Condition-Based Maintenance voor robots

Condition-Based Maintenance robot ABB

Condition-Based Maintenance voor preventief onderhoud

ABB heeft een Condition-Based Maintenance (CBM) tool geïntroduceerd waarmee gebruikers een preventief onderhoudsschema kunnen opstellen voor robots.

Condition-Based Maintenance maakt gebruik van real-time gegevens over de werking van de robot om mogelijke problemen te identificeren die de prestaties kunnen beïnvloeden. Voorbeelden zijn belasting, snelheid, versnelling en slijtage van de tandwielkast. Deze variabelen worden vergeleken met andere robots in de wereldwijde robotdatabase van ABB om de waarschijnlijkheid en het tijdsbestek van een potentiële fout of storing te berekenen.

De Condition-Based Maintenance-tool van ABB is bedoeld voor klanten met grote robotvloten en kan adviseren of er herstelmaatregelen nodig zijn, zoals reparatie of vervanging van de betreffende onderdelen. Door te identificeren welke onderdelen waarschijnlijk defect zullen gaan en wanneer, kunnen reserveonderdelen worden aangekocht en voorbereid zonder dat ze in voorraad moeten worden gehouden. Dit helpt gebruikers om hun budgetten te plannen en ervoor te zorgen dat er middelen beschikbaar zijn om het werk uit te voeren wanneer dat nodig is.

Conditie gebaseerd onderhoud

Voorheen was het voor gebruikers moeilijk om te bepalen of belangrijke onderdelen zoals tandwieloverbrengingen versleten raakten of aan vervanging toe waren. Dit betekende dat problemen ofwel niet werden gediagnosticeerd totdat er een storing optrad, of dat onderdelen onnodig werden aangeschaft of niet beschikbaar waren wanneer dat nodig was. Hierdoor werd de productie verstoord omdat de robot buiten gebruik was.

De nieuwe tool geeft klanten de inzichten die ze nodig hebben om een preventief onderhoudsschema op te stellen. Op basis van bekende prestaties kunnen ze hun robots in goede conditie houden en hun prestaties maximaliseren. Conditiebewaking minimaliseert ook de kans op voortijdig falen en verlengt de MTBF (Mean Time Between Failure) en de operationele levensduur van de robot.

Statusrapport

Om klanten te helpen beslissen welke preventieve maatregelen moeten worden genomen, wordt voor de robot een rapport geleverd met het serienummer, de overzichtstabel en de gegevensanalyse. Ook bevat het rapport aanbevelingen voor individueel onderhoud, conclusies en de beoordeling van het systeem. Aan de hand van deze gegevens kan de klant dan een geschikt onderhoudsschema opstellen, indien nodig met de hulp van ABB.

De conditie gebaseerde onderhoudsdienst is de laatste in een reeks diensten die ABB aanbiedt om zijn klanten te helpen meer uit hun robots te halen. De uitgebreide diensten van het bedrijf bestrijken een hele reeks gebieden, van installatie en inbedrijfstelling, reparaties en vervangingen, reserveonderdelen en verbruiksgoederen tot robotonderhoudspakketten.

Bron: Robotmagazine

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie