Bosch Rexroth breidt portfolio elektro- hydraulische actuatoren uit

Elektro- Hydraulische actuatoren

Bosch Rexroth breidt zijn portfolio van gestandaardiseerde autarkische assen uit met de CytroMotion. Met behulp van deze nieuwe hydraulische actuatoren kunnen lineaire bewegingen met krachten tot 110 kN compacter, efficiënter en duurzamer worden gerealiseerd in een breed scala van machines en systemen. CytroMotion is puur elektrisch gestuurd en vereenvoudigt ook engineering en inbedrijfstelling. De efficiënte power-on-demand aandrijving en het onderhoudsvrije, hermetisch afgesloten ontwerp helpen om CO2 te besparen en de bedrijfskosten te minimaliseren.

Lineaire bewegingen met hoge krachten en micro-nauwkeurige positionering zijn in veel machines en systemen te vinden. Voor de technische realisering is een compacte, eenvoudige en betaalbare oplossing vereist. Bovendien neemt de behoefte toe aan meer energie-efficiëntie en procesbetrouwbaarheid.

Autarkische assen voldoen ruimschoots aan deze vereisten door de krachtdichtheid en robuustheid van hydrauliek te combineren in een compacte, energie-efficiënte en onderhoudsarme systeemoplossing. De nieuwe zelfvoorzienende hydraulische actuatoren realiseren de bijbehorende potentiële voordelen in de vermogensklasse tot 6,2 kW.

Compacte, geïntegreerde oplossing

CytroMotion verenigt de standaardcomponenten elektromotor, hydraulische pomp en cilinder met belangrijke besturingsfuncties en blokkeerfuncties tot een compacte, geïntegreerde oplossing met een hermetisch gesloten hydraulisch gedeelte en een zuiver elektrische besturing.

Optionele onderdelen zijn een digitaal wegmeetsysteem met SSI-interface volgens de industrienorm, een circuitvariant met schakelbare, krachtreducerende ijlgang en een drukbeveiliging voor instelbare begrenzing van de maximumkrachten.

Nieuwe mogelijkheden elektro- hydraulische actuatoren voor de machinebouw

De innovatieve ontwerpbenadering opent nieuwe constructieve en functionele perspectieven voor de machine- en installatiebouw. Het ontwerp maakt, in vergelijking met conventionele lineaire assen, een aanzienlijk langere slag mogelijk binnen dezelfde inbouwruimte.

Over de gehele levenscyclus worden een aantal voordelen met deze elektro- hydraulische actuatoren behaald. Zo is de elektrische aansturing vergelijkbaar met die van een elektromechanische as en wordt gerealiseerd via een Bosch Rexroth frequentieregelaar of van een derde leverancier.

Engineering en inbedrijfstelling vereisen geen kennis van hydraulica en vinden plaats binnen de vertrouwde besturingsarchitectuur van de klant. Een online configurator helpt om in slechts enkele minuten de optimale aandrijfoplossing voor de betreffende toepassing te vinden. De installatie vindt ook plaats zonder leidingen, slangen of filters.

Tot 80% minder energieverbruik t.o.v. hydrauliek

Tijdens de werking verhoogt CytroMotion, in combinatie met moderne regeltechniek, niet alleen de proceskwaliteit maar ook de energie-efficiëntie.

Terwijl lineaire bewegingen en krachten nauwkeurig en gemakkelijk elektronisch kunnen worden geregeld, vermindert de zelfvoorzienende as het stroomverbruik en de proportionele CO2-uitstoot tot 80 procent in vergelijking met conventionele hydrauliek.

De frequentieregelaar verbruikt alleen elektriciteit wanneer er daadwerkelijk vermogen nodig is. Bij een lasthoudfunctie ondersteunen geïntegreerde blokkeerkleppen de uitgeoefende belastingen.

Breed toepassingsgebied

CytroMotion is gekwalificeerd voor een breed scala van toepassingen. Het gaat van applicaties in energiecentrales en in de metaalbewerking tot pers- en verbindingstoepassingen en ringwalsen in de staalindustrie. Bovendien is het ingebouwde hydraulische systeem ook geschikt op het gebied van testen en kwaliteitsborging, alsmede voor gebruik in de proces- en levensmiddelenindustrie.

Elektro- hydraulische actuatoren en conditiebewaking

In het belang van maximale beschikbaarheid ondersteunt CytroMotion ook aanvullende conditiebewaking. Om gemakkelijk proceskrachten te bepalen en interne systeemparameters te bewaken, zijn open interfaces en een druksensorsysteem geïntegreerd. Hierdoor kunnen ook afwijkingen in potentieel kritische procesparameters in een vroeg stadium worden opgespoord en ongeplande storingen worden voorkomen.

Bovendien zorgt het hermetisch afgesloten systeem voor een onderhoudsarme werking. Terwijl elektromechanische assen externe of cyclische smering nodig kunnen hebben, werken de elektro- hydraulische actuatoren aanzienlijk langer met dezelfde fabrieksmatige olievulling. Zelfs als de sensor moet worden vervangen, blijft de behuizing goed afgesloten.

Minder geluid door interne tandwielpomp

De zelfvoorzienende as is ook voorbeeldig stil: de geluidsarme interne tandwielpomp beperkt de geluidsemissie tot een waarde in de orde van grootte van maximaal 70 dB(A), afhankelijk van de toepassing en de installatie. Deze waarde komt ongeveer overeen met het geluidsniveau van een open kantoorruimte.

De servohydraulische assen vormen een aanvulling op het totale portfolio van Bosch Rexroth, dat ook hydraulische en elektromechanische oplossingen omvat.

Meer informatie bij Bosch Rexroth

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.