Complete veiligheidsoplossing voor toegangsbeveiliging op palletmagazijnen

Palletmagazijnen

Palletmagazijnen met automatische herstart dragen bij tot een verhoogde systeemefficiëntie met een betrouwbare toegangsbeveiliging. Een nieuwe veiligheidsoplossing met inductielussen, lichtscherm en bewaakte signaalvolgorde voldoet aan de eisen van de herziene norm EN 415-4 en zorgt daarmee voor maximale veiligheid. Inductielussen in het veiligheidssysteem maken onderscheid tussen vorkheftrucks en personen.

Normatief kader: herziene EN 415-4

Fabrikanten en exploitanten van machines en systemen moeten voldoen aan de wettelijke voorschriften. Normen spelen ook een belangrijke rol. Zij beschrijven eisen en bieden ondersteuning bij het waarborgen van de veiligheid aan machines en systemen. Deze zijn in Europa echter niet wettelijk bindend. Voor fabrikanten of exploitanten van machines of systemen zijn vooral type C-normen van belang. Dit zijn machine specifieke veiligheidsnormen. Hiertoe behoort EN 415-4 “Veiligheid van verpakkingsmachines – Deel 4: Palletiseermachines en depalletiseermachines en bijbehorende uitrusting”. De inhoud van de norm uit 1997 werd aanzienlijk herzien. In de komende versie van de norm worden nieuwe eisen gesteld aan fabrikanten en exploitanten. Dit heeft ook gevolgen voor de toegangsbeveiliging van palletmagazijnen met automatische herstart.

Traditioneel concept voor palletmagazijnen met externe inductielussen

Tot nu toe werden veel materiaaloverslagstations met automatische herstart als volgt beveiligd: elektro sensitieve beschermingsuitrusting (ESPE) beveiligde het toegangspunt – als de ESPE (inloopbeveiliging / lichtscherm) onderbroken wordt, worden de machine en transportband gestopt. Om te voorkomen dat de gestopte machine opnieuw moest worden opgestart na het laden van een gang door een bevoorradingsvoertuig, zoals een vorkheftruck, werden twee inductielussen gebruikt als muting-signalen. Deze bevonden zich in de vloer vóór de inloopbeveiliging. Wanneer de vorkheftruck over de inductielussen reed, werd de inloopbeveiliging tijdelijk overbrugd. Deze oplossing beantwoordt niet meer aan de huidige stand van de veiligheidstechnologie: Het systeem eindigt vaak in een evaluatie-logica met één kanaal; als gevolg daarvan is de veiligheid onder bepaalde omstandigheden niet meer gegarandeerd voor de gegeven toepassing. Een nieuw type van toegangsbeveiliging voor een palletmagazijn heeft tot doel de toegang van personen te verhinderen, maar tegelijkertijd de toegang van pallets mogelijk te maken met een vorkheftruck.

Naleving van de normen door sequentiecontrole

Fabrikanten en exploitanten kunnen nu gebruik maken van een nieuwe oplossing die wordt beschreven in de toekomstige versie van de norm EN 415-4. Deze komt overeen met de huidige stand van de techniek. Twee inductielussen worden ook gebruikt voor dit type toegangsbeveiliging op palletmagazijnen. Het verschil met traditionele concepten is dat de beide inductielussen zich niet vóór de gevarenzone bevinden. In plaats daarvan bevindt één lus zich buiten de gevarenzone en de tweede bevindt zich achter de inloopbeveiliging, binnen de gevarenzone. De ESPE – de opto-elektronische beveiligingsinrichting – blijft op zijn plaats. Zoals voorheen scheidt zij de verkeers- en de gevarenzone. Daarnaast is er ook een veiligheidssysteem dat toezicht houdt op een gedefinieerde opeenvolging van signalen en de automatische herstart initieert.

Gebruiksklaar systeem voor palletmagazijnen

Leuze biedt de beschreven veiligheidsoplossing voor toegangsbeveiliging op palletmagazijnen met automatische herstart aan als een compleet pakket dat is getest en gevalideerd op het gebied van veiligheid met de benodigde componenten.

Meer informatie bij Leuze

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie