71% bedrijven deden afgelopen jaar aan digitalisering

Digitalisering van de maakindustrie industriële procesorganisaties Digitalisering bedrijven

Het afgelopen jaar was bijzonder verhelderend als het gaat om de adoptie van digitalisering door bedrijven. Volgens recente cijfers van het CBS hebben bijna 71% van de bedrijven stappen gezet om hun processen te digitaliseren.

Digitalisering bedrijven: drijfveren en uitkomsten

Het doel van deze inspanningen? Voor een aanzienlijk deel van deze bedrijven was het verhogen van productiviteit en efficiëntie de voornaamste drijfveer. Dit komt niet als een verrassing. In een tijdperk waar technologische vooruitgang een fundamentele rol speelt in bijna elke sector, blijkt het integreren van digitale technologieën en informatie- en communicatietechnologieën (ICT) een logische keuze.

Het meest opvallende uit de CBS-cijfers is misschien wel dat meer dan de helft van deze bedrijven meldt geen belemmeringen te hebben ervaren, zoals exorbitante kosten of een tekort aan deskundig personeel. Dit signaalwoord wijst op een gestage vooruitgang in de acceptatie en implementatie van digitale initiatieven.

Toch merkte niet elk bedrijf dezelfde mate van impact. Terwijl ruim 42% van de bedrijven een positieve invloed rapporteerde van digitalisering op hun groei en ontwikkeling, gaf een kwart aan weinig tot geen effect te merken. Het is duidelijk dat, hoewel veel bedrijven het potentieel van digitalisering erkennen, de werkelijke ervaringen kunnen variëren.

Sectordifferentiatie: Wie profiteert het meest van digitalisering?

Wat de sectoren betreft, toonden detailhandelaren de meest optimistische resultaten. Maar liefst 53% van de bedrijven meldde een positieve impact van digitalisering op hun groei en ontwikkeling. In vergelijking was de informatie- en communicatiesector iets terughoudender, met 48% die een positief effect zag. Echter, het opmerkelijke hier is dat binnen deze sector, 17% een aanzienlijke positieve impact meldde.

Interessant is dat de horeca wat achterbleef in deze digitale revolutie. Een meerderheid van de ondernemers in deze branche heeft het afgelopen jaar geen stappen gezet naar verdere digitalisering.

Grootte telt: Grote bedrijven nemen het voortouw

De grootte van een bedrijf kan vaak indicatief zijn voor zijn vermogen om nieuwe technologieën te adopteren. Dit blijkt ook uit de gegevens. Grote bedrijven, gedefinieerd als die met meer dan 250 werknemers, toonden vaker positieve resultaten van digitalisering dan hun kleinere tegenhangers.

Belangrijkste redenen in proces digitalisering bedrijven

Terwijl productiviteit en efficiëntie de topredenen waren voor digitalisering, gaven sommige bedrijven aan dat verbetering van de klantervaring of het verbeteren van de toegang tot informatie voor besluitvorming ook belangrijke drijfveren waren. Desondanks blijven er obstakels. Voor sommige bedrijven was een tekort aan deskundig personeel het grootste struikelblok. Voor anderen waren de kosten van digitalisering een punt van zorg.

Ondanks deze uitdagingen is het vermeldenswaard dat 57% van alle bedrijven geen belemmeringen ervoer tijdens hun digitaliseringsproces.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.