€ 40 miljoen voor nieuwe afvalsorteer- en biogasinstallaties

Biobrandstoffabriek Renewi

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft een kredietovereenkomst ter hoogte van € 40 miljoen gesloten met recyclagebedrijf Renewi, om de recyclage-investeringen van de onderneming in Nederland en België gedeeltelijk te bekostigen.

Dit krediet is bestemd voor drie ambitieuze investeringen. Allereerst de bouw van drie nieuwe high-tech-sorteringsloopbanden voor restafval, bedrijfsafval en industrieel afval in Vlaanderen, waarmee er meer grondstoffen kunnen worden herwonnen en gerecycleerd en er dus minder afval wordt verbrand.
Ten tweede de bouw van een nieuwe sorteerinstallatie voor harde plastics in het Nederlandse dorp Acht, die hoogwaardig secundair plastic gaat opleveren.
Tenslotte co-financiert de lening een upgrade van Renewi’s biogasproductie op een van de bestaande Nederlandse vergistingsinstallaties, waar biologisch afbreekbaar materiaal door micro-organismen wordt afgebroken tot biogas zonder dat hier zuurstof voor nodig is. Dankzij de geproduceerde secundaire grondstoffen worden fossiele brandstoffen onnodig, wordt het gebruik van nieuwe grondstoffen beperkt en de uitstoot verder gereduceerd.

Kris Peeters, Vicevoorzitter van de EIB, lichtte deze investering als volgt toe: “Afvalverwerking en -verwijdering worden steeds belangrijker als we de uitstoot en het grondstoffengebruik willen beperken. Dat is reden te over dit zo efficiënt mogelijk aan te pakken. Het doet me deugd dat de EIB Renewi kan bijstaan in zijn brede ambitie om gebruikte materialen een nieuw leven te geven en bovendien kan faciliteren dat het bedrijf zijn activiteiten in België en Nederland verder verduurzaamt.”

Op de nieuwe sorteerlocaties zorgt de door de EIB gesteunde ingreep ervoor dat de herwinnings- en recyclagepercentages van het verwerkte afval worden opgehoogd. Concreet kan er dankzij de nieuwe sorteerinstallatie voor harde plastics meer plastic worden gescheiden en verzameld, zodat Renewi hoogwaardigere secundaire grondstoffen kan extraheren – waar op de markt ook steeds meer vraag naar is. In de biogasinstallatie van Renewi komt er nieuwe en betere apparatuur waarmee 60% van het biogas voortaan in biomethaan kan worden omgezet. Dit kan op zijn beurt zonder verdere verwerking in het bestaande nationale gasnet geïnjecteerd worden, terwijl de andere 40% naar een bestaande bio-LNG-installatie wordt getransporteerd.

Annemieke den Otter, Chief Financial Officer bij Renewi, voegde hieraan toe: “Renewi is enorm trots op deze steunbetuiging van de EIB voor investeringen in broodnodige groene infrastructuur in Nederland en België. De strijd tegen klimaatverandering kan niet gewonnen worden zonder onze economie circulair in te richten en meer materialen opnieuw te gebruiken, maar voor deze transitie moet er grootschalig geïnvesteerd worden in geavanceerde technologieën. Wij zijn bereid ons volledig in te zetten voor deze versnellende transitie door onophoudelijk te investeren en te innoveren en ons te ontwikkelen tot de effectiefste ‘waste-to-product’-partner van de EU. We hopen bovendien onze samenwerking met de EIB in de loop der tijd verder uit te diepen.”

Met deze verbeteringen reduceert recyclagebedrijf Renewi de uitstoot en klimaatimpact die voortkomt uit het verbranden van plastic afval en andere fossiele materialen. Daarnaast vult dit project een belangrijke leemte op het gebied van afvalverwerking en recyclage: derden kunnen namelijk de materialen recycleren die de nieuwe projectinstallaties opleveren.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Procesindustrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.