Big Fucking Rocket ontploft na lancering (video)

Big Fucking Rocket

In de annalen van de ruimtevaartgeschiedenis wordt de “Big Fucking Rocket”, beter bekend als het Starship van SpaceX, gezien als een keerpunt. Ondanks initiële tegenslagen, zoals de onfortuinlijke testvlucht die leidde tot een explosie, kijkt de ruimtevaartgemeenschap uit naar wat deze gigantische raket kan betekenen voor de toekomst.

De Big Fucking Rocket

De eindeloze ambities van Elon Musk

Elon Musk, de visionaire entrepreneur achter het ruimtevaartbedrijf SpaceX, heeft zijn zinnen gezet op niets minder dan het herdefiniëren van ruimtereizen. Met de Big Fucking Rocket, een herbruikbare tweetrapsraket, hoopt hij astronauten en avonturiers naar het maanoppervlak en daarbuiten te brengen. Hoewel het pad naar dit doel bezaaid is geweest met uitdagingen – waaronder meerdere explosieve testvluchten – is de vastberadenheid van het bedrijf onveranderd gebleven.

De recente test met de Big Fucking Rocket

De recente testvlucht van deze Big Fucking Rocket was een spannende mijlpaal. Het primaire doel was het verzamelen van data van de apparatuur aan boord tijdens de vlucht. Helaas resulteerde de lancering, vanuit Starbase in Texas, in een voortijdige explosie. Desondanks toonde Musk optimisme door te benadrukken dat het bedrijf waardevolle lessen heeft geleerd en zich al voorbereidt op de volgende poging.

De visie: een terugkeer naar de maan en verder

Terwijl SpaceX vastbesloten is om de technische obstakels te overwinnen, blijft het ultieme doel van het bedrijf ambitieus. De Big Fucking Rocket speelt een cruciale rol. Namelijk, het is een essentieel onderdeel van NASA’s Artemis-programma. Daarnaast, na meer dan een halve eeuw, zullen astronauten dankzij dit programma weer op de maan landen.

Naast de machtige SLS-raket van NASA, is er het Orion-ruimtevaartuig, dat plaats biedt aan vier astronauten. Eenmaal in een maanbaan koppelt men het Orion-vaartuig. Eerst aan de Starship HLS en vervolgens aan de Lunar Gateway. Beide zijn innovatieve onderdelen.

Lunar Gateway: de poort naar de maan en daarbuiten

De Lunar Gateway fungeert als een intermediaire hub voor astronauten. Dit zonne-energie aangedreven ruimtestation zal dienen als communicatiecentrum, wetenschappelijk laboratorium, woonruimte en opslag voor maanrovers en andere technologieën. Deze samenwerking, die doet denken aan het International Space Station, omvat de inspanningen van diverse internationale partners.

Big Fucking Rocket: het hart van de missie

Maar het meest besproken onderdeel van deze ambitieuze onderneming is zonder twijfel SpaceX’s spaceship. Voor een bedrag van ongeveer 2,5 miljard euro heeft SpaceX toegezegd om de tweetrapsraket én de maanlander Starship HLS te bouwen. De booster, Super Heavy genaamd, zal het vaartuig de ruimte in stuwen met zijn 33 raketmotoren. Eenmaal gelanceerd, zal de 120 meter lange raket, liefkozend Big Fucking Rocket genoemd binnen SpaceX, dienen als het primaire transportmiddel naar de maan.

Bovendien wordt de raket ontworpen om volledig herbruikbaar te zijn, met de bedoeling dat hij nooit naar de aarde terugkeert. In plaats daarvan blijft hij bij de Lunar Gateway, waar hij kan worden bijgetankt en gebruikt voor meerdere missies.

Terwijl de Starship HLS nog in ontwikkeling is, zijn de aspiraties van Musk al gericht op het grotere plaatje: Mars. Dit was immers de primaire drijfveer achter de oprichting van SpaceX. Hoewel de maan een indrukwekkende bestemming is, vertegenwoordigt het slechts een tussenstap op weg naar de rode planeet.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Linkedin5

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.