Computerchiptekort Volkswagen zorgt voor noodgedwongen vakantie personeel

Computerchiptekort supergeleider Semiconductor Industrie Deglobalisering

Volkswagen stuurt deel personeel noodgedwongen op vakantie om computerchiptekort

Volkswagen geeft een deel van zijn personeel noodgedwongen langer zomervakantie vanwege het computerchiptekort. De fabriek in het Duitse Wolfsburg, met 60.000 werknemers de grootste vestiging van het autoconcern, kan volgende week maar met een beperkte bezetting draaien.

Dochtermerk Audi moet de traditionele zomerstop in twee van zijn Duitse fabrieken zelfs met een week verlengen. Die vestigingen produceren volgende week dus helemaal niets.

De Duitsers zijn verre van de enige in de branche die hun productie flink moeten terugschroeven. Rivaal Toyota maakte bijvoorbeeld ook bekend de productie tijdelijk op te schorten, in veertien van zijn Japanse fabrieken. Het productiedoel voor de maand september is daardoor met 40 procent verlaagd. Meerdere autofabrikanten hebben er al voor gewaarschuwd dat ze eerder afgegeven verkoopprognoses waarschijnlijk niet gaan halen.

Het computerchiptekort is ontstaan doordat er tijdens de coronapandemie veel meer vraag kwam naar zaken als laptops, computers en mobiele telefoons voor mensen die thuiswerken. Experts hebben laten weten dat het chiptekort nog tot ver in 2022 kan aanhouden, ondanks dat chipfabrikanten er alles aan doen om hun productie op te voeren.

Dat met name de auto-industrie hard wordt getroffen, komt doordat autoconcerns ten tijde van de eerste coronadip hun productie afschaalden en minder nieuwe chips bestelden. Toen de markt weer aantrok, hadden chipmakers inmiddels zo veel andere orders gekregen dat er lange levertijden waren ontstaan voor de chips van de autofabrikanten.

Bron: NU.nl

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.