Artomations en Lenze: “Thinking like there is no box”

Artomations en Lenze

Veel integratoren in de industriële automatisering gaan met passie en enthousiasme jouw vraagstuk aan. Maar bij Artomations bespeuren we toch echt een verschil. Hier gaan passie en enthousiasme hand in hand met het lef om écht compleet out-of-the-box te denken. En dat levert boeiende oplossingen.

Directeur Pieter Boom en software-engineer Timo Boon van Artomations hebben de tijd vrijgemaakt om op locatie van een van hun projecten bij klant K-Parts te vertellen over hun aanpak en waarom ze kiezen voor de oplossingen van Lenze. We zijn in Harderwijk bij een geautomatiseerd Intellistore-magazijn waar de klant geen omkijken meer heeft naar voorraadbeheer en orderpicking. Onder het genot van een kop koffie vertelt Pieter ons over de ins en outs van dit project. En hoe software het verschil maakt.

“Intellistore levert het magazijnsysteem en wij verzorgen de aansturing en de software. Het is een kwestie van de bakken in het magazijn slim indelen. Het mechanische deel van dit magazijn is natuurlijk state-of-the-art, maar de echte crux zit hem in de juiste productcombinaties, en daar komt een stuk IT bij om de hoek kijken. Net als bij veel magazijnen, geldt ook hier het Pareto-principe: 20% van de artikelen zijn goed voor 80% van de orders. En welke 20% dat zijn, dat verandert onder invloed van allerlei omstandigheden. Bijvoorbeeld door weersinvloeden. Gaat het over scooteronderdelen, dan weet je dat bij de regen de vraag naar afdekhoezen stijgt en bij de eerste keer mooi weer juist de vraag naar accu’s.”

Het Intellistore-systeem bij K-Parts heeft 11.310 magazijnbakken, 3 robotsets en 4 pickpoints, een uitgebreide – én schaalbare – oplossing voor het automatisch opslaan en picken van producten. En dat met een capaciteit die tot wel  800 bakken per uur kan presenteren aan een pickpoint.

Ondernemer pur-sang

Rob Vos is technical accountmanager bij Lenze en omschrijft Pieter als een ondernemer pur-sang, iemand die altijd 400 procent inzet levert en durft om in het diepe te springen. En over Timo weet hij te vertellen dat het een echte techneut is die met weinig woorden to-the-point komt. “Hij is heel slim en niet bang voor moeilijke projecten. Hij betrekt ons bij zijn vraagstukken en we trekken daarin samen op.” De band met Artomations kreeg tijdens de start-up periode van het bedrijf extra aandacht vanuit Lenze. “We werken met verschillende soorten integratoren waarbij we samen kijken naar oplossingen en niet zozeer naar producten. Artomations doet een nieuw soort projecten dat je niet zo heel vaak ziet, en kijkt daarbij verder dan de gebruikelijke invalshoeken. Daar blijven we allemaal scherp en innovatief door.” Dat nieuwe soort projecten wordt vaak vanuit de mechanica benaderd, in plaats vanuit de toepassing, zegt Rob. Artomations kijkt volgens hem verder dan de meeste partijen en stelt het businessmodel van de klant centraal. “Wat moet het systeem gaan doen staat voorop en men kijkt net iets anders naar de materie.”

Volgens Vos past die aanpak heel goed bij het Lenze-portfolio. “Lenze heeft motion als basis en we weten wat de uitdagingen in mechanisch opzicht kunnen zijn. Dat kunnen we koppelen met softwaretools en Artomations zet dat dan weer om in creatieve oplossing. Het bedrijf heeft heel veel kennis in huis en het kan ze eigenlijk niet uitdagend genoeg zijn”, grinnikt hij. “Als het gaat om One of a kind oplossingen die ook in serie kunnen worden gebouwd en in nieuwe applicaties, dan onderscheiden ze zich op een goede manier.”

Artomations – de naam komt inderdaad van Art Of Automation – is sinds 1 januari 2025 volledig onderdeel geworden van OBS LinQ, een samenwerking van drie bedrijven van  de OBS-Groep, waarbinnen productieprocessen compleet geautomatiseerd en geïntegreerd kunnen worden. “Door die combinatie kunnen we efficiënter samenwerken, we zien elkaar nu veel meer als collega’s. Ook Intellistore is onderdeel van de OBS-Groep. “Binnen de groep zijn de disciplines mechanical engineering, software engineering en electrical engineering vertegenwoordigd, waardoor we veel in eigen huis kunnen verzorgen. We hebben de focus op integratie van machines en robots in productieomgevingen en dat is echt maatwerk. Maar ook 247watersnijden bijvoorbeeld, is ook een zusterbedrijf”, vertelt Pieter. “247watersnijden kan tot maar liefst 30 centimeter dik materiaal snijden!”

Pieter ging al vroeg werken en groeide van elektricien naar softwareprogrammeur naar technisch manager en MT-lid en spreidt een enorme gedrevenheid ten toon. Hij besloot al snel dat hij zijn eigen bedrijf wilde beginnen en ziet voor zichzelf als ideale rol die van vliegende keep. Begin 2022 was het zover en zag Artomations het daglicht. “Ik wist direct dat ik Timo daarbij wilde betrekken, hij kan perfect uitwerken wat ik in mijn hoofd heb. En daarnaast kwam Maurice Albrecht erbij, die een echte tovenaar met software is.”

Verrassende werkwijze

De manier waarop hij te werk gaat is nogal verrassend voor veel van zijn klanten. Waar andere bedrijven kijken naar wat er is en hoe dat kan worden doorontwikkeld of uitgebreid, heeft Pieter het liefst zo min mogelijk voorinformatie. Althans. Zijn uitgangspunt is het probleem van de klant. “Ik wil niet weten wat voor oplossing er al is of is aangeboden door een andere partij. Voor mij gaat het om luisteren naar de klant en dan zo vrij mogelijk de oplossing ontwikkelen. Een mooi voorbeeld daarvan is een project waarbij we het sorteren van folders hebben geautomatiseerd. Dat was een complex sorteerverhaal, er moest een sortering worden gemaakt op route, clusters en wijken. Ik luister naar het verhaal van de klant en leg vervolgens de vraag neer bij Timo. Die gaat dan, niet gehinderd door informatie over wat anderen hebben bedacht, aan de slag. En daardoor komen wij met originele oplossingen.”

Intellistore

Intellistore was voor Pieter de ingang bij de OBS-Group. “Directeur Oscar van Buijtene zocht een partij die de besturing van zijn systemen kon verzorgen. We kenden elkaar uit een eerdere werkomgeving zijn samen bij een pilotmachine gaan kijken en eigenlijk is het vanaf daar heel snel gegaan. Er was een ander type besturing gebruikt, maar die functioneerde niet goed en beperkte de capaciteit van de machine. We kozen ervoor om die besturing om te zetten naar Lenze. De keuze voor de producten van Lenze was voor ons een hele logische, want van plc tot en met drive, servo en draaistroommotoren, je hebt alles in één pakket. De systemen zijn meer maatwerk geworden en de integratie van Lenze is gewoon heel goed. Is de frequentieregelaar stuk, of de drive? Dan kun je heel makkelijk een nieuwe installeren, zonder dat je daar ingewikkelde zaken voor hoeft te doen.” Hij lacht en vertelt: “Het is zo eenvoudig dat een van onze klanten, een slager, zelf een regelaar kon vervangen en direct weer door kon draaien!”

Een machine overzetten op een compleet andere besturing, dat vraagt natuurlijk wel goede argumenten voor de klant. En die had hij. “Lenze is heel compleet en gefocust op veiligheid. Ze zijn ondersteunend en denken echt met je mee, we hebben een warme relatie. Ik had echt de overtuiging dat het werkt en kon dat overbrengen op de klant.” Pieter is zich altijd bewust van de consequenties van keuzes: “Alle keuzes die je maakt met de machines hebben uiteindelijk op de een of andere manier weer invloed op het proces.”

Ideaal platform

Het platform van Lenze is volgens Timo en Pieter zo ideaal omdat het voor verschillende type klanten is in te zetten. “Niet alleen bij intern transport, maar ook bij robotica-oplossingen bijvoorbeeld. Zo is een delta-picker helemaal aan te sturen met Lenze, ook als het een one-off project is, je koopt de software en hoeft het alleen nog maar te implementeren. Voor de gemiddelde programmeur is het met behulp van Object Oriented Programming uit functieblokken opgebouwd. Maar wij willen zelf kleinere bouwsteentjes met elkaar verbinden”, legt Timo uit. “Bij een project waar we met drie delta-pickers werken heb je onderlinge load balancing nodig en willen we ingearen op een belt. Daarvoor kun je een kinematisch model gebruiken, dat je kant en klaar kunt kopen. Maar onze mensen kunnen dat zelf en hebben alleen een profiel van de motorbeweging nodig en programmeren de rest zelf.”

Maar niet alleen bij de ontwikkeling en levering wil Artomations het verschil maken. Want een machine geeft heel veel informatie tijdens gebruik waar je voor de eindgebruiker veel uit kunt halen. “Alle data die een machine oplevert, kun je gebruiken om diezelfde machine nog slimmer te maken en in te zetten. De informatie gaat over prestatie, slijtage, levensduur en na een jaar data verzamelen kun je trends waarnemen en daar conclusies aan verbinden. Je krijgt inzicht in de robots die op accu’s rijden en hoe je goed omgaat met die accu, je ziet trends in warmteontwikkeling, het gedrag en de productiviteit van de machine. Daarmee kun je die machine slimmer maken, hem monitoren en heel veel van de gegevens in software  gebruiken. Artomations is nu bezig met Power BI waarmee je data uit verschillende bronnen kunt samenvoegen en analyseren. Daar kunnen we nu ook de machinedata in krijgen, om bijvoorbeeld lagers met bepaalde specs planbaar te vervangen, vóordat de prestaties van de machine worden beïnvloed. We zijn al heel lang bezig met dat soort business intelligence, maar het kost tijd om klanten te overtuigen van de meerwaarde. Maar K-Parts ziet die meerwaarde en we gebruiken de Power BI op de orderstromen en kunnen daarmee nog slimmer de artikelen in de juiste kratten leggen. Dat doen we graag, meedenken over slimme businesslogistiek.”

Duurzaam

Bij de Intellistore is een van de – vele –  bijzonderheden het terugwinnen van de remenergie, waardoor er maar liefst 70% van de energie wordt teruggewonnen. Alle robots werken op een batterij van 48V, die worden omgevormd tot 650V. Ze zijn aangesloten op een tussenkringspanning van de Lenze servoregelaars. Door middel van een bidirectionele DC/DC convertor wordt de regeneratieve energie weer terug naar 48V gebracht, dat weer in de accu’s gaat. Een robot rijdt 13 uur op een acculading en is binnen een uur weer opgeladen. “Bij de Intellistore wordt bijna het hele portfolio van Lenze ingezet: high-end, van kop tot staart”, lachen de heren.

Pieter is erg te spreken over de samenwerking met Lenze. “Ik maakte in 2013 voor het eerst kennis met hen. Lenze heeft de IT en OT volledig in elkaar geschoven en je hebt geen aparte plc-besturing nodig. En wat ons verrast aan Lenze is hoe kort de lijntjes zijn. Iedereen is bereikbaar. We hebben dezelfde bedrijfscultuur, open en no nonsens en we doen het echt samen. We zijn ook kritisch naar elkaar als dat nodig is, het is een echte en hechte relatie waarin we iets voor elkaar over hebben en dat is veel waard.”

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Janet Kooren

Janet Kooren, Hoofdredacteur IndustrieVandaag

Janet Kooren is een ervaren vakbladjournalist. Ze was jarenlang betrokken bij de organisatie van technische vakbeurzen en de laatste vijftien jaar verdiende ze haar sporen als freelance technisch schrijver van haar eigen bedrijf PuntNet bij onder andere Automatie|PMA, het tijdschrift voor industriële automatisering en processing. Ze schrijft artikelen voor en over technische bedrijven en sinds 2020 is zij Hoofdredacteur van dit platform IndustrieVandaag en van het vakblad voor voedingsmiddelentechnologie EVMI.
Lees meer van: Janet Kooren, Hoofdredacteur IndustrieVandaag

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.