€ 165 miljoen voor ontwikkeling van geavanceerde chipfabriek

Chipmachinebouwer ASML chiptekort chips NXP orders Chipfabriek

De Regio Twente en de Universiteit Twente staan aan de vooravond van een technologische doorbraak, ondersteund door een overheidsfinanciering van € 165 miljoen gedurende de komende zes jaar. Deze substantiële investering wordt aangewend voor de bevordering van de lokale chipindustrie, waarbij een chipfabriek genaamd ‘New Origin’ ter waarde van € 70 miljoen een belangrijke rol zal spelen. De geplande locatie voor deze nieuwe faciliteit ligt binnen de grenzen van de Universiteit Twente of daar dichtbij.

De financiering komt voort uit drie groeifondsen – Quantum Delta, PhotonDelta en Nextgen Hightech. Deze fondsen worden ondersteund door de overheid en hebben als voornaamste doel het stimuleren van innovatieve projecten. Elk van deze fondsen richt zich op de chipproductie, waarbij Quantum Delta zich specifiek focust op chips voor quantumcomputers. In deze context zal New Origin bijzonder soort chips produceren, lichtchips gebaseerd op siliciumnitridekanalen. Deze chips, ook wel bekend als fotonische chips, gebruiken fotonen voor datatransmissie in quantumcomputers, in plaats van elektronen.

Prof. Guus Rijnders van de Universiteit Twente legt uit dat de keuze voor deze niche in de chipindustrie heel bewust is gemaakt. “We hebben gekozen voor een sector van relatief beperkte omvang om te kunnen instappen op een kleinere schaal,” aldus Rijnders. Terwijl de New Origin-fabriek zich niet kan meten met de traditionele chipindustrie, heeft deze wel het potentieel om mee te groeien met de quantumsector, een sector die nog volop in ontwikkeling is. De geproduceerde chips kunnen daarnaast worden ingezet in andere toepassingen, zoals lidar-systemen voor de automobielindustrie.

Rijnders legt de nadruk op de stimulerende rol die de fabriek zal spelen voor de regio. “We streven ernaar om New Origin zo snel mogelijk om te vormen tot een private onderneming. De fabriek dient als een katalysator voor de regio en moet andere bedrijven en nieuwe medewerkers aantrekken, die opgeleid zijn aan de universiteit.” De aanstaande siliciumnitride-chipfabriek heeft reeds internationale aandacht gegenereerd, alhoewel Rijnders geen details kan geven over welke partijen geïnteresseerd zijn in het gebruik van de toekomstige foundry.

Verschillende bedrijven uit de regio Twente maken momenteel gebruik van de cleanroom van het MESA+ Instituut, waarvan Rijnders tevens wetenschappelijk directeur is. Deze productieruimte begint echter te krap te worden voor de groeiende eisen en ambities van de betrokken ondernemingen. De realisatie van de nieuwe fabriek, gepland voor de komende twee à drie jaar, zal ervoor zorgen dat de MESA+ faciliteit opnieuw volledig kan worden ingezet voor onderzoeksprojecten.

Met deze nieuwe faciliteit zal de regio Twente naar verwachting een voortrekkersrol gaan vervullen in de ontwikkeling van de quantumsector, een sector die nog in de kinderschoenen staat maar met enorme potentie. Bovendien kan de nieuwe fabriek aanzienlijk bijdragen aan het aantrekken van talent en het creëren van werkgelegenheid in de regio, een factor die de economische groei en welvaart verder zal stimuleren.

In het huidige landschap waarin de vraag naar technologische vooruitgang voortdurend stijgt, biedt deze geavanceerde chipfabriek een belangrijke stap vooruit. Het is niet alleen een belichaming van innovatie en technologische vooruitgang, maar ook een instrument voor economische ontwikkeling en het aantrekken van internationale aandacht.

De oprichting van New Origin biedt dus een uitstekende gelegenheid om de positie van Nederland als technologisch innovatief land te versterken. Het project, met zijn sterke nadruk op het faciliteren van onderzoek en ontwikkeling, weerspiegelt de inzet van de regio Twente en de Universiteit Twente om vooraanstaand te zijn op het gebied van technologische innovatie.

Zoals professor Rijnders aangeeft, streeft het New Origin-project ernaar om niet alleen bij te dragen aan de quantumsector, maar ook om de regio Twente op de kaart te zetten als een belangrijk centrum voor technologische ontwikkeling en innovatie. Met de aangekondigde plannen voor de chipfabriek lijkt dit ambitieuze doel binnen handbereik.

Bron: Algemeen Dagblad

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie