DeburringEXPO – de boosdoener ‘braam’ in het vizier

DeburringEXPO

Ze zijn vaak klein en onopvallend, maar bramen kunnen toch flink wat schade aanrichten. Deze overblijfselen van de productie tasten steeds weer de kwaliteit aan en leiden zelfs tot het terugroepen van producten, terwijl dit kan worden voorkomen. Daar komen in veel sectoren in de industrie hoge eisen aan braamvrijheid, zuiverheid en oppervlakafwerking van onderdelen bij. Om hier het zekere voor het onzekere te kunnen nemen zijn op de uit te voeren taken afgestemde oplossingen onmisbaar. Als internationaal belangrijkste informatie- en inkoopplatform presenteert de DeburringEXPO de juiste oplossingen hiervoor. Het in de toonaangevende beurs voor ontbraamtechnologieën en precisieoppervlakken geïntegreerde tweetalige vakforum en verschillende themaparken zorgen voor een aanvullende en waardevolle kennisoverdracht.

Hier gaat een accu in vlammen op, daar ontstaan reclamaties van klanten vanwege gebrekkige onderdelenkwaliteit, of een ondichte component leidt tot regresvorderingen – de voorbeelden van door bramen veroorzaakte schade zijn talrijk en in alle gevallen duur en leveren een imagoprobleem op. Ondanks deze enorme betekenis voor de productkwaliteit, -functie en -veiligheid is het ontbramen een vaak onderschatte processtap bij de productie. En dat terwijl in op groei gerichte industriële sectoren, bijvoorbeeld bij onderdelen voor de op accu en brandsstofcel gebaseerde elektromobiliteit, hydraulica, sensor- en analysetechniek, de toeleveringsindustrie voor halfgeleiders, medische en farmaceutische techniek, alsook bij de installatie- en machinebouw, de eisen aan braamvrijheid, zuiverheid en oppervlakafwerking van onderdelen steeds hoger worden.

Parallel daaraan worden onderdelenfabrikanten door ontwrichtende ontwikkelingen gedwongen om voet aan de grond te krijgen in nieuwe marktsegmenten. Dat kan echter alleen slagen door de verdere ontwikkeling en aanpassing van bestaande vaardigheden en processen. Het ontbramen, het afronden van randen, het reinigen en de productie van precisieoppervlakken spelen daarbij definitief een doorslaggevende rol. Om zich voor de toekomst concurrerend te positioneren, zijn talloze bedrijven op zoek naar de juiste partners en oplossingen.

Een vakbeurs voor alle branches, materialen en taken

Met de DeburringEXPO van de particuliere beursorganisator fairXperts GmbH & Co KG staat hiervoor een internationaal uniek communicatie- en inkoopplatform ter beschikking. De beurs bestrijkt branche- en materiaaloverkoepelend het gehele spectrum aan technologieën, processen, gereedschappen en dienstverlening voor ontbramen, reinigen en oppervlakafwerking. “Het omvangrijke aanbod maakt de DeburringEXPO voor gebruikers tot de ideale marktplaats om voor veranderde en nieuwe taken bij het ontbramen en de productie van precisieoppervlakken gericht te zoeken naar een op oplossingen gerichte partner”, verklaart Gitta Steinmann, projectleidster bij fairXperts. “44 procent van de bezoekers van de beurs in 2021 kwam om investeringsbeslissingen voor te bereiden of af te ronden.”

Door de enorme betekenis van de DeburringEXPO voor het zakelijke inkoopproces is het ook geen wonder dat alle bedrijven die toonaangevend zijn op de markt en in de technologie al een stand hebben geboekt voor de aanstaande beurs, die van 10 tot en met 12 oktober 2023 op het beursterrein Karslruhe zal plaatsvinden. “De vraag naar expositieruimte van bedrijven uit binnen- en buitenland is sinds eind februari aanzienlijk gestegen”, vult Gitta Steinmann aan. Daaronder bevinden zich ook bedrijven en start-ups die samen met onderzoeksinstellingen en universiteiten hun ontwikkelde processen aan het publiek willen voorstellen.

Bijprogramma met belangrijke onderwerpen op het gebied van concurrentie

Het bijprogramma van de DeburringEXPO van dit jaar is eveneens perfect aangepast aan de stijgende eisen aan kwaliteit, reproduceerbaarheid en efficiëntie in de productie, en aan de veranderde productietechnologieën. Zo toont het themapark “Automatisiertes Entgraten” (geautomatiseerd ontbramen) hoe het polijsten, slijpen en ontbramen van onderdelen met robots kan worden geautomatiseerd. De automatisering is daarbij tegelijkertijd een oplossing om aan het gebrek aan gespecialiseerd personeel tegemoet te komen. Voor of na het ontbramen: een op de eisen afgestemde technische zuiverheid is een essentiële voorwaarde voor de kwaliteit van navolgende bewerkingsprocessen en dus voor hoogwaardige onderdelen. Dienovereenkomstige processen en procedures

worden in het themapark “Reinigen nach dem Entgraten” (reinigen na het ontbramen) gedemonstreerd. Specificaties bij het ontbramen, het afronden van randen en oppervlakafwerking worden steeds concreter gedefinieerd, bijvoorbeeld afrondingen op micrometergebied of duidelijk aangegeven ruwheidswaarden. Om mogelijke gebreken uit te sluiten is een in de processen geïntegreerde of aansluitende kwaliteitscontrole vereist. Een overzicht over de verschillende meetprocessen alsook hun sterke punten en grenzen geeft het themapark “Qualitätssicherung im Entgratprozess” (kwaliteitsborging in het ontbraamproces).

Kennisoverdracht als meerwaarde

Een vaste aanvulling van het expositieprogramma is het geïntegreerde driedaagse vakforum van de vakbeurs DeburringEXPO. In het middelpunt van de simultaan (Duits <> Engels) vertaalde lezingen staan oplossingen voor concrete toepassingen, evenals actuele ontwikkelingen en trends, en toekomststrategieën.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.