de bedrijven in de geavanceerde maakindustrie buiten de EU gecontroleerd, wat in lijn is met het wereldwijde gemiddelde. De meeste buitenlandse eigendommen in de EU (40%) worden gecontroleerd door Amerikaanse investeerders, terwijl Chinese investeerders ongeveer 7% van de EU-bedrijven controleren​​. Dit onderstreept de nauwe banden op technologisch gebied en de potentie voor samenwerkingen tussen deze regio’s.

Toegang tot durfkapitaal

Een van de belangrijkste uitdagingen voor de EU is de beperkte toegang tot durfkapitaal (VC) in vergelijking met de VS en China. Sinds 2009 is slechts 5% van het wereldwijde VC-fondsen naar EU-bedrijven gevloeid, terwijl 50% naar Amerikaanse bedrijven en 34% naar Chinese bedrijven is gegaan​​. Dit is een cruciaal gebied waar de EU kan verbeteren om de groei en innovatiecapaciteit van haar geavanceerde maakindustrie te versterken.

Technologische dominantie en innovatiecapaciteit

Binnen de EU is ‘3D Printing’ de leidende technologie in de geavanceerde maakindustrie, met bijna 32% van de activiteiten. Wereldwijd zijn de top drie technologiegebieden ‘3D Printing‘, ‘Power Electronics’ en ‘Dynamic Data’​​. De EU heeft echter een sterkere relatieve comparatieve voorsprong in nichetechnologieën zoals ‘IoT’ en ‘Extended Reality’, hoewel ze achterblijft bij China in ‘AI’ en bij de VS in ‘Advanced Computing’ en ‘3D Printing’​​.

Regionale concentratie Europese geavanceerde maakindustrie

Binnen de EU27 zijn de meeste bedrijven in de geavanceerde maakindustrie geconcentreerd in Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië. Deze landen huisvesten samen bijna 60% van alle bedrijven in deze sector​​. Dit patroon van concentratie is sinds 2009 een kenmerk van de Europese geavanceerde maakindustrie. Duitsland heeft de grootste toename in het aantal bedrijven gezien, met meer dan 400 nieuwe bedrijven sinds 2018​​.

De technologische verdeling van bedrijven is over het algemeen homogeen in de lidstaten, met een derde van de bedrijven die zich bezighouden met ‘3D Printing’, een ander derde met grote digitale gebieden zoals ‘Robotics’, ‘AI’ en ‘Dynamic Data’, en het resterende aandeel met andere geavanceerde technologiegebieden​​.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Erik de Jong (Advercom)

Erik bevindt zich al ruim 18 jaar in de uitgeefwereld. Hij studeerde HEAO Bedrijfseconomie en was betrokken bij het industriële automatiseringsvakblad Automatie|PMA en het vakblad Vision+Robotics. In 2020 richtte hij samen met Yuk Chi Kan het online nieuwsplatform IndustrieVandaag op. Momenteel is Erik uitgever bij Industrievandaag.nl, waar hij zijn uitgebreide kennis van online uitgeven, SEO en AI inzet. Zijn bedrijfseconomische achtergrond en technische inzichten maken hem een unieke speler in de in de wereld van industriële automatisering en digitale publicatie.
Lees meer van: Erik de Jong (Advercom)

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.