De juiste veiligheidsoplossing betekent een veilige oplossing die ook werkbaar is

Veiligheidsoplossing

In geautomatiseerde productieomgevingen kunnen veiligheidsrisico’s hoog oplopen. Het is daarom belangrijk om veiligheidsoplossingen te kiezen die de machineveiligheid verhogen, maar tegelijkertijd de productiviteit niet in de weg zitten. “Voor ons is het belangrijkste uitgangspunt om voor een bepaalde veiligheidsoplossing te kiezen, de functionaliteit”, zegt Hylke Vlieg, technical service engineer van AVK Plastics.

Inrato International biedt totaaloplossingen voor veiligheidsvraagstukken, gericht op machineveiligheid, voedselveiligheid en signaleringstechniek. Naast veiligheidsoplossing geeft het bedrijf ook advies op maat zodat de oplossingen niet alleen veilig zijn en aan de relevante richtlijnen en normen voldoen, maar ook dat ze ervoor zorgen dat ze goed bij de productie van de klant passen. AVK is zo’n klant. Het produceert hoogwaardige kunststof producten zoals onder meer straatpotten (surface box) en pallets met een volledig geautomatiseerd spuitgietproces. Het productieproces vindt plaats in een moderne, goed uitgeruste productiefaciliteit volgens de laatste ISO-normen.

“Ongeveer zeven jaar geleden zijn we in contact gekomen met Inrato”, zegt Hylke Vlieg, technical service engineer van AVK Plastics. “Een collega kwam het bedrijf via internet op het spoor. Na enige gesprekken bleek het goed te klikken. Inrato heeft de juiste kennis voor het beveiligen van machines en een ruim assortiment. We zijn begonnen met de aanschaf van inloopbeveiligingen. Hun assortiment is de afgelopen jaren sterk gegroeid wat ons een fijne ondersteuning biedt.”

Intelligente deurvergrendeling met geïntegreerde aanvraag- en resetfunctie

Vlieg geeft een voorbeeld van een product uit het assortiment van Inrato dat onlangs is geïntegreerd. “Een bepaalde machine is voorzien van een hekwerk en een intelligente deurvergrendeling. Deze is geplaatst naar aanleiding van een aanpassing van een machine. In plaats van één zorgen tegenwoordig twee robots met de benodigde assemblage apparatuur voor de productie. We hebben gekozen voor een opstelling met een hekwerk en een deur rondom de robots aangezien deze goed zichtbaar zijn. Werknemers lopen niet zomaar naar binnen en er kan ook niets doorheen vallen zoals bij een lichtscherm. De deur is nodig voor toegang van werknemers en voor het uitnemen van afgekeurde producten.”

Veiligheidsoplossing

Tijdsbesparing

Leendert Jan IJspeert, sales director van Inrato, licht de eigenschappen van de veiligheidsoplossing met intelligente deurvergrendeling verder toe. “Wil je een zone met een robot in, dan is de eenvoudigste manier een schakelaar plaatsen in een deur. Zodra de deur wordt geopend, valt de machine in noodstop. In veel productieprocessen is het allesbehalve handig als een robot middenin een bepaald proces stilvalt. Mallen in machines blijven bijvoorbeeld gesloten waardoor producten afkoelen en uit de mallen moeten worden gehaald en weggegooid, voor opnieuw kan worden opgestart. Dit leidt tot extra handelingen en bijgevolg tot tijd- en productieverlies. Met de  intelligente veiligheidsvergrendeling kun je instellen dat de deur pas opent als er een vrijgave is.”

Praktijk

Hoe werkt dit in de praktijk? “Concreet betekent dit dat werknemers bij de deur op een knop moeten drukken om aan te geven dat ze bij het systeem willen komen. Een knipperend lampje geeft aan dat de aanvraag in behandeling is. Zodra een bepaald proces is afgerond en de robot naar een bepaalde gewenste positie is gebracht is het mogelijk de deur te openen.  Na de interventie van de werknemer kan het proces weer eenvoudig worden heropgestart door de deur opnieuw te sluiten en het systeem te resetten. De robot hervat zijn taken op dezelfde positie als waar hij is gestopt.”. Voor deze toepassing zijn alle functies beschikbaar op de locatie waar het nodig is, namelijk de deur.

Advies op maat

AVK is tevreden met de veiligheidscomponenten die Inrato heeft geleverd. Vlieg: “Inrato denkt zeker mee om tot de juiste veiligheidsoplossingen te komen. Onlangs liet ik Leendert Jan een tekening met ideeën zien voor een nieuwe robotcel. Na overleg kwamen we tot de juiste oplossing, binnen de veiligheidsnormen. De juiste oplossing betekent voor mij dat je kiest voor een veilige oplossing die ook werkbaar is. Timmer je alles dicht, dan zoeken werknemers naar mogelijkheden om het zich gemakkelijker te maken en dat gaat dan juist ten koste van de veiligheid. Dat wil je te allen tijde voorkomen.”

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie