Cybersecurity is essentieel voor de veiligheid op een moderne industriële werkplek

Veiligheid op de werkplek

Zowel ethisch als juridisch is veiligheid op de werkplek essentieel. Door de verbetering van werkplekveiligheid is het aantal incidenten op de werkvloer ontzettend gedaald. Met name in de maakindustrie wordt veel waarde gehecht aan veiligheid op de werkvloer. In deze sector is een veilige werkplek dan ook een geïntegreerd onderdeel van de organisatiestructuur waarin elke werknemer een belangrijke rol speelt.

Na werkplekveiligheid is cybersecurity het volgende belangrijke aandachtspunt. Gartner voorspelt zelfs dat in 2025 40% van de Raden van Bestuur een speciale commissie voor cyberbeveiliging zal hebben die onder toezicht staat van een gekwalificeerd bestuurslid, terwijl dat nu nog minder dan 10% is. Deze stijging komt door de digitalisering in de maakindustrie. Deze vorm van gedigitaliseerde maakindustrie wordt ook wel ‘industrie 4.0’ genoemd. Omdat er in deze nieuwe vorm van werken steeds meer sprake is van datagestuurde, slimme robotachtige automatisering moeten managementteams een nieuwe doordachte cybersecurity-strategie opzetten.

Veiligheid en de nieuwe industriële werkplek

In de komende jaren zal het gebruik van robots in de industriële omgevingen alleen maar stijgen en autonomer worden dankzij AI. Ze komen naast werknemers te werken. Hierdoor neemt het risico toe dat er schade ontstaat door industriële robots. Vanuit het oogpunt van cybersecurity moeten industriële robots net zo worden behandeld als andere IT-oplossingen en moeten ze veilig zijn qua ontwerp en werking. Industrie 4.0 is het snijpunt tussen veiligheid op de werkplek en cybersecurity.

Een veilige industriële werkplek is een cyberveilige werkplek

Gartner heeft voorspelt dat tegen 2025 hackers nieuwe technologieën in industriële omgevingen kunnen inzetten om werknemers fysieke schade aan te richten. Een goede cybersecurity-strategie is daarom nog nooit zo belangrijk geweest als nu. We willen geen scenario waarbij een autonoom voertuig gehackt wordt. In de Industrie 4.0-wereld hebben we een veilige werkplek en een veilige cyberwerkplek nodig. De volgende stappen kan de industrie nemen om de veiligheid te waarborgen:

  • Stuur aan op accountability en gedeelde verantwoordelijkheid. Niet alleen de directie is verantwoordelijk voor cybersecurity, maar het hele bedrijf. Een Chief Information Security Officer kan een cybersecurity-strategie opzetten en een veiligheidsbewuste cultuur bouwen. Cybersecurity moet als een prioriteit worden beschouwd en in elke beslissing worden geïntegreerd.
  • Streef naar continu inzicht. Zicht hebben op alles wat je hebt is essentieel bij het identificeren van de diverse IoT- en robotapparatuur in moderne industriële omgevingen. Een apparaat kan pas worden beveiligd als het is geïdentificeerd. Door continue zichtbaarheid en bewaking van een apparaat kunnen afwijkende activiteiten snel geïdentificeerd worden.
  • Maak gebruik van microsegmentatie. Om industriële systemen te isoleren en beveiligen kan je gebruik maken van microsegmentatie. Een firewall verkleint het aanvalsoppervlak van industriële systemen, hierdoor is er minder kans dat een aanvaller in een systeem kan komen.
  • Maak Zero Trust tot norm. Kies tot slot voor een Zero Trust-benadering van cyberbeveiliging. Zero Trust is een strategische benadering van cybersecurity die een organisatie beveiligt door impliciet vertrouwen uit te schakelen en elke fase van digitale interactie continu te valideren. De diverse technologieën en het dynamische karakter van Industrie 4.0 kunnen beter worden gewaarborgd door de data- en broncentrische benadering van een beveiligingsarchitectuur die Zero Trust met zich meebrengt, te hanteren.

Naarmate er steeds meer industriële robots gebruikt worden, wordt cybersecurity een essentiële basis voor veiligheid op de werkplek. Industrie 4.0 moet cybersecurity daarom gaan zien als een veiligheidskwestie op de werkplek en de beveiligings- en veiligheidsprogramma’s op elkaar afstemmen om de risico’s te beperken.

Auteur: Mark van Leeuwen, country director Netherlands van Palo Alto Networks

Meer informatie over Palo Alto Networks

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.