Eerste Battolyser op industriële schaal geïnstalleerd bij de RWE

Battolyser Systems

Battolyser Systems kondigt vandaag aan dat het eerste Battolyser systeem op industriële schaal is geïnstalleerd bij de RWE Magnum energiecentrale. De installatie is een belangrijke mijlpaal voor de Nederlandse technologie die bijdraagt aan een duurzame energievoorziening.

De RWE Magnum energiecentrale is één van de grootste energiecentrales in Nederland en zal de waterstof die het Battolyser systeem produceert gebruiken voor het koelen van haar generatoren. De technologie die wordt geïnstalleerd is de nieuwste generatie Battolyser. De cellen zijn ontworpen voor systemen met een electrolyser capaciteit van 1 tot 5 megawatt en evenveel megawatt uur aan energieopslag capaciteit. De realisatie van het project is tot stand gekomen dankzij een subsidie van het Waddenfond en de consortiumpartners: Vattenfall, Orsted, Yara, BASF en Pronton Ventures. RWE is toegetreden tot het consortium toen de energiecentrale werd overgenomen van Vattenfall.

Een Battolyser is een combinatie van een batterij en een waterstofgenerator (electrolyser) in één apparaat. Hierdoor bevat het systeem de functionaliteit van zowel een electrolyser als een batterij. Zodra de batterijfunctionaliteit van het systeem is opgeladen kan het systeem de overtollige elektriciteit gebruiken om water te splitsen in waterstof en zuurstof. De waterstof kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld industriële toepassingen om zo broeikasgasuitstoot te verlagen. Wanneer er tekorten zijn op het net kan een Battolyser ook de opgeslagen elektriciteit terug leveren aan het net. Dit maakt de geproduceerde waterstof groener en tegelijkertijd goedkoper. De opstelling bij RWE zal gebruikt worden om voor lange tijd volatiele prijsscenario’s te simuleren. Wanneer de elektriciteitsprijzen laag blijven, blijft een Battolyser laden en waterstof produceren, maar wanneer de prijzen stijgen zal de Battolyser per direct stoppen met de productie van waterstof en de opgeslagen elektriciteit verkopen.

“Het is een logische keuze voor ons om samen met onze consortium partners te investeren in het eerste Battolyser systeem op industriële schaal. Wij investeren steeds meer in duurzame energiebronnen en zien waterstof als een essentiële schakel in de energietransitie,” aldus Marinus Tabak, Head of Central Asset Management bij RWE. “De technologie van het Battolyser systeem maakt een duurzaam en efficiëntere energiesysteem mogelijk. Op deze manier kunnen we de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en de overgang naar een duurzamere en efficiëntere energievoorziening versnellen.”

Mattijs Slee, CEO bij Battolyser Systems zegt: “RWE is voor ons een belangrijke partner. Dankzij de installatie bewijzen we in real-life dat de unieke functionaliteiten van het Battolyser systeem veilig zijn en op industriële schaal kunnen worden uitgevoerd.”

Battolyser Systems

Battolyser Systems is een Nederlands technologiebedrijf en de uitvinder van de eerste schakelbare batterij-elektrolyser ter wereld. Het bedrijf werd opgericht in 2018 als spin-off van de Technische Universiteit Delft en is gevestigd in Nederland. Battolyser Systems heeft financiering ontvangen van de Nederlandse overheid, evenals van private investeerders

De Battolyser is een combinatie van een batterij en een waterstofgenerator (electrolyser) in één apparaat. De Battolyser werkt door overtollige elektriciteit te gebruiken om water te splitsen in waterstof en zuurstof. De gegenereerde elektriciteit kan worden terug geleverd aan het net wanneer er tekorten zijn. Dit maakt de geproduceerde waterstof groener en goedkoper. Daarnaast voldoet het systeem volledig aan alle huidige en toekomstige groene Europese waterstofwetgeving.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie