Door: Redactie - 25 november 2022 |
Tijdens de uitvoering van werkzaamheden aan fotovoltaïsche installaties op een plat of schuin dak, bevinden personen zich in een situatie waar gevaar bestaat voor vallen. Het is daarom van groot belang om al aan het begin, d.w.z. bij de planning van een fotovoltaïsche installatie, een professioneel veiligheidsconcept uit te werken. Daarvoor moeten de omstandigheden en voorwaarden van het project op het dak nauwkeurig worden geanalyseerd waarbij ook de routes naar het dak en het solarproject moeten worden beveiligd. U kunt zich op deze manier in de markt positioneren als expert die vooral aandacht heeft voor verantwoordelijkheid. Bovendien levert u hiermee een bijdrage aan de bewustwording op het gebied van valbeveiliging.
Op het dak liggen enkele gevaren op de loer voor degenen die het dakoppervlak en de fotovoltaïsche installatie betreden. De meest voorkomende gevarenbronnen zijn de dakrand en lichtkoepels. Vallen, uitglijden of een misstap kunnen hier ernstige gevolgen hebben. Aan de randen van het dak bestaat gevaar voor een val, bij lichtkoepels bestaat gevaar voor doorvallen. Voor al deze gevaarlijke situaties bieden we in ons assortiment een oplossing waarmee optimale veiligheid gewaarborgd is. Met name onze valbeveiliging die direct kan worden gemonteerd op de onderconstructie van de fotovoltaïsche installatie op het platte dak heeft zich in de praktijk bewezen door de mogelijkheid om het volledige dak tot aan de rand te voorzien van fotovoltaïsche modules voor een optimaal rendement. Onze enkele aanslagpunten, het kabelsysteem en het railsysteem kunnen bijvoorbeeld probleemloos direct op de onderconstructie van de fotovoltaïsche installatie worden gemonteerd. Personen die zich op de fotovoltaïsche installatie bevinden zijn hiermee optimaal beveiligd tegen vallen.
Ook de route naar het dak herbergt een aantal risico’s. Met name toegangen en overgangen verdienen de nodige aandacht. De toegang vindt in de meeste gevallen plaats vanuit een raam. Valbeveiliging is hier bijvoorbeeld al binnen mogelijk met behulp van een enkel aanslagpunt zoals de EAP-LOCK-11. Voor de beveiliging van de toegang met behulp van een ladder komt vooral een verticaal kabel- of railsysteem in aanmerking. INNOTECH heeft met de TAURUS-VERTIKAL of het VERT-KABELSYSTEEM een veiligheidsoplossing voor verticale opgang in het assortiment. Maar let op: niet alle ladders zijn hetzelfde. Afhankelijk van de vraag of u te maken heeft met een vast gemonteerde of een los geplaatste ladder, verschillen ook de bijpassende veiligheidsoplossingen.
De uitstap van een vast gemonteerde ladder naar het dak na een verticale opgang moet eveneens tegen vallen worden beveiligd want na de overstap bevindt de persoon zich vlak bij de rand van een plat dak en daarmee in een gevaarlijke omgeving. Hier komt onze BARRIER-LADDEROPGANG te hulp.
Dit zijn slechts enkele gevaarlijke situaties bij fotovoltaïsche installaties op een dak waarbij valbeveiliging noodzakelijk is. In het algemeen moet worden vastgesteld dat er afhankelijk van de aard van het dak verschillende oplossingen beschikbaar zijn om de vereiste veiligheid te waarborgen. Een algemene boordeling van het solarproject waarbij de valbeveiliging wordt meegenomen, kan voor de installateur meer omzet per opdracht betekenen. Door de gevarenbronnen te elimineren met behulp van een professionele valbeveiliging, wordt bovendien juridische zekerheid gewaarborgd.
Meer informatie over valbeveiliging aan fotovoltaïsche installaties op platte en schuine daken en hoe u met de vereiste veiligheid een hogere omzet kunt realiseren vindt u hier.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.