Nieuw record: maar liefst 34% ICS-computers aangevallen

ICS-computers

In de hedendaagse technologisch aangedreven wereld zijn computers voor industriële besturingssystemen, beter bekend als ICS-computers (Industrial Control Systems), een integraal onderdeel geworden van veel industriële operaties. Het behoeft weinig vermelding dat deze systemen van vitaal belang zijn en dat hun bescherming tegen cyberdreigingen voorop moet staan.

Het ICS CERT-landschapsrapport van Kaspersky heeft recentelijk enkele verontrustende cijfers naar voren gebracht. In de eerste helft van 2023 detecteerden en blokkeerden 34 procent van de ICS-computers kwaadaardige objecten. Het tweede kwartaal van 2023 liet een wereldwijde piek in bedreigingen zien. Dit was het hoogste niveau sinds 2019. Hierbij was 26,8 procent van de ICS-computers getroffen.

De analyse toont verder aan dat landen met een hoog inkomen een grotere detectie van cyberdreigingen ervaren. Dit duidt mogelijk op een meer geavanceerde infrastructuur en detectiemogelijkheden, maar benadrukt tegelijkertijd de noodzaak voor continue waakzaamheid en geavanceerde beschermingsmechanismen.

Malware en ICS-computers

Gedurende deze periode wisten Kaspersky’s beveiligingsoplossingen een verbluffende 11.727 verschillende malwarefamilies in industriële systemen te blokkeren. Terwijl veel dreigingscategorieën stabiel bleven, lieten geweigerde internetbronnen een stijging zien van 11,3% in Q1 2023. Verontrustend is dat tot 2022 deze internetbronnen de belangrijkste dreigingscategorie waren, maar nu zijn ze ingehaald door kwaadaardige scripts en phishingpagina’s.

Waar ICS-computers het meest worden aangevallen

Een verontrustende trend is dat regio’s die traditioneel als veiliger werden beschouwd, zoals Australië en Nieuw-Zeeland, een toename van de aangevallen ICS-computers hebben ervaren. Toch, terwijl deze regio’s een stijging zagen, bleven hun dreigingspercentages relatief laag in vergelijking met andere regio’s. Deze toename lijkt voornamelijk te wijten aan internetbronnen en schadelijke scripts.

Globaal gezien varieerde het dreigingspercentage aanzienlijk. Afrika stond bovenaan met 40,3%, terwijl Noord-Europa het laagste percentage rapporteerde met 14,7%. Binnen deze regio’s had Ethiopië het hoogste dreigingspercentage en Luxemburg het laagste.

Wie loopt het grootste risico?

De gebouwautomatisering blijft de meest bedreigde sector met 38,5% van de aangevallen ICS-computers. Opvallend is dat de energie-, olie- en gasindustrie sinds 2021 tegenstrijdige trends hebben laten zien. Hierbij zag energie een stijging in bedreigingen, terwijl de olie- en gassector juist een daling liet zien.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.