Door: Redactie - 29 april 2022 |
Vertegenwoordigers van de Universiteit Twente en het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing (FIP-AM@UT) zijn bijeengekomen voor de eerstesteenleggingsceremonie om de bouwfase van de nieuwe kantoor- en industriële testomgeving in Enschede in te luiden. De ceremonie werd georganiseerd door Kennispark Twente op de locatie van de toekomstige thuisbasis van FIP-AM@UT. Het is de bedoeling dat het complex eind 2022 klaar is en voldoende ruimte biedt aan 50 medewerkers.
Het evenement was een mijlpaal voor het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing. De nieuwe locatie biedt niet alleen veel meer ruimte dan de bestaande locatie op de campus van de Universiteit Twente, maar biedt ook essentiële kansen om de zichtbaarheid in en buiten de regio te vergroten. Deze nieuwe locatie zal bovendien de beschikking hebben over een zogenaamde testfabriek, een industriële testfaciliteit, die speciaal is ontworpen om geavanceerde Industrie 4.0-oplossingen te demonstreren aan de industriepartners.
De testfabriek wordt een state-of-the-art ‘leerfabriek’, volledig operationeel, met de meest up-to- date productiesystemen en advanced manufacturingconcepten en -technologieën. Dit creëert een perfecte omgeving om Industrie 4.0 operationeel te demonstreren. Het pand zal bestaan uit zo’n ±1000 m2 aan kantooroppervlak, verdeeld over vier verdiepingen, en een testproductiefaciliteit van 925 m2. Er is gekozen voor een royale opzet, om Fraunhofer toekomstbestendig te maken en zodat er voldoende ruimte is voor groei.
De nieuwe locatie van het Advanced Manufacturing Center is ook symbolisch: de ligging tegenover de hoofdingang van de universiteitscampus laat duidelijk zien dat ze nog steeds een integraal onderdeel zijn van de Universiteit Twente, terwijl er ook verbinding wordt gemaakt met de industrie en de omgeving daarbuiten.
Prof. dr. Ian Gibson, een van de directeuren van FIP-AM@UT, lichtte toe dat de plannen voor het Advanced Manufacturing Center (AMC) de waarden en doelen van de organisatie weerspiegelen en in de praktijk brengen. “Hightechapparatuur en intelligente digitale technologieën maken agile en flexibel werken mogelijk. In combinatie met onze cultuur van streven naar uitmuntendheid en optimale samenwerking, kunnen we werkplekconcepten creëren die out-of-the-box denken aanmoedigen om impactvolle oplossingen voor onze klanten te stimuleren.”
De komende jaren zal het Advanced Manufacturing Center steeds verder op zoek gaan naar nieuwe manieren om studenten in de organisatie te integreren, waardoor ze zich verder kunnen ontwikkelen in een breed scala van industriële en technologische sectoren. Een primair doel van het FIP-AM@UT is om sterkere partnerschappen te creëren in de regio en praktische en kosteneffectieve oplossingen voor de productiesector te realiseren. Met dit in het achterhoofd verwacht het AMC uit te groeien naar meer dan 40 fulltime medewerkers. Dus houdt ze in de gaten, er liggen grote plannen voor de toekomst!
“Innovatie en Ondernemerschap. Kennispark Twente in Enschede heeft op beide vlakken een uitstekende reputatie. Hun innovatieve karakter en bereidheid om kennis te delen en krachten te bundelen, spreken onze organisatie erg aan. We voorzien een lange en vruchtbare samenwerking met Kennispark Twente,” aldus Maurice Herben, Directeur van FIP-AM@UT.
Met een deskundig en getalenteerd team van hoogopgeleide research engineers, managers en ondersteunend personeel wil het FIP-AM@UT de maakindustrie in Nederland versterken en momentum opbouwen voor de volgende generatie engineers en managers. Op deze manier zorgen ze voor voortdurende vooruitgang op het gebied van efficiëntie, aanpassingsvermogen en concurrentievermogen in de hele sector.
De visie van het Fraunhofer Innovation Platform is om een leider te zijn in toegepast onderzoek in advanced manufacturing in Nederland. Om dat mogelijk te maken, ontwikkelen ze innovatieve en geïntegreerde oplossingen ten voordele van zowel de industrie als de samenleving.
Lees ook:
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.