Door: Redactie - 3 december 2020 |
Het hangende platform op 305 meter meter hoogte in Arecibo Observatorium, een icoon van de astronomie, stortte ’s nachts in Puerto Rico. Dat meldt het National Science Foundation (NSF).
Dit catastrofale einde werd al voorspeld door wetenschappers en ingenieurs nadat meerdere kabels die het platform ondersteunden in de afgelopen maanden afbraken. Het onvermijdelijke is nu gebeurd, en het 900-ton platform dat boven de radioschotel hing veroorzaakte enorme schade (zie video).
Slechts een paar weken geleden hadden ambtenaren aangekondigd dat de telescoop zou worden ontmanteld. Dit was de genadeslag voor de beroemde telescoop die 57 jaar lang astronomische ontdekkingen heeft gedaan.
Gelukkig is er niemand gewond geraakt. De NSF zei in een verklaring dat er een onderzoek naar de val van het platform aan de gang is. Volgens de eerste bevindingen braken de bovenste delen van alle drie de torens die het platform overeind hielden af en viel de structuur daarna naar beneden, meldt CNN.
“De eerste bevindingen zijn dat het bovenste gedeelte van alle drie de telescoopsteuntorens van het Arecibo Observatorium zijn afgebroken. Toen het 900 ton wegende instrumentenplatform omviel, knapten ook de draagkabels van de telescoop. Voorlopige beoordelingen geven aan dat het leercentrum van het observatorium aanzienlijke schade heeft opgelopen door vallende kabels,” schreef NSF in een verklaring.
Sethuraman Panchanathan, de directeur van NSF, zei, ,,wij zijn droevig door deze situatie maar dankbaar dat niemand gewond is geraakt. Toen ingenieurs NSF adviseerden dat de constructie onstabiel was en een gevaar vormde voor de werkploegen en het personeel van Arecibo Observatorium, namen we hun waarschuwingen serieus en bleven we het belang van veiligheid voor alle betrokkenen benadrukken. Onze focus ligt nu op het beoordelen van de schade, het vinden van manieren om de werkzaamheden in andere delen van het observatorium te herstellen en om de wetenschappelijke gemeenschap en de mensen van Puerto Rico te blijven ondersteunen”.
Lees ook:
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.