Fossiele energiebedrijven maken recordwinsten door onrust op energiemarkten

Draagbare gasdetectieapparatuur Fossiele energiebedrijven

Olie- en gasproducenten Shell, Exxon Mobil en BP hebben het afgelopen jaar een recordwinst behaald. Voor Shell en BP was er zelfs sprake van ‘meer dan een verdubbeling in vergelijking met de winst van een jaar eerder’, zo schreef onder andere RTL Nieuws. Deze ‘groei’ is te danken aan de hoge energieprijzen in een onrustige wereld. Deze hoge winst van deze fossiele energiebedrijven wordt onder meer gebruikt om de aandeelhouders te belonen. Door voor miljarden dollars eigen aandelen in te lopen stijgt de koers en daar profiteren beleggers weer van.

Investeringen van fossiele energiebedrijven in de transitie naar een duurzame energievoorziening blijven ernstig achterlopen. Het voornemen van bijvoorbeeld Shell om eigen aandelen in te kopen – en daarmee het rendement op aandelen centraal te stellen – bevestigt wederom dat de energietransitie niet de prioriteit heeft die het verdient. Diezelfde aandeelhouders die een hoger rendement ontvangen kunnen eisen dat fossiele bedrijven hun buitensporige winsten investeren in projecten en activiteiten die wél bijdragen aan de energietransitie. Door op de aandeelhoudersvergadering te stemmen tégen de inkoop van aandelen en vóór klimaatdoelen in lijn met de internationale afspraken.

In 2022 stemde 20 procent van de aandeelhouders van Shell voor scherpere klimaatdoelen. Tegelijkertijd stemde iets meer dan 1 procent van hen tegen de inkoop van eigen aandelen. Bij BP waren deze getallen respectievelijk bijna 15 procent en minder dan 1 procent.

Auteur: Piet Sprengers, manager Duurzaamheidsstrategie en Beleid van de ASN Bank.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.