Door: Peter Gloudemans (AddIT Benelux) - 13 mei 2025 |
Op LogiMAT 2025 in Stuttgart was de toekomst van logistieke automatisering te zien. Daarbij viel vooral de combinatie van digitale tweelingen, AI en robotica als innovatiepotentieel op. Hier vertelt Nigel Mitson, senior vice president Dematic’s Global Software Organization, zijn visie over de ontwikkelingen.
Hoewel de titel van dit artikel waarschijnlijk anders doet vermoeden, draaide het bij Dematic op LogiMAT 2025 vooral om mensgedreven vooruitgang voor toekomstbestendige supply chains. Mensen blijven namelijk van doorslaggevend belang voor de benodigde innovatie waarmee ondernemingen zich met hun logistieke processen in de markt kunnen onderscheiden en het noodzakelijke verduurzamen ervan. De laatste jaren worden er steeds meer taken en zelfs complete processen geautomatiseerd in de intralogistiek. Dematic loopt als onderdeel van de wereldwijd opererende KION Group vooraan met het ontwerpen, bouwen en technisch ondersteunen van intelligente automatiseringsoplossingen voor organisaties in de logistiek. Daarbij werkt het bedrijf nauw samen met complementaire partners, waarvan er enkele ook op de beursstand in Stuttgart aanwezig waren.
KION Group is met NVIDIA en Accenture gaan samenwerken om magazijnen en supply chains te optimaliseren met door AI-aangestuurde digitale tweelingen en robots, voor het magazijn van de toekomst. De eerste resultaten daarvan waren begin januari al te zien op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas en medio maart dus ook op de LogiMAT. De drie partners benutten AI en digitale tweelingtechnologie om supply chains zowel slimmer en sneller als productiever en flexibeler aanpasbaar te maken, voor de steeds sneller veranderende markten van klanten. Een digitale tweeling, van een magazijn, gebaseerd op het NVIDIA Omniverse-platform met API’s, online services en software development kits (SDK’s), kan in de praktijk communiceren met geautomatiseerde vorkheftrucks, robots en andere logistieke automatiseringstoepassingen, zoals een WMS.
In de huidige en toekomstige magazijnen en fulfillmentcentra werken mensen samen met autonoom rijdende voertuigen en volledig geautomatiseerde logistieke systemen. Voor het optimaliseren en managen van dit soort complexe omgevingen is een goede balans tussen aanpassingsvermogen en precisie nodig. Op basis van NVIDIA’s Omniverse-technologie gaat Dematic daarom digitale tweelingen creëren en leveren, waarmee zowel nieuw te bouwen logistieke faciliteiten als bestaande omgevingen te optimaliseren zijn. Een digitale tweeling is namelijk de ideale testomgeving om in korte tijd allerlei mogelijke proces- en groeiscenario’s te simuleren en op basis daarvan de inzet van het aantal mensen, robots en automatiseringssystemen te bepalen. Niet alleen voorafgaand aan een implementatie, maar ook om in de exploitatiefase snel op veranderende klantbehoeften en marktsituaties te kunnen inspelen.
De toegevoegde waarde van een digitale tweeling en AI beperkt zich niet alleen tot het simuleren en testen van mogelijke magazijnconfiguraties en procesworkflows. Het is ook een levensechte omgeving voor het trainen van logistieke medewerkers, robots en autonoom rijdende voertuigen. Maar natuurlijk ook voor het trainen van AI-toepassingen om processen te verbeteren en medewerkers nog efficiënter te laten werken. Daarom vormt de combinatie van digitale tweelingen, AI en robotica een tot nu toe ongekend innovatiepotentieel. Een levensechte digital trainingsomgeving waarin je zonder fysieke beperkingen kunt experimenteren, optimaliseren en productiviteitsverhogende tools kunt ontwikkelen. Natuurlijk is het vanuit concurrentiebelang belangrijk dat alle gebruikte data daarbij privé blijft, maar ook daaraan werken de toonaangevende leveranciers van AI, data analytics en digitale tweelingen al volop.
Op LogiMAT was tijdens verschillende demonstraties de rol van Dematic’s softwareoplossingen als ‘brein’ in de exploitatie van logistieke faciliteiten te ervaren. Onder andere bij een bin-to-picker-oplossing met een autonoom rijdende robot (AMR), waarbij een geïntegreerde robotarm de pickhandelingen uitvoerde. Het Dematic Conditioning Monitoring System volgt daarbij in realtime de operationele status van alle systemen, om eventuele problemen zo snel mogelijk te kunnen detecteren en te verhelpen voordat er een storing optreedt. De intelligente software van Dematic was ook bezig met procesanalyses en proactieve onderhoudsplanning, waarvan de uitvoering ondersteund kan worden met de drone-oplossing die op een eerdere LogiMAT-editie is geïntroduceerd. Het succesvol toepassen van al die nieuwe technologieën blijft gelukkig nog wel afhankelijk van de kennis en kunde van mensen.
Mitson ziet in de combinatie van digitale tweelingen, AI en robotica een interessante business development kans. “Wij kunnen ons hiermee zowel in de markt onderscheiden van concurrenten, die minder daadkrachtig zijn in het toepassen van deze moderne technologieën, als meer waarde gaan toevoegen voor bestaande klanten. Natuurlijk is het eenvoudiger om vanaf scratch een virtuele tweeling te creëren, op basis van een digitaal gebouwmodel van een nieuwe logistieke faciliteit en daarmee te gaan optimaliseren voor de inbedrijfstelling. Anderzijds biedt ons enorme wereldwijde klantenbestand een interessant potentieel om zowel onze eigen business verder te ontwikkelen, als klanten te helpen hun business te ontwikkelen door te innoveren met de modernste technologie. Op die manier blijft Dematic ook de komende jaren voorop lopen in de markt voor logistieke automatiseringsoplossingen.”
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.