Door: Redactie - 3 november 2023 |
Een recente studie heeft belangrijke inzichten verschaft over de demografische verdeling en carrièrevoorkeuren van jonge technici in Nederland. Dit werpt een licht op de genderdispariteit binnen de sector. In 2022 waren er 609 duizend jonge individuen tussen de leeftijd van 15 en 35 jaar die succesvol een technische opleiding hadden afgerond. Deze groep jonge technici bestond opmerkelijk genoeg uit bijna vier keer zoveel mannen als vrouwen. Dit illustreert dat ondanks veranderende tijden en opvattingen, technische velden nog steeds gedomineerd worden door mannelijke professionals.
Verder verdiepend in de carrièretrajecten van deze jonge technici, blijkt dat vrouwelijke technici minder frequent dan hun mannelijke tegenhangers kiezen voor een baan binnen technische beroepen. In feite was slechts 43 procent van de werkende vrouwelijke technici in 2022 actief in een technisch beroep, vergeleken met 65 procent van de mannelijke technici.
Ingenieurs en software-ontwikkelaars domineren de rangen als het gaat om de meest voorkomende technische beroepen onder jonge technici. Beide geslachten, zowel mannen als vrouwen, tonen een aanzienlijke voorkeur voor deze rollen. Interessant is dat jonge vrouwelijke technici over het algemeen vaker in het bezit zijn van een hbo- of universitair diploma in vergelijking met hun mannelijke collega’s. Dit stelt hen in staat om vaker posities op beroepsniveau 3 of 4 te bekleden.
De keuze voor techniek manifesteert zich vroeg, zoals blijkt uit de patronen op het niveau van het voortgezet onderwijs. Er is een onderscheid waarneembaar tussen jongens en meisjes als het gaat om de keuze voor technische studierichtingen. Jongens hebben de neiging vaker te kiezen voor technische profielen. Dit resulteert in een hoger aantal jongens dat afstudeert met een technisch diploma van het havo of vwo.
Het is bemoedigend om te zien dat het verschil tussen het aantal meisjes en jongens dat kiest voor een technisch profiel op de havo of het vwo geleidelijk afneemt. Deze trend is voornamelijk toe te schrijven aan het feit dat jongens nu minder vaak voor technische profielen kiezen dan voorheen.
Het Techniekpact speelt een invloedrijke rol bij het vormgeven van het technisch landschap, door zich te richten op het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt binnen de technieksector. Het pact, opgesteld in samenwerking tussen onderwijsinstellingen, werkgevers, werknemers en verschillende sectoren, streeft naar het verminderen van het tekort aan technisch personeel. Dit doen zij door het stimuleren van technisch onderwijs en het bevorderen van een sterkere verbinding met de industrie.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.