Essentiële rol recycling/maakindustrie bij verhogen circulariteit

Circulaire economie Circulariteit

Recentelijk bleek uit onderzoek van het CBS dat de circulariteit in Nederland de afgelopen jaren nauwelijks is toegenomen en daar steekt de milieubewuste recycling maakindustrie een stokje voor. De cijfers uit 2020 bleken namelijk nog steeds hetzelfde te zijn als in 2014 en dat houdt in dat, hoeveel er ook gebabbeld wordt over een ‘duurzamer’ en circulair bestaan, er dus nog niet veel verandert betreffende circulaire groei. En dat terwijl het doel van de overheid is om in 2050 volledig circulair te zijn. Hoe gaan bedrijven dit doel bereiken en welke stappen moeten ze zetten?

Wat verbindt de recycling/maakindustrie met circulariteit?

Recycling en de maakindustrie nemen een centrale positie in bij de bevordering van circulariteit in onze samenleving. Circulariteit is de leidende benadering van duurzaamheid, gericht op de minimalisatie van afval en de optimalisatie van recycling van materialen en producten. De maakindustrie draagt actief bij aan dit streven door gerecyclede grondstoffen te integreren in de productie van nieuwe goederen. Dit maakt dat de vraag naar nieuwe natuurlijke hulpbronnen en energie verminderd, wat resulteert in veel minder verspilling en een duurzame toekomst waar de milieu-impact minimaal blijft. Circulariteit is het resultaat en de recycling/maakindustrie is de sleutel die een circulaire economie mogelijk maakt.

Waarom moet ieder bedrijf zich bezighouden met circulariteit?

“Now or never”, is een veel gedane uitspraak door bedrijven in de recycling/maakindustrie. En dat is natuurlijk niet voor niets. Zij zien het cruciale nut van het hergebruiken van materialen al. Het is nu echter aan de rest van Nederland om in deze toekomstbestendige trend mee te gaan.

De wereld verandert snel en het wordt hierdoor wel heel goed duidelijk dat elk bedrijf circulariteit zonder twijfel als een topprioriteit moet zien. Het reduceren van afval en het toepassen van efficiënt hergebruik helpt bedrijven niet alleen om kosten te besparen, maar ook om hun concurrentievermogen te vergroten en te voldoen aan een groeiende vraag van consumenten naar duurzame producten. Voldoen aan deze onderwerpen brengt circulariteit in beweging en verlaagt de milieu-impact. Je zou dus zeggen dat de ‘how’ vrij simpel te beantwoorden is, toch hebben veel bedrijven nog moeite met het vinden van de juiste oplossingen voor het implementeren van circulaire processen.

Welke stappen moeten bedrijven volgens de recycling/maakindustrie nemen?

Eigenlijk merkt elk bedrijf wel dat de inkoopprijzen stijgen, dat het steeds moeilijker wordt om aan diverse grondstoffen te komen en dat het hierdoor lastiger wordt om op tijd aan de eindproducten aan te vullen in de voorraad. Dit zijn de eerste tekenen dat bedrijven zich moeten aansluiten bij de recycling/maakindustrie en zich moeten gaan richten op circulariteit.

Het aanwakkeren en verhogen van de circulariteit binnen een bedrijf kan heel eenvoudig aan de hand van de 6 R’s:

  1. R-efuse & R-ethink: De fase waarin bepaalde producten frequenter en intensiever worden gebruikt en waar van bepaalde producten afscheid wordt genomen
  2. R-educe: De fase waarin producten efficiënter worden geproduceerd (minder afval, meer effectiviteit) en waar producten efficiënter worden gebruikt
  3. R-euse: De fase waarin producten hergebruikt gaan worden
  4. R-epair: De fase waar producten gerepareerd worden voor een nog efficiënter gebruik, waar gekeken wordt naar refurbish-mogelijkheden en er nieuwe doeleinden aan het product toegekend worden
  5. R-ecycle: De fase waar producten geschikt gemaakt worden voor hergebruik of evenals materialen
  6. R-ecover: De laatste fase waarin gestart wordt met het terugwinnen van energie uit materialen

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie