European Industrial Deal: Industrieleiders roepen 10 acties op om concurrentiekracht te herstellen

European Industrial Deal

Vandaag de dag staan Europese industrieleiders en beleidsmakers voor een kritiek moment. Met de presentatie van ‘The Antwerp Declaration for a European Industrial Deal’ door 73 industriële kopstukken uit bijna 20 sectoren aan de Belgische premier Alexander De Croo en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, wordt een nieuw hoofdstuk ingeluid. Deze verklaring schetst de dringende behoeften van de industrie om Europa concurrerend, veerkrachtig en duurzaam te maken te midden van zorgwekkende economische omstandigheden.

Tijdens een Europese Industrie Top, gehouden op het terrein van BASF in Antwerpen, hebben leiders van basisindustriesectoren, die 7,8 miljoen werknemers in Europa vertegenwoordigen, krachten gebundeld met Europese vakbonden en leiders. Zij adresseren dringende zorgen met betrekking tot het industriële landschap van Europa. De ‘Antwerp Declaration’, ondersteund door een breed scala aan sectoren, benadrukt het kritieke belang van duidelijkheid, voorspelbaarheid en vertrouwen in het industriebeleid van Europa.

European Industrial Deal voor een concurrerend en duurzaam Europa

“De basisindustrieën in Europa kampen met historische uitdagingen: de vraag daalt, investeringen op het continent stagneren, de productie is aanzienlijk gedaald en locaties worden bedreigd. Wij willen de transformatie van onze bedrijven stimuleren. Hiervoor hebben we dringend beslissende actie nodig om de voorwaarden te scheppen voor een sterkere zakelijke casus in Europa. ‘The Antwerp Declaration’ schetst een weg vooruit. Door de European Industrial Deal voorop te stellen in Europa’s strategische agenda, zou de EU de weg vrijmaken voor een veerkrachtig, concurrerend en duurzaam Europa. Dit is de enige manier om de rest van de wereld te laten zien dat de Green Deal voor iedereen werkt,” aldus Martin Brudermüller, Cefic President.

Om de uitdagingen te overwinnen, schetst de verklaring 10 concrete acties. Hieronder valt het integreren van de European Industrial Deal in de bredere Europese Strategische Agenda, het stroomlijnen van wetgeving en het vereenvoudigen van het kader voor staatssteun. Het roept op tot het transformeren van Europa tot een wereldleider in het bieden van overvloedige en betaalbare koolstofarme energie. Dit wil men bereiken door middel van strategische partnerschappen en robuuste infrastructuur, naast een sterkere ondersteuning voor EU-projecten. Vooral de noodzaak om zelfvoorzienend te zijn in grondstoffen staat hoog op de agenda.

Dit geldt ook voor het bevorderen van de vraag naar duurzame producten en het koesteren van innovatie. De Europese interne markt wordt gezien als een belangrijk middel om te gebruiken en te revitaliseren. Daarnaast is er focus op het creëren van een nieuwe wetgevende aanpak. Deze aanpak moet investeringen bevorderen en zorgen voor een samenhangende interne structuur. Dit is essentieel voor het effectief uitvoeren van beleid.

Diverse sectoren

Vertegenwoordigers uit veel sectoren hebben de verklaring ondertekend. Deze sectoren omvatten onder andere chemicaliën, farmaceutica, papier, staal, mijnbouw en vele andere.

De ‘Antwerp Declaration’ roept op tot vernieuwing van Europa’s industrie. Het doel is de basisindustrie te versterken en hun competitie, duurzaamheid en weerbaarheid te garanderen. Dit is vooral belangrijk gezien de veranderende geopolitieke situatie. En het onderstreept de bereidheid van de industrie om bij te dragen aan een sterker Europa. Een sterk industrieel weefsel en een betere sociale dialoog in Europa zijn erg belangrijk. Zo maken we de groene transitie rechtvaardig. De ‘European Industrial Deal’ verklaring zet aan tot samenwerking. Het doel is uitdagingen aanpakken en industriële investeringen in Europa nieuw leven inblazen.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie