Een zakelijke match tussen twee innovatieve geesten

Zakelijke match print

Xeikon en Van Beek: een zakelijke match tussen twee innovatieve geesten

Doordachte maatwerkoplossingen van Van Beek zorgen elke keer opnieuw voor geoptimaliseerde productieprocessen. Net als bij het Belgische Xeikon, innovator in digitale printtechnologie, waar sinds kort dubbel uitgevoerde schroefwarmtewisselaars hoogwaardige tonerpoeders beschermen tegen kritische smelttemperaturen.

“Onze grondstoffen zijn gewijzigd, waardoor ook het smeltgedrag van de toners is gewijzigd. Hierdoor moesten we op zoek naar een in-line warmteafvoer met de voor ons juiste apparatuur”, vertelt Mario Discart, production engineer bij de tonerfabriek van Xeikon in het Belgische Heultje.

Zakelijke match twee innovatieve geesten

De voormalig Belgische fabrikant van digitale persen en plaatbelichters voor de grafische en verpakkingsmarkt is sinds 2015 in handen van Flint Group, de op één na grootste inktproducent van de wereld. Inmiddels produceert Xeikon voor de divisie Flint Group Digital Printing Solutions 600 ton toners per jaar. “De toner productie is zeer complex, wij moeten zelf de engineering van onze machines doen”, zegt Discart. Het denken in oplossingen, de korte lijntjes én het maatwerk dat Van Beek levert, zorgen volgens de production engineer dan ook voor een zakelijke match tussen twee innovatieve geesten.

Reiniging cruciaal

Zo ook op het gebied van een eenvoudige, snelle reiniging. Een harde eis, waar Van Beek naar tevredenheid van Discart invulling aan wist te geven. De tonerproducent werkt met hoogwaardige pigmenten. Door het stellen van hoge eisen aan de kwaliteit is het goed reinigen van de schroeftransporteurs cruciaal bij de overgang naar de productie van een andere kleur, een zeswekelijks proces.

Discart: “Schoonmaken gebeurt grotendeels automatisch met perslucht, waardoor meteen al zo’n 90 procent van het resterende poeder verdwijnt. Daarna is de schroeftransporteur eenvoudig te demonteren”. Voor een optimale reiniging is het ontwerp voorzien van een uittrekbare rails, die ervoor zorgt dat de schroeven snel en eenvoudig uitneembaar zijn. De schroefassen zijn uitneembaar voor snelle en grondige reiniging. Een noodzakelijke schoonmaakklus, die het bedrijf sinds de implementatie van de nieuwe schroefwarmtewisselaars een tijdswinst oplevert van een halve werkdag.

Geen klontvorming

Tot groot genoegen van de production engineer rekenen de dubbel uitgevoerde schroefwarmtewisselaars ook nog eens af met agglomeratie. “Poederdeeltjes mogen absoluut niet aan elkaar plakken, dan krijg je klontvorming. Voorheen hadden we daar, door de lage smelttemperaturen van de poeders, last van. Door deze koeling van de poeders is dit probleem opgelost, aldus Discart, die erg tevreden is over de geboden oplossing: “Voor ons was een combinatie van transporteren, koelen en snel reinigen belangrijk. Van Beek is absoluut een meerwaarde op het gebied van engineering, maatwerk, meedenken én aangenaam samenwerken!”

Schoolvoorbeeld

Ook Perry Verberne, directeur van Van Beek, is erg te spreken over de samenwerking en het zijns inziens unieke project: “Xeikon is een schoolvoorbeeld van hoe Van Beek wil werken. Alle aspecten die wij doen op het gebied van ontwerpen, produceren en doorontwikkelen, kwamen hier samen. We mochten testmachines live in de productielijn inbouwen en uitgebreid met de klant praten over wensen, om uiteindelijk een klantspecifiek ontwerp te bouwen.”

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie