Eerste CO2 opslag project van start in Nederland

CO2 opslag

De energietransitie in Nederland maakt een significante stap voorwaarts met de recente ontwikkelingen omtrent het Porthos-project. Als je nog niet bekend bent met dit project, dan is dit het moment om je erin te verdiepen, vooral als de termen ‘CO2 opslag’ en ‘duurzame ontwikkeling’ hoog op je lijstje staan.

Het Porthos-project: Een mijlpaal voor Nederlandse CO2 opslag

Porthos heeft groen licht gekregen om van start te gaan. Na het nemen van de definitieve investeringsbeslissing, kan het ontwikkelingsproces voor het allereerste omvangrijke CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland in 2024 daadwerkelijk beginnen. Gasunie, als een van de initiatiefnemers, ziet deze ontwikkeling als een beduidende vooruitgang voor Carbon Capture & Storage (CCS) in ons land. Over de gehele Porthos-infrastructuur wordt een indrukwekkende som van € 1,3 miljard geïnvesteerd. Na deze belangrijke investeringsbeslissing zullen binnenkort de definitieve opdrachten aan de aannemers worden verstrekt, die gezamenlijk dit project tot uitvoering zullen brengen. Het is de verwachting dat het Porthos-systeem in 2026 volledig operationeel zal zijn.

Dit systeem zal naar schatting 2,5 Mton CO2 jaarlijks opslaan voor een periode van 15 jaar, wat uitkomt op een indrukwekkende totaal van ongeveer 37 Mton. Deze capaciteit is volledig gereserveerd voor het Porthos-project. Echter, het nieuw aangelegde landtransportsysteem biedt potentie voor toekomstige CO2 opslagprojecten.

De mensen achter het initiatief

Porthos, als joint venture van EBN, Gasunie en Havenbedrijf Rotterdam, heeft zichzelf gepositioneerd als een voorloper in de CO2 opslag. Met grote namen zoals Air Liquide, Air Products, ExxonMobil en Shell die CO2 zullen aanleveren, vormt dit project een belangrijke schakel in het verminderen van CO2-uitstoot. Deze bedrijven hebben zelf geïnvesteerd in de benodigde faciliteiten voor CO2-afvang. Het CO2 opslagproces omvat het transporteren van CO2 via de Rotterdamse haven naar uitgeputte gasvelden. Deze gasvelden liggen ongeveer 20 km uit de kust. Hier wordt de CO2 opgeslagen, 3 tot 4 km diep onder de bodem in de Noordzee.

Samenwerking is de sleutel

Voor de daadwerkelijke uitvoering van het project heeft Porthos de handen ineengeslagen met diverse gespecialiseerde partijen. Hieronder zijn onder meer TAQA Energy en andere gerenommeerde aannemers en leveranciers. Deze samenwerking waarborgt dat het project voldoet aan de hoogste technische en veiligheidsnormen.

De impact van CO2 opslag op het milieu

CO2-afvang en -opslag zijn effectieve methoden om op korte termijn grote hoeveelheden CO2 uit onze atmosfeer te verwijderen. Het Porthos-project illustreert dit potentieel: dankzij deze innovatie zal de CO2-uitstoot van de Rotterdamse havenindustrie naar verwachting met 10% verminderen. Parallel hieraan zet de industrie stappen richting processen gebaseerd op hernieuwbare energie en grondstoffen.

De inzet van Porthos voor een groenere toekomst is niet onopgemerkt gebleven. De Europese Unie heeft het project erkend als een sleutelelement om klimaatdoelen te behalen. Daarmee kreeg het een subsidie van € 102 miljoen toegewezen.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie